Kasten op maat: kies je best melamine of laminaat?

21/09/2022

Melamine en laminaat zijn de meest gekozen materialen om een maatwerkkast te maken. Maar wat is het verschil nu precies? Wat zijn de voor- en nadelen van beide plaatmaterialen? Wanneer kies je welk materiaal? We lichten het je graag toe!

Melamine versus laminaat

Wanneer we spreken over een melamineplaat of een laminaatplaat, hebben we het eigenlijk enkel over de toplaag van het plaatmateriaal. De kern van beide platen kan exact dezelfde zijn, meestal bestaat die uit mdf of spaan (afgespleten hout).

De toplaag van melamineplaten is ongeveer 0,05 mm dik en bestaat uit een laag papier die met een laag melaminehars op de kernplaat wordt geperst.

Laminaatplaten hebben een toplaag van meerdere lagen papier en kunsthars die op een hoge temperatuur op de kernplaat worden geperst. De laminaatlaag is tussen 0,8 mm en 1,2 mm dik en daardoor een pak duurzamer dan een toplaag in melamine.

Voordelen en nadelen naast elkaar

Melamineplaten zijn heel wat goedkoper dan laminaatplaten. Dat is het grootste voordeel aan melamine. Laminaat is echter duurzamer, stootvaster en krasbestendiger. Esthetisch gezien zijn de verschillen minimaal en zal je heel moeilijk laminaat en melamine van elkaar kunnen onderscheiden.

Waarom dan niet altijd voor een laminaatplaat kiezen?

Omdat dat niet nodig is! De corpus (binnenkant) van kasten wordt bij Houtshop standaard uitgevoerd in melamine, omdat die het minst zwaar te verduren krijgt. Uiteraard worden hier uitzonderingen op gemaakt en kan je ook zelf kiezen voor een uitvoering in laminaat.

Voor de deuren en fronten van kasten kijken we vooral naar de gebruiksfrequentie en locatie in je woning. Kastdeuren in de badkamer (vochtige ruimte) en keuken (intensief gebruik) worden standaard uitgevoerd in laminaat, kasten op zolder bijvoorbeeld kunnen ook perfect in melamine worden gemaakt.

In de keuken kies je tenslotte best voor een laminaat werkblad of keukenblad. Laminaat is onderhoudsvriendelijk en vrij krasbestendig, waardoor je met een laminaat werkblad goed zit voor een betaalbare afwerking in een design dat aansluit bij de rest van je interieur.

Welk materiaal je kiest ligt uiteindelijk bij jou. Door meer te vertellen over het gebruik en de locatie van je maatwerk kast, kan Houtshop je begeleiden bij het maken van de juiste keuze. Mooi meegenomen! Zowel voor je woning als voor je portefeuille.

Op zoek naar het geschikte hout of andere materiaal voor je bouwproject? Wil je graag een bestelling van hout op maat doen? Bestel op de website, in de toonzaal/winkel of in de schrijnwerkerij. Of informeer je over een kast op maat te laten maken.

In samenwerking met Houtshop Van der Gucht

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.