Ga je je muren schilderen? Zo bereid je ze voor

Gepubliceerd op 02 December 2020

Wil je een kamer opknappen door de muren te schilderen? Een prima plan! Om een strak eindresultaat te verkrijgen komt er meer bij kijken dan een blik verf openen, roeren en verven maar. Start met een goede voorbereiding aan de hand van onze checklist en adviezen.

Vul de gaten en barsten op

Zitten er gaten en barsten in de te schilderen muur, dan begin je best met deze te herstellen. Dit doe je met een plamuurmes en een geschikt vulmiddel. Kies een middel dat zeker op de ondergrond hecht van de muren die je wilt schilderen, én dat voldoende vult. Met het ene middel werk je kleine scheuren en gaten weg. Met het andere vul je grotere holtes op. Vulmiddel vind je zowel in poedervorm, als gebruiksklare pasta.

Download de checklist en heb alle instructies om je muren voor te bereiden bij de hand.

 1. Maak de holte schoon

Wil je een gat in je muur opvullen, verwijder dan eerst loszittende plamuur met je plamuurmes. Ook schroeven, nagels en pluggen neem je weg. Scheuren maak je eerst meer open met een breekmes. Anders kan het vulmiddel niet hechten. Verwijder daarna het stof uit de scheur of het gat.

 1. Vul het gat of de scheur op

Een scheur vul je met vulmiddel tegen de richting van de barst in. Breng wat te veel product aan. Strijk daarna het teveel in de lengte af, met je plamuurmes, waarbij je het mes vlak houdt. Ook een holte vul je ruimschoots, waarna je het teveel van het midden naar de buitenkanten afschraapt.

 1. Laat het vulmiddel drogen

Laat het vulmiddel drogen volgens de vereiste droogtijd die vermeld staat op de verpakking. Mogelijk moet je een groter gat eens extra vullen, omdat het product kromp of de holte gewoonweg nog niet volledig gevuld was.

 1. Schuur het gevulde gat

Schuur het gevulde gat en de oneffenheden errond, met een handpalmschuurmachine en fijn schuurpapier. Verwijder al het schuurstof, als je toestel dat niet doet.

Haal versleten verflagen weg

Een afbladderende verflaag moet je eerst verwijderen, vooraleer je muren opnieuw wilt schilderen. Of je neemt de verf weg met een afbijtmiddel. Nadat het middel enige tijd heeft ingewerkt, kan je het met een plamuurmes afschrapen. Let echter erg op met dit product: verlucht genoeg en draag zeker werkhandschoenen.

Andere verflagen kan je alleen met een heteluchtpistool verwijderen. Eerst warm je de verf op, daarna verwijder je het goedje makkelijk met een plamuurmes of krabber. Vind het juiste heteluchtpistool.

Moet je slechts een dunne verflaag weghalen op de muren die je wilt schilderen? Dan kan je die afschuren met een handpalmschuurmachine. Dat toestel heeft een driehoekige zool, waarmee je ook vlot in hoeken en op moeilijk bereikbare plaatsen schuurt. Het makkelijkst werk je met een schuurmachine op accu, dus zonder snoer. Zo kun je vrij werken.

Plak de wanden af

Toegegeven, het vraagt tijd om alles af te plakken wat je niet rond en op de muren wilt schilderen. Maar dit is een cruciaal stap voor een mooi eindresultaat. Volg deze tips, voor een piekfijne afwerking:

 • Breng de schildertape op een droog én stofvrij oppervlak aan.
 • Gebruik tape die zeker op de ondergrond hecht.
 • Plak bij de ramen ook de siliconenvoegen af.
 • Snijd tape makkelijk recht af met een plamuur- of breekmes.
 • Plak breed genoeg af, om ongewenste verfvlekken te voorkomen.
 • Scheur de tape schuin af, om rechte hoeken mooi af te plakken.
 • Maar plak niet te strak in de hoeken af, voor een strak eindresultaat.

Bereid de muren verder voor om te schilderen

Goed begonnen is veel meer dan half gewonnen, als je muren wilt schilderen. Volg daarom zeker onze checklist, zodat je elke stap van de voorbereiding perfect uitvoert. En daarna: schilderen maar! Download de checklist en heb alle instructies om je muren voor te bereiden bij de hand.

Zoek je het geschikte materiaal voor je klus? Ga langs bij een verkooppunt in je buurt.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan