Wat is de ideale hoogte voor je dampkap?

Gepubliceerd op 16 Maart 2021
Hoogte dampkap
Hoogte dampkap

Je dampkap installeren, een vak apart. Je wil genoeg plaats, zodat je tijdens het koken geen 100 keer je hoofd stoot, maar alle dampen en geurtjes moeten ook je keuken uit. Hoe hoog plaats je je dampkap voor een ideale kookervaring? We geven je enkele tips.

Type kookplaat

De minimale en maximale afstand van je dampkap hangt eerst en vooral af van het type kookvuur dat je in je keuken plaatst. Ben jij helemaal fan van een gaskookplaat? Gezellig koken met de aanwezige vlammen op het vuur. Je raadt het misschien al. Die vuren kunnen gevaarlijk zijn, wanneer je dampkap te laag hangt. Zorg daarom dat je deze op minimum 65 centimeter van je gaskookplaat hangt. Veilig? Check! Nu nog effectief geuren en rook wegzuigen. Om dit goed te laten verlopen, plaats je je dampkap best op maximum 80 centimeter. Zo ben je zeker dat je keuken geen week lang naar je eten blijft ruiken.

Kook je op een keramische of inductiekookplaat? Dan verandert je minimumafstand. Je kookt namelijk niet op echte vlammen, waardoor je dampkap geen vuur kan vatten. Je kan je dampkap bij zo’n kookplaat 10 centimeter lager hangen, op 55 centimeter dus. Voor de maximumafstand geldt dezelfde regel als bij een gaskookplaat. Wanneer je je dampkap hoger hangt dan 80 centimeter loop je het risico dat alle geuren en rook blijven hangen.

Hoe hoger, hoe breder

Naast de hoogte, bepaalt ook de breedte van de dampkap hoe goed deze zal functioneren. Tijdens het koken zetten de dampen 10% uit, wat wil zeggen dat je dampkap minstens even breed moet zijn als je kookvuur, maar liefst iets breder. Dankzij een bredere dampkap ben je zeker dat alle dampen worden weggezogen. Hoe hoger je dampkap hangt, hoe breder deze best is, want dan krijgen de dampen meer kans om uit te zetten.

Afzuigcapaciteit

Naast de hoogte en de breedte van de dampkap, speelt ook de afzuigcapaciteit ervan een grote rol. Om de juiste afzuigcapaciteit te kennen, moet je de inhoud van je keuken kennen. Heb je een aparte keuken? Maak hiervoor volgende berekening: lengte x breedte x hoogte van je keuken x 10. Dat is de minimale afzuigcapaciteit die je nodig hebt om je keuken iedere keer weer fris te laten ruiken. Zo ken je de minimale afzuigcapaciteit die ervoor zorgt dat je keuken iedere keer weer fris laat ruiken.

Voor een open keuken is deze berekening moeilijker. Daarom geven we je graag een standaard minimale afzuigingscapaciteit van 600 m3/uur mee.

Keuze van de chef

Buiten alle technische overwegingen, is ook het comfort belangrijk bij het plaatsen van je dampkap. Tijdens het koken ben je liefst met het eten bezig en wil je niet bij elke beweging je hoofd stoten. Pas de hoogte dus aan, rekening houdend met de technische kant en de lengte van de chef.

Maar, wat als jij en je partner allebei regelmatig achter het fornuis staan, maar compleet verschillen qua grootte? Goed nieuws! Ook daar zijn oplossingen voor. Tegenwoordig bestaan er verstelbare dampkappen, zodat je deze kan aanpassen aan de grootte van de chefkok. Geen nood aan een verstelbare dampkap? Gebruik dan de lengte van de kleinste persoon als referentiepunt.

Nog meer vragen over je dampkap? Lees hier nog andere nuttige tips.