Hoe schilder ik een terrazzo-look?

Gepubliceerd op 30 May 2022

Yes, terrazzo maakt zijn comeback! Wist je dat er nu niet enkel terrazzovloeren, ‑tegels of ‑trappen beschikbaar zijn, maar ook terrazzoverf? Dankzij structuurverf creëer jij een vintage terrazzolook in een mum van tijd!

Dé nieuwe verftrend? Een terrazzo-look in de badkamer, keuken of op je meubels

Oorspronkelijk werd terrazzo gebruikt in het zuiderse Italië om terrassen te plaveien, maar in de jaren ’50 en ’60 werd het in België razend populair. Het verdween even van het toneel, maar ondertussen is deze retrolook weer helemaal in de mode. En terecht. De kleurrijke spikkels geven een verrassende en speelse toets aan elk interieur.

Terrazzo komt meestal voor bij vloeren, tegels of trappen, maar hoe leuk zou het zijn als je deze look kan schilderen op je muren of meubels? Wel, het kan! Dankzij de decoratieve techniek Stone Art kan jij deze stijlvolle look op elk oppervlak nabootsen. Na de structuurverf Stone Art, werk je je muur of meubel af met de transparante afwerklaag Stone Top. Deze laag meng je met een natuurlijk gesteente, namelijk fijne stukjes gekristalliseerde mica.

De voordelen en mogelijkheden van terrazzo

Een structuurverf geeft je interieur niet alleen kleur, maar ook warmte en karakter. Zo is het resultaat niet alleen zichtbaar, maar ook voelbaar! Deze structuurverf is:

  • Sterk en stootvast; 
  • Watervast; 
  • Uitstekend onderhoudbaar; 
  • Perfect geschikt voor muren, deuren en meubels; 
  • Ook geschikt voor tafels, werkbladen en spatwanden – mits zorgzaam gebruik. 

Een terrazzolook past niet alleen in een klassiek interieur, maar ook in een minimalistische setting. Maak van je badkamer of gastentoilet een oase aan kleurrijke, speelse spikkels. Of neem je keuken onder handen en maak een volledige muur retro met dit terrazzo-uitzicht. Naast grote oppervlakten, kan je ook een krukje of bijzettafel omtoveren in een echte eyecatcher. Zo maak je jouw interieur uniek in een mum van tijd.

Een terrazzo-effect schilderen in enkele stappen

1. Alles start met een goede voorbereiding

Bescherm eerst de omgeving door je vloer te bedekken met afdekvlies en de niet te schilderen delen af te plakken met maskeertape.

Bereid de ondergrond voor met een primer in een vergelijkende kleur van Stone Art. Voor muren is Stucprimer Hydro de geschikte primer. Laat minstens 12 uur drogen.

2. Breng de structuurlaag Stone Art aan op je werkvlak

Na de voorbereiding van je ondergrond, start je met Stone Art. Deze verf breng je in korte, onregelmatige bewegingen aan. Je zorgt ervoor dat je werkvlakken onregelmatig en gekarteld zijn. Eens de verf lichtjes gedroogd is, ga je aan de slag met een effectspatel. Je werkt steeds in vlakken van 2 à 3 m². Lees hier het volledige stappenplan voor meer informatie.

Liever iets visueel? Bekijk de volledige stap-voor-stap video voor je structuurlaag.

3. Een terrazzolook dankzij een transparante Stone Top en…

Eens je structuurlaag minstens 8 uur heeft gedroogd, kan je deze laag nog even opschuren om een gladder oppervlak te maken. De keuze is volledig aan jou.

Meng de fijne stukjes gekristalliseerde mica, of beter: Terrazzo Flakes, met een roerstokje in de transparante Stone Top. Breng de laag kriskras aan met een viltrol en zorg dat je de micadeeltjes gelijk verdeelt bij het uitrollen. Laat 24 uur drogen en je gedroomde terrazzovibes zijn een feit!

Lees het volledige stappenplan voor de afwerklaag of bekijk de stap-voor-stap video.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan