Kies je kleuren op basis van de sfeer en objecten in de ruimte
Voor je het kleurenschema van een kamer kiest, is het aan te raden eerst goed na te denken over de functie ervan. Is de ruimte bedoeld om te ontspannen, zoals bijvoorbeeld je slaapkamer? Dan ga je best voor zachte, rustige tinten. Wil je liever wat meer energie krijgen, zoals in je thuiskantoor? Dan kies je eerder voor de activerende kwaliteiten van warme tinten zoals rood of geel.
Alvorens je een basiskleur kiest, kijk je best eens goed rond in je interieur. Welke kleur hebben de gordijnen, sofa en tapijt? Wat is de houtsoort van je meubels? Welke items zijn bepalend en gaan zeker blijven? Laat je bij het kiezen van een basiskleur leiden door je gevoel, want kleur heeft een grote impact op de sfeer in huis én op je gemoed. Naar welke kleur grijp je instinctief?
Op zoek naar rust? Kies voor ton-sur-ton kleurtinten
De combinatie van twee, drie of meer tinten van eenzelfde kleurtoon maar met een andere verhouding wit brengt harmonie en rust in je interieur. In de kleuren-stalenwand in de colora-winkel vind je alle toon-op-toon verfkleuren overzichtelijk naast elkaar terug.
Een belangrijke factor in het bepalen van je kleurenpalet is de hoeveelheid daglicht in de ruimte. Komt er veel zonlicht binnen? Dan kan je heel veel kanten uit met kleur. Heb je eerder een donkere ruimte? Dan kies je beter voor heldere kleuren om de ruimte op te lichten. Tenzij je de gezelligheid van die ruimte net graag extra in de kijker zet door een donkere verfkleur te kiezen. Dat kan je doen in je slaapkamer of tv-ruimte.
Harmonieuze of contrasterende kleuren
Je kan ook eenheid in je interieur brengen door kleuren te combineren met eenzelfde intensiteit. Dat zijn de kleuren die dicht bij elkaar liggen in de kleurencirkel, zoals bordeaux bruin en grijs beige. Combineer ze met een neutrale basiskleur en je krijgt instant een rustige en ontspannen sfeer. Ook geel en groen passen op die manier goed samen.
Mag het iets speelser zijn? Dan kan je opteren om laagjes met contrasterende kleuren te gebruiken. Het grootste effect krijg je door kleuren die tegenover elkaar in de kleurencirkel te combineren, zoals groen en rood. Als je het liever iets verfijnder wil, kan je kiezen voor de kleur die het dichtst in de buurt ligt van de contrasterende kleur. Zo combineert groen bijvoorbeeld mooi met roze, een afgeleide van rood.
Je ruimte optisch veranderen met kleur
Daarnaast kan je met kleuren een ruimte optisch veranderen en al dan niet meer ruimtegevoel creëren. Wil je graag een kamer ruimer laten lijken? Dan kan je ervoor kiezen om die in eenzelfde lichte basiskleur te schilderen, op 1 contrastmuur na. Door een accentkleur op een lange wand in de ruimte te plaatsen, verleng je de ruimte. Zijn 2 kamers aan elkaar gelinkt met een tussenwand, zoals bijvoorbeeld de keuken en leefruimte? Dan kan je die extra benadrukken met een accentkleur. Zo zijn de ruimtes visueel van elkaar gescheiden, wat voor extra rust zorgt. Volg het stappenplan en leer hoe je stap voor stap een accentmuur schildert.
Je kan in een brede ruimte die kil aanvoelt 2 accentmuren tegenover elkaar plaatsen. Zo krijg je een versmallend en instant knusser effect. Wil je een lange kamer of hal minder diep maken? Breng dan een donkere kleur aan op de verste wand voor een gezellige sfeer.
Een (smalle) kamer er breder doen uitzien verkrijg je door het plafond donkerder te verven dan de muren. Let op dat je niet te donker gaat, anders lijkt het alsof het plafond op je afkomt. Heb je een smalle ruimte met een laag plafond? Dan werk je het best omgekeerd: maak de muren donkerder dan je plafond, dan lijkt de ruimte optische hoger. Hoe je een plafond stap voor stap schildert, kan je lezen in het stappenplan.
Heb je nog wat hulp nodig om het kleurenschema voor jouw interieur te bepalen? Boek een kleuradvies aan huis en werk samen met een colora-kleurexpert het perfecte kleurenpalet uit.