Zelf je isolerende chape leggen: ontdek hoe en bespaar

Gepubliceerd op

Een isolerende vloeropbouw plaatsen in huis, je kan het ook zelf. Je gebruikt het chaperooster van Staenis en vult het met isolatiechape. Uitvlakken, afwerken en klaar! Ontdek alle voordelen van isolatiechape en check de ideale vloeropbouw voor jouw project.

Waarom je vloer isoleren?

Als (ver)bouwer moet je voldoen aan almaar strenger wordende isolatienormen. Je woning isoleren is dus een must. Gelukkig word je beloond met de isolatievoordelen: een lagere energiefactuur, meer wooncomfort en een gunstiger E-peil. Dakisolatie maakt al een groot verschil, maar voor een optimaal effect isoleer je best ook je vloeren. Hier kan isolatiechape jou een dienst bewijzen. Dat is chape en vloerisolatie in één. Met een isolerende chape voelt je vloer dan ook warmer aan dan wanneer je gewone chape gebruikt. Bijgevolg hoef je minder te verwarmen. Da’s goed voor het milieu én je budget. Ook dempt een geïsoleerde vloer het geluid beter, waardoor je je makkelijker ontspant in huis. Bekijk de video en ontdek hoe je zelf je isolerende chape plaatst.

Waarom isolatiechape?

Als je een nieuwe vloer gaat plaatsen, voorzie je best ook een chape. Wanneer een chape rechtstreeks op de draagvloer komt te liggen, vormt die een stevige basis voor je vloerbekleding of vloerafwerking. Maar je kan ook kiezen voor isolatiechape: een mengsel van EPS-korrels, cement en water. Isolatiechape biedt een stevigheid die ruim voldoende is voor een particuliere woning en zorgt meteen ook voor een goede isolatie van je vloer. Wist je dat een vloeropbouw met isolatiechape 7 tot 10 keer lichter is dan eentje met een traditionele zandcement chape? Ideaal voor bijvoorbeeld een zolder of badkamer. Tip: betegelbare isolatiechape heeft een zeer hoog cementgehalte en kan je rechtstreeks betegelen. Leer hier welke vloeropbouw jij best gebruikt.

Isolatiechape helpt ruimte besparen

Een vloer isoleren kan op verschillende manieren. Zoals hierboven aangegeven kan je kiezen voor vloerisolatie waarbij het isolatiemateriaal in de uitvullaag is verwerkt (isolerende chape). Een alternatief is om losse isolatieplaten op de uitvullaag te plaatsen, of om purschuim te gebruiken. Waarom zou je kiezen voor isolatiechape? Bij isolatiechape is er al isolerend materiaal toegevoegd aan de chape. Omdat je zo geen losse vloerisolatie moet plaatsen, bespaar je ruimte. Isolatiechape is dus erg interessant wanneer je maar weinig ruimte beschikbaar hebt om je vloer te plaatsen. Er is immers geen extra uitvullaag van vloerisolatieplaten nodig, waardoor je opbouwhoogte wint. Daarnaast kan isolatiechape dienen als extra vorm van isolatie. Bekijk inspirerende projecten met isolatiechape.

Zelf isolerende chape leggen

Hoe goed isoleert isolatiechape?

Een chape zonder isolerende vulstof heeft een zeer beperkte isolatiewaarde: tussen 1 en 1.3 W/mK. Chape zal de koude of warmte dus eerder doorgeven, in plaats van te isoleren. De gemiddelde isolatiewaardes van isolatiechape zijn een stuk gunstiger. Ze liggen tussen de 0,045 en 0,087 W/mK.  Lees meer over de isolatiewaarde van standaard isolatiechape en betegelbare isolatiechape.

Leg zelf je isolerende chape en bespaar

Je kan natuurlijk isolatiechape laten leggen door een professionele chapper. Maar het kan in heel wat situaties een stuk goedkoper, door zelf aan de slag te gaan. Met het chaperooster van Staenis leg je als doe-het-zelver eenvoudig zelf je isolerende chape. Als dat beter uitkomt, kan je de chapewerken verspreiden over meerdere dagen. Hoe werkt het? Het kunststoffen Staenisrooster bestaat uit latten en poten, die je vlot in elkaar klikt en in hoogte regelt met een schroevendraaier. De isolatiechape giet je in de vakken van het Staenisrooster. Op die manier kan je je vloer licht en isolerend uitvullen en nadien beplaten met OSB of met Durelis houten platen. Daarvoor hoef je geen ervaring te hebben, een beetje handig zijn volstaat. Het resultaat: een egale isolerende chape vloeropbouw die jaren mooi blijft. Ontdek alle technische voordelen.

Zelf isolerende chape leggen

Je badkamer chappen met betegelbare isolatiechape

Plannen om je badkamer te chappen? Vul je het Staenisrooster met betegelbare isolatiechape, dan bekom je een lichte, isolerende vloeropbouw die je rechtstreeks kan betegelen. Betegelbare isolatiechape is sneldrogend, waardoor je al in enkele dagen de vloer kan chappen, betegelen en volledig kan afwerken. Betegelen kan al na 3 à 4 dagen droogtijd, op voorwaarde dat je primer en een dunne laag egaline aanbrengt op dezelfde hoogte als de bovenkant van het Staenisrooster. Hierdoor worden alle oneffenheden van de isolatiechape en plaatsing weggewerkt. Goed om te weten: met 1 zak die tussen 9 en 13 kg weegt, kan je 1 m² isolatiechape vloer plaatsen van 7 cm dik. Bekijk hier de plaatsingsvideo.

Zelf isolerende chape leggen

Moet ik een folie plaatsen onder de isolatiechape?

Als je standaard isolatiechape gebruikt als vulmiddel voor het Staenisrooster, mag je een folie gebruiken. Die kan je achteraf beplaten met OSB-platen of Durelis tand-groef platen. Standaard isolatiechape als uitvullaag (zonder Staenisrooster) daarentegen plaats je altijd zonder folie. Ook betegelbare isolatiechape plaats je best zonder folie, zodat die aan de ondergrond gaat kleven. Behalve als er risico is op opstijgend vocht, want dan is er wel een folie nodig. Eventueel kan je op de folie een chape wapeningsnet (in combinatie met het Staenisrooster) plaatsen, om opwelving van de isolatiechape te vermijden. Tip: bevochtig de avond voor de werken alvast de betonnen ondergrond, zo zal je standaard of betegelbare isolatiechape nog beter hechten.

Wat is de prijs van isolatiechape?

De prijs van isolatiechape bedraagt gemiddeld 150 tot 180 euro per m3. De uiteindelijke prijs van deze chape per m3 is afhankelijk van het soort isolatiemateriaal, het aantal vierkante meter en de dikte van de vloer. Ga je zelf je isolatiechape leggen? Dan koop je best kant-en-klare isolatiechape in zakken. Bij Staenis vind je isolatiechape met een zeer fijne structuur, waarmee je makkelijk heel vlak kan werken. Gebruik de hoeveelheidscalculator en bereken hoeveel zakken kant-en-klare isolatiechape jij nodig hebt voor je klus.

Met het innovatieve Staenis zelfbouwsysteem plaats je je isolerende chape snel en vlak, ook als je geen doorwinterd klusser bent. Gebruik de vloeropbouw tool en krijg meer informatie over jouw ideale vloeropbouw. Je Staenisrooster, je kant-en-klare betegelbare of niet betegelbare isolatiechape in zakken en je plaatsingsgereedschap bestel je makkelijk online via de Staenis webshop.

Zelf isolerende chape leggen