Vloeren : Kurk in de slaapkamer

Een zachte vloer, warm & comfortabel

12/12/2014

Onder zachte vloeren verstaan we tapijt, linoleum (bestaat uit lijnzaadolie, aangevuld met o.a harsen en houtmeel), vinyl (synthetische vloerbedekking) en kurk. Het voordeel van zachte vloeren is dat ze, letterlijk en figuurlijk, zorgen voor een warm en comfortabel gevoel. Daarnaast zijn ze meestal, in tegenstelling tot de harde vloeren, geluidsisolerend. 

Bovendien kan je alle kanten op qua kleuren en patronen, wat vooral tot zijn recht komt in een moderne woning. Een nadeel is dat het materiaal over het algemeen minder duurzaam en vlek- en vochtbestendig is. Daarom wordt het gebruik van dit type vloeren, met uitzondering van kurk, meestal beperkt tot de slaapkamers. Kurk, als honderd procent ecologisch product, is de koning onder de zachte vloeren en verdient wat extra aandacht.

Kurk is afkomstig van de schors van de kurkeik. Deze schors herstelt zich volledig, waardoor kurk niet alleen recycleerbaar en biologisch afbreekbaar is, maar ook nog eens milieuvriendelijk. Je kunt kurk overal in huis leggen als je de kwaliteit en afwerking goed afstemt op de gekozen bestemming. Zo wordt de stevigheid bepaald door het aantal samengeperste kurkkorrels per kubieke meter. Hoe groter de dichtheid, hoe steviger de vloer. Vooral in leefruimtes is het belangrijk dat je een kwaliteitsvolle variant kiest. Met de stevigheid hangt ook de veerkrachtigheid samen. Bij het plaatsen van zware meubels bijvoorbeeld, ga je ‘indrukken’ krijgen in de vloer. Het kurk gaat wel ‘terugveren’ en zich in de meeste gevallen volledig herstellen, maar je kunt dit beter vermijden door het gebruik van beschermviltjes. Kurk krijgt bovendien een beschermend vernislaagje. Wanneer je kurk in zonovergoten ruimtes legt, moet je zorgen voor een specifieke beschermlaag tegen Uv-stralen. Het materiaal gaat namelijk verkleuren onder invloed van de zon. Leg je kurk in de badkamer, dan kies je voor een waterbestendige afwerking. Kurk kan dan wel goed tegen vocht, de gebruikte lijm niet. Moest het beschermend vernislaagje uiteindelijk toch verslijten, dan volstaat het om deze af te schuren en een nieuwe laag aan te brengen.

Wat de plaatsing betreft, moet je secuur te werk gaan. De ondergrond moet volledig gedroogd én uiterst glad afgewerkt zijn. De kleinste oneffenheid ga je immers aan de oppervlakte zowel zien als voelen. Vervolgens wordt het kurk vastgelijmd. Bij renovatie heb je het voordeel dat je kurk op de bestaande, weliswaar vlakke, ondergrond kan lijmen. Sommigen opteren voor een zwevende plaatsing om het egaliseren van de ondergrond te vermijden. Hierbij worden stroken kurk met een handig kliksysteem geplaatst. Toch raden specialisten aan om ook bij deze methode te vertrekken vanuit een relatief egale ondergrond. Houd er ook rekening mee dat zwevende kurk niet mogelijk is in vochtige ruimtes!

Als zachte vloer heeft kurk zijn akoestisch en thermisch isolerend vermogen als pluspunten. Een kanttekening bij het thermisch aspect is dat kurk zich niet zo goed leent voor vloerverwarming. Hij maakt het de warmte te moeilijk om door de vloer heen te dringen. Daartegenover staat wel dat kurk als extra troef heeft dat hij antistatisch is. Je hoeft dus niet bang te zijn voor rondvliegend stof. Qua onderhoud is kurk dan ook heel gemakkelijk. Stofzuigen en af en toe poetsen met een vochtige dweil volstaan. Voor hardnekkige vlekken moet je natuurlijk wel beroep doen op specifieke producten.

Kurk heeft dus vele voorden en door zijn natuurlijke en warme charme kan hij gezien worden als het zachte broertje van de houten vloeren.

Vloeren : Kurk in de slaapkamer Livyn : Essential Salon

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.