Hoe behangen met overschilderbaar vliesbehang?

28/01/2022

Stel, je wil een binnenmuur schilderen maar het muuroppervlak is licht oneffen. Bovendien spot je hier en daar een scheurtje in de wand. Dan is overschilderbaar vliesbehang een gemakkelijke en budgetvriendelijke oplossing. Egaal resultaat: check! Bovendien kan vliesbehang wel tegen een stootje. Ontdek hoe je behangt met vliesbehang en dit daarna overschildert.

Waarom behangen met vliesbehang?

Vliesbehang heeft interessante voordelen ten opzichte van gewoon behang. Dat komt door de speciale samenstelling van vliesbehang. Vliesbehang bestaat uit verschillende vezels, meestal polyester en cellulose, bedekt met een laag vinyl en samengeperst op een papieren drager. Hieronder geven we aan waarom vliesbehang interessant kan zijn voor jou. Ontdek hier alle voordelen van vliesbehang en alle soorten.

Vliesbehang verbergt kleine imperfecties

Wat is nu het grote verschil tussen vliesbehang en gewoon behang? Vliesbehang heeft een hoger gewicht dan traditioneel behang, en het is een stuk sterker. Bijgevolg kan je met vliesbehang beter scheurtjes en andere onregelmatigheden verbergen. Dat maakt vliesbehang ideaal om muren mee te behangen die niet helemaal perfect zijn. Bovendien is vliesbehang schokbestendig en beschermt het je pleisterwerk. Koop snel en gemakkelijk het juiste vliesbehang online.

Goed om te weten: het precieze gewicht van je vliesbehang vind je op het etiket. Hoe hoger het gewicht, hoe beter het papier imperfecties verbergt.

Vliesbehang is makkelijk aan te brengen

Een ander belangrijk voordeel van vliesbehang is dat je het makkelijk kan aanbrengen. Je hoeft het bijvoorbeeld niet op een behangtafel te lijmen. Je kleeft het direct op een gelijmde muur. Zo gaat het behangen veel sneller en comfortabeler.

Tip: gebruik steeds een speciale vliesbehanglijm die je rechtstreeks op de muur aanbrengt.

Hoe behangen met vliesbehang?

Hieronder ontdek je hoe je start met behangen. Een volledig stappenplan kan je hier downloaden.

  1. Op poreuze ondergronden, zoals pleister en gipsplaten, is er veel inzuiging van de lijm in de ondergrond. Schilder eerst een grondlaag Isolprimer om inzuiging tegen te gaan.
  2. Snij enkele stroken vlies op maat. Als je tien centimeter optelt bij de muurhoogte, ken je de juiste lengte die je stroken moeten hebben. Afhankelijk van je situatie kies je Topvlies, Optivlies of Initiovlies.
    Niet zeker welk vliesbehang jij best kiest? Bezoek dan een colora-winkel in je buurt en stel je vraag, of vraag technisch verfadvies aan.
  3. Breng de BOSS behanglijm op de muur breder aan dan de breedte van de strook. Gebruik een langharige rol en verdeel zo egaal mogelijk. Lijm de hoeken en kantjes met een borstel. Let erop dat je geen plekken zonder lijm hebt. Zo vermijd je blaasvorming.
  4. Breng de eerste strook vliesbehang aan in de natte lijmlaag. Start iets uit de hoek op een loodrechte lijn. Zorg dat je boven- en onderaan zo’n 5 cm vlies overhoudt. Druk daarna goed aan met een behangspatel en werk plooien of blaasjes uit naar de zij-, boven- of onderkant.

Download het volledige stappenplan om je klus tot in de puntjes af te werken.

Tips voor het schilderen van vliesbehang

Respecteer de wachttijd

Wanneer je het overschilderbaar vliesbehang hebt aangebracht, moet je lang genoeg wachten voor je gaat overschilderen. Waarom? Is de universele wandlijm niet droog genoeg, dan kan het vliesbehang gaan aanzwellen als je er een laag watergedragen verf over aanbrengt.

Over het algemeen kan je een primer de dag nadien al aanbrengen, maar alles hangt af van de temperatuur en de vochtigheid van de kamer.

Vergeet je primer niet

Je kan voorgeschilderde vliezen kopen die volgens hun gebruiksaanwijzing geen primer nodig hebben. Toch breng je best steeds een grondlaag aan, welke soort vliesbehang je ook gebruikt. Zo’n primer is altijd nuttig. Je kan er lijmresten mee wegwerken die op het vlies zijn beland tijdens het behangen, of plamuur die je gebruikte om spleetjes tussen het vlies op te vullen.

Een primer zal de ondergrond isoleren en levert telkens een mooi egaal eindresultaat op. Bovendien gaat het schilderen van de afwerkingslaag vlotter op een goeie grondlaag.

Tip: met een aankleurbare Bossprim-primer van colora bekom je een overschilderbare ondergrond in de kleur van jouw keuze. Een aanrader, want zo spaar je een afwerkingslaag uit.

Je vliesbehang herschilderen

Volg je de verftrends graag op de voet? Dan zit je goed met vliesbehang, want dat is eenvoudig aan te passen. Wil je een andere kleur, dan haal je gewoon even je verfkwast boven. Eens je de grondlaag hebt aangebracht, kan je afwerken met een muurverf naar keuze zoals Bossflow MatBoss-one Silk of Bolatex. Inderdaad, met de nieuwe vliezen van Boss paints is tussendoor opschuren is niet meer nodig. Makkelijker wordt het niet!

Wil jij een muur behangen met vliesbehang? Ontdek hier wat je allemaal nodig hebt, shop je benodigdheden online en download je stappenplan. Nog vragen? Bezoek dan een colora-winkel in je buurt voor advies op maat, of vraag technisch advies aan huis.

In samenwerking met colora de verfwinkel

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.