Kurktegels plaatsen: zo wordt het een succes!

19/07/2018

Een kleefvloer is eenvoudig te plaatsen, zolang je je aan de instructies houdt. Improviseer er niet op los, maar volg nauwgezet alle aanwijzingen. Alleen dan is een perfect eindresultaat mogelijk en geniet je binnenkort optimaal van je prachtige kurktegels. Ben je een beginner? Lees dan alvast volgende do’s en don’ts eens door, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

1. Vergeet de ondergrond niet

Een belangrijke voorwaarde voor een vlotte plaatsing van je kleefvloeren is een correcte ondergrond. Concreet: een ondergrond die hard, vlak, schoon en droog is. Een zanderige of korrelige ondergrond is uit den boze. Na het aanbrengen van de lak zijn eventuele gebreken in de ondergrond namelijk door de kurktegels te zien. Bereid dus alles voor tot in de puntjes. Pas als de ondergrond helemaal goed zit, kun je beginnen aan de eigenlijke plaatsing.

2. Controleer de maatvastheid van je kurktegels

Ga altijd na of alle kurktegels wel even lang en even breed zijn. Kleine verschillen zijn logisch, want kurk is tenslotte een natuurproduct. Daarom raden we je aan alle verpakkingen vooraf te openen en de tegels met dezelfde breedte en of lengtemaat te groeperen. Door ze daarna onderling te mengen, krijg je een mooi resultaat dat de tegelijk de natuurlijke – en charmante - onregelmatigheden in ere houdt.

3. Lijm als een pro

Vloertegels worden bevestigd met lijm, een contactlijm op waterbasis. Hier alvast enkele tips:

  • Roer de lijm goed om.
  • Lijm vooraf al je kurktegels in. Dit mag enkele dagen (maximaal 3 dagen) op voorhand gebeuren.
  • Als de tegels enkele dagen op voorhand zijn ingelijmd, stockeer je ze na het drogen in de originele dozen. Let op: stockeer de tegels nooit lijmzijde op lijmzijde en stapel de dozen niet op elkaar, maar stockeer ze op hun zijkant.

4. Ga voor een mooie aansluiting

Om de tegels mooi tegen de muur of de plint te laten aansluiten, ga je als volgt te werk:

  • Leg een tegel bovenop de laatste volledige tegel.
  • Leg bovenop deze tweede tegel een derde tegel die de muur raakt.
  • Teken af.
  • Het afgesneden stuk, eens omgedraaid, past perfect in de opening tussen de laatste volledige tegel en de muur of de plint.
  • Plaats de tegels nooit onder druk of spanning tegen elkaar en klop elke tegel volledig aan.
  • Stofzuig regelmatig terwijl je aan het plaatsen bent.

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.