Een gezelligere buitenruimte voor je appartement? Zo kan het!

Gepubliceerd op 19 May 2021

Heb je geen tuin maar wel een koertje of een klein terras? Wil je het balkon van je appartement meer benutten dan enkel voor je vuilnisbakken? Ontdek hoe je deze ‘verloren plekken’ transformeert in een aangename buitenruimte.

Buiten leven, ook zonder tuin

De nood aan een eigen buitenplek is de voorbije jaren toegenomen. Veel kopers en bouwers kiezen dan ook voor resoluut voor een woning met een tuintje en/of terras. Maar niet iedereen wil, of kan zich zoveel buitenruimte veroorloven. Gelukkig kun je ook met slechts enkele vierkante meters terras aan een huis of appartement, genieten van de frisse buitenlucht en groen. Welke sfeervolle, slimme oplossingen kun je hier zoal toepassen?

Ingrediënten voor een gezellig terras

Een goede basis

Terrasvloer en afwatering

Een kwaliteitsvolle vloer is natuurlijk de absolute basis voor je balkon of appartementsterras. Je wil niet dat je tafel wiebelt of dat er regenwater op blijft staan. Moet je nog van nul beginnen, bedenk dan welke vloer het best past. Kies je voor onderhoudsvriendelijke keramische tegels, ga je voor gezellige houten terrasplanken of eerder voor een onderhoudsvriendelijk, duurzaam alternatief? Schakel een professional in om je nieuwe vloer te plaatsen of steek zelf de handen uit de mouwen. Ontdek hoe je een balkon of terras maakt met terrasdragers.

Lees ook:
Inspiratie voor je terras: ontdek de vele verhardingen.
Transformeer je plat dak tot een gezellig dakterras met behulp van regelbare terrasdragers.
Hoe een terras chappen met een Staenis-rooster?

Koop je een appartement, dan is er normaal een afwateringssysteem voorzien zodat je terras niet bij de kleinste regenbui blank komt te staan. Afhankelijk van de locatie van je appartement (gelijkvloers of verdieping) zijn er verschillende oplossingen om het water te beheren mogelijk.

Een slimme indeling

Wie niet veel ruimte heeft, moet slim zijn en keuzes maken. Bepaal vooraf wat de belangrijkste functie van je buitenruimte wordt en focus je hier op. Wil je er zonnebaden, dineren, tuinieren? Richt je terras of balkon zo in dat je hem hiervoor optimaal kunt gebruiken. Bekijk het ook als een 3D-ruimte en maak benut elk vlak: de vloer maar ook de muren en het plafond. Is je terras wat groter, werk dan net zoals in je interieur met aparte zones voor verschillende functies.

Inkleding terras of balkon

Terrasmeubels

Een tafel, wat stoelen, een barbecue, … een klein terras kan al snel te vol staan. Er bestaat een groot aanbod aan tuinmeubilair die je ook op het terras van je appartement kunt plaatsen. Kies dan eerder voor enkele grote stukken zoals een comfortabele loungezetel in de plaats van verschillende kleine krukken. Dit klinkt tegenstrijdig, maar grote stukken benadrukken de ruimtelijk en zorgen niet voor een ‘poppenhuisgevoel’. Denk er wel aan dat je tuinmeubels, als ze het hele jaar door op je balkon of terras staan, tegen een stootje moeten kunnen.

Heb je een klein terras en wil je er slechts sporadisch meubilair gebruiken? Dan kun je beter gaan voor flexibele en compacte oplossingen zoals een tafeltje dat je aan de muur bevestigt en weer kunt wegklappen, wandrekjes of zitjes waarin je spullen kunt opbergen, een hangmat in de plaats van een ligbed ... Zet je creatieve brein aan of roep de hulp van een interieurinrichter in. 

Sfeervolle decoratie en verlichting

Kleed je terras of balkon sfeervol in met enkele leuke decoratiestuks. Varieer gerust in kleur, textuur, vorm en grootte maar behoud een evenwicht. ‘Trop’ is ook hier te veel. Een zachte plaid, een wandtapijt of leuke kussens voegen meteen een dosis gezelligheid toe. Daarnaast is ook de verlichting een grote sfeerschepper. Voorzie verschillende (warme of gekleurde) lichtbronnen: wandverlichting, kaarsen, lampionnen of slingerverlichting die zorgen voor een echt vakantiegevoel. Tot slot hoeft decoratie niet enkel synoniem te zijn voor spulletjes. Ook planten en bloemen kunnen een belangrijke rol spelen.

Bloemen en planten

Plan je om het terras van je appartement om te toveren tot een minituintje? Goed idee! Even verse kruiden halen voor in je gerechten of op adem komen tussen de plantjes kan enorm deugd doen. Plaats leuke potten met bloemen of maak een verticale plantenmuur. Informeer je vooraf over de beste omstandigheden voor de plantensoorten die je wilt plaatsen: lichtinval, oriëntatie, onderhoudsvriendelijkheid zijn hier van tel. Vraag wel even na wat de reglementen zijn voor het plaatsen van planten op het terras van je appartement.  

Overkapping

Hoewel we enorm kunnen genieten van een portie zon, zijn brandende en felle zonnestralen niet altijd welkom op ons terras. Gelukkig bestaan er verschillende mogelijkheden om je terras te overkappen, zelfs als je een dakterras hebt. Is een vaste constructie niet mogelijk? Dan is een kleurrijk zonnezeil een leuk alternatief.

Verwarming op je terras

Wil je ook tijdens de frissere dagen van je terras genieten? Voeg letterlijk warmte toe aan je buitenruimte. Kies afhankelijk van  het type terras (open of gesloten) voor heaters of terrasverwarming op gas of elektriciteit. Ga voor een vast of verplaatsbaar element of kies voor verschillende elementen. Natuurlijk is het ook zeker zo leuk om onder een warm dekentje te kruipen met een tas warme chocolademelk erbij.

Een goed onderhouden terras

Een terras krijgt, zelfs als het overkapt is, te maken met wisselende weersomstandigheden. Wil je er ongestoord van kunnen genieten dan besteed je best ook voldoende aandacht aan het onderhoud. Gedaan met groene aanslag en onkruid dankzij deze tips:

Lees hoe je je terras deze lente en tijdens de andere seizoenen best kunt onderhouden.
Een onkruidvrij terras met deze tips.
Groene aanslag verwijderen op je terras, tuinmeubelen, muren,...

Zoek je inspiratie om je tuin of terras in te richten? Lees al onze artikels over tuin.