Welke keukenopstelling? U - L - G - ...

Gepubliceerd op 12 December 2014
Dovy keukens : keuken
Moderne keuken met eiland
Keuken

Als je zelf bouwt, kan je op voorhand met de architect jouw ideale keukenvorm bespreken. Als je een huis koopt, moet je de beschikbare ruimte zo optimaal mogelijk benutten. Maak je niet te veel zorgen, voor elke vorm valt er wel wat te zeggen op gebied van functionaliteit en looks.

De U- keuken

Deze U-vormige keuken kan je gewoon tussen twee wanden plaatsen. Wil je graag een ruimtelijker gevoel, dan kan je een ‘been’ in een open ruimte te plaatsen, zodat je langs beide kanten aan het werkvlak kunt. Zo creëer je bijvoorbeeld een ontbijtstek of je richt deze open wand in als kookeiland. Hoe dan ook, deze U-vorm biedt een ruim werkvlak en de omhulde open ruimte zorgt voor voldoende bewegingsruimte. Op ergonomisch vlak scoort dit type door de korte loopafstanden. Let er wel op dat je minstens 120 centimeter voorziet tussen beide wanden.

De L - keuken of hoekkeuken

Bij dit type wordt de keuken tegen twee wanden geplaatst, waardoor er een grote open ruimte gecreëerd wordt. Hier kan je gemakkelijk een tafel plaatsen, wat een groot pluspunt is voor wie graag een traditionelere gesloten keuken heeft. Ook zorgt deze vorm voor de nodige werk – en opbergruimte. Een minpuntje is dat je relatief lange loopafstanden hebt.

De parallel of dubbelwandige keuken

Een parallel keuken bestaat uit twee tegenover elkaar geplaatste delen. Hiertussen wordt er voldoende bewegingsruimte (minstens 120 cm) voorzien. Een voordeel is dat je hierdoor efficiënter werkt, aangezien je gewoon met een draaibeweging van kant kunt switchen. Dit type zie je dan ook vaak bij professionele koks. Net zoals bij de U-vorm kan je een kookeiland of ontbijtstek creëren door een wand ‘los’ in de ruimte te plaatsen, waardoor deze keukenvorm goed tot zijn recht komt in een open keuken.

De eilandkeuken

Dit is een populair type met verschillende invulmogelijkheden. Zo kan je een kookeiland nemen, een spoeleiland of een werkeiland. Hieraan kan je al dan niet doorlopend een tafel voorzien. Het eiland biedt je de nodige bewegingsvrijheid en bevordert het sociale aspect van het koken. Dit type keuken komt dan ook vaak voor in woningen waarin de keuken en woonruimte één geheel vormen.

De G – keuken

Wanneer je een grote ruimte ter beschikking hebt, is een G-vormige keuken ideaal. Bij dit type keuken heb je veel opbergruimte, een groot werkvlak en toch korte loopafstanden. In de opening kan je eventueel een tafel zetten.

Enkelwandige keuken

Deze vorm is zowel praktisch als ergonomisch gezien minder interessant. Je hebt immers slechts één wand die dienst doet als werkvlak en (beperkte) opbergruimte, zodat je nog relatief lange loopafstanden hebt tijdens het koken.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan