Welk type kookplaat heb ik nodig?

Gas, inductie, keramisch of een combinatie … De juiste kookplaat kiezen is niet vanzelfsprekend. Je moet natuurlijk rekening houden met je budget, je kookgewoonten, je gezin en je designvoorkeur. Maar er zijn ook technische en praktische aandachtspunten. We helpen je graag op weg!

Opties te over

Elk type kookplaat heeft zo zijn voordelen. Kort door de bocht: koken op inductie is zuinig en snel. Keramische kookplaten zijn heel budgetvriendelijk en bij gaskookplaten kun je de warmte regelen tot in de puntjes. Elektrische kookplaten komen nog vaak voor, maar je kijkt beter uit naar inductie, vitrokeramisch of gas. Bij die oplossingen ligt het rendement een stuk hoger.

Kookzone, of kookplaat?

Ken jij het verschil tussen een kookplaat en een kookzone? Een kookplaat vormt samen met een inbouwfornuis een geheel. Er is maar één bedieningspaneel en je regelt alle functies bij het fornuis. Kookzones maken deel uit van een kookplaat. Ze hebben eigen bedieningselementen en een eigen stroomkabel. Voordeel: je kunt ze onafhankelijk van je oven plaatsen, waar je maar wil.

Inductie: efficiënt en zuinig

Met inductiekookplaten regel je de temperatuur snel en nauwkeurig. Handig wanneer je wil uitpakken met een zelfgemaakte bearnaisesaus. Verder is koken op inductie energiebesparend en efficiënt. Je kookplaat is in een wip warm en na het uitzetten ook snel weer koud. Je potten en pannen moeten wel een magnetische bodem hebben. Hoe werkt het? Inductiekookplaten hebben een elektrische aansluiting. De inductiespoelen onder de kookzone creëren een magnetisch veld. Alleen de bodem van de kookpot wordt verhit. Kookt er iets over, dan hoef je niet te schrobben. Even vegen, en klaar.

Keramisch: warm in een wip

Kookplaten van glaskeramiek zijn snel op temperatuur en onderhoudsvriendelijk. Staan ze aan, dan zie je de roodgloeiende verwarmingselementen onder het glaskeramische oppervlak. Dat is meteen het grote verschil met inductie: het oppervlak van de actieve kookzones wordt verhit. Verder is een vitrokeramische kookplaat goedkoper in aankoop en je hebt er geen speciale potten of pannen voor nodig. Bovendien neemt ze minder inbouwruimte in, een belangrijk voordeel bij renovatieprojecten. Je kunt de temperatuur nauwkeurig regelen, maar na het koken blijft je kookplaat nog een tijdje warm.

Gas: kokkerellen als een pro

Fanatieke koks houden van koken op een open vlam. De potten en pannen worden snel heet en je regelt de temperatuur heel precies. Je activeert de gasvlam met een aansteker. Of, nog makkelijker, door te draaien aan de bedieningsknop. Om te koken op gas heb je wel een geschikte gasaansluiting nodig. Informeer of die aanwezig is of nog voorzien kan worden. Voor de twijfelaars: wees gerust, koken op gas kan tegenwoordig op en top veilig.

Slimme combinaties

Je wil zowel elektrisch als op gas koken? Kijk dan uit naar kookzones die je vlot kunt combineren. Ze nemen niet veel ruimte in en zijn flexibel in te bouwen. Naast elkaar in je werkblad, of tegenover elkaar in je kookeiland. Dankzij de verbindingsstrips vormen ze één harmonieus geheel.

Flexibel met inductie

Gebrand op flexibiliteit tijdens het koken? Een flexInduction kookplaat heeft, naast twee klassieke kookzones, ook rechthoekige inductiekookzones die je kunt combineren tot een grotere zone. En de nieuwe flexInduction Plus kookplaat? Die weet bovendien exact hoe groot je pot of pan is. Valt deze buiten een kookzone, dan worden er automatisch extra kookzones toegevoegd. Zo wordt je pot of pan altijd gelijkmatig verhit.

Nog meer vrijheid

Koken in alle vrijheid doe je met een freeInduction kookplaat. Daarmee kun je je potten, pannen en schalen vrij op de kookplaat plaatsen, onafhankelijk van de kookzones. Experimenteren is toegestaan!

Aansluitingen en co

Naast je persoonlijke voorkeur zijn er praktische en technische aandachtspunten om mee te nemen. Welke energiebron ga je gebruiken? Hoeveel ruimte heb je beschikbaar? Zijn er genoeg stopcontacten aanwezig? Informeer je zeker over de beschikbare aansluitingen. Voor een keramische en een inductiekookplaat heb je een twee- of vijfpolig stopcontact nodig. Voor een gaskookplaat moet je keuken dan weer een gasaansluiting hebben.

Graag advies op maat van jouw situatie en behoeften? Vraag raad aan een expert.

In samenwerking met Siemens huishoudtoestellen

Vraag gratis gerelateerde documentatie aan

Meer nieuws van Siemens huishoudtoestellen

Hoe kies ik de juiste vaatwasser?

Vaatwassers helpen je bij je afwaskarwei en bestaan in vele vormen.

Hoe energie-efficiënt is jouw elektrisch toestel?

Koop je een elektrisch toestel, dan let je op de prijs. Maar check je ook zijn verbruik?

Welke aansluitingen heb je nodig voor een nieuwe keuken?

Wil je een keuken plaatsen of vervangen dan is een van de eerste stappen het voorzien van alle nu

Welk type oven kies ik best?

Maître pâtissier, hobbykok, of kok-omdat-het-moet, een oven komt altijd van pas.

GRATIS Nieuwsbrief