Welk type fornuis heb ik nodig?

Gas, inductie, keramisch of een combinatie … Het juiste fornuis kiezen is niet vanzelfsprekend. Je moet natuurlijk rekening houden met je budget, je kookgewoonten, je gezin en je designvoorkeur. Maar er zijn ook technische en praktische aandachtspunten. We helpen je graag op weg! 

Opties te over

Elk type fornuis heeft zo zijn voordelen. Kort door de bocht: koken op inductie is zuinig en snel. Keramische kookplaten zijn heel budgetvriendelijk en bij gaskookplaten kun je de warmte regelen tot in de puntjes. Elektrische kookplaten komen nog vaak voor, maar je kijkt beter uit naar inductie, vitrokeramisch of gas. Bij die oplossingen ligt het rendement een stuk hoger.

Kookzone, of kookplaat?

Ken jij het verschil tussen een kookplaat en een kookzone? Een kookplaat vormt samen met een inbouwfornuis een geheel. Er is maar één bedieningspaneel en je regelt alle functies bij het fornuis. Kookzones daarentegen hebben eigen bedieningselementen en een eigen stroomkabel. Voordeel: je kunt ze onafhankelijk van je oven plaatsen, waar je maar wil.

Inductie: efficiënt en zuinig

Met inductiekookzones of -kookplaten regel je de temperatuur snel en nauwkeurig. Handig wanneer je wil uitpakken met een zelfgemaakte bearnaisesaus. Verder is koken op inductie energiebesparend en efficiënt. Je kookplaat is in een wip warm en na het uitzetten ook snel weer koud. Je potten en pannen moeten wel een magnetische bodem hebben. Hoe werkt het? Inductiekookzones hebben een elektrische aansluiting. De inductiespoelen onder de kookzone creëren een magnetisch veld. Alleen de bodem van de kookpot wordt verhit. Kookt er iets over, dan hoef je niet te schrobben. Even vegen, en klaar.

Keramisch: warm in een wip

Kookplaten en kookzones van glaskeramiek zijn snel op temperatuur en onderhoudsvriendelijk. Staan ze aan, dan zie je de roodgloeiende verwarmingselementen onder het glaskeramische oppervlak. Dat is meteen het grote verschil met inductie: het oppervlak van de actieve kookzones wordt verhit. Verder is een vitrokeramische kookplaat goedkoper in aankoop en je hebt er geen speciale potten of pannen voor nodig. Bovendien neemt ze minder inbouwruimte in, een belangrijk voordeel bij renovatieprojecten. Je kunt de temperatuur nauwkeurig regelen, maar na het koken blijft je kookplaat nog een tijdje warm.

Gas: kokkerellen als een pro

Fanatieke koks houden van koken op een open vlam. De potten en pannen worden snel heet en je regelt de temperatuur heel precies. Je activeert de gasvlam met een aansteker. Of, nog makkelijker, door te draaien aan de bedieningsknop. Om te koken op gas heb je wel een geschikte gasaansluiting nodig. Informeer of die aanwezig is of nog voorzien kan worden. Voor de twijfelaars: wees gerust, koken op gas kan tegenwoordig op en top veilig.

Slimme combinaties

Je wil zowel elektrisch als op gas koken? Kijk dan uit naar kookzones die je vlot kunt combineren. Ze nemen niet veel ruimte in en zijn flexibel in te bouwen. Naast elkaar in je werkblad, of tegenover elkaar in je kookeiland. Dankzij de verbindingsstrips vormen ze één harmonieus geheel.

Flexibel met inductie

Wist je dat er inductiekookplaten bestaan waarbij je je potten, pannen en schalen vrij op de kookplaat kunt plaatsen, zonder rekening te houden met kookzones? De flexInduction-kookzone herkent onmiddellijk het aantal potten en pannen, de grootte en positie ervan en activeert de kookzones waar dat nodig is.

Aansluitingen en co

Naast je persoonlijke voorkeur zijn er praktische en technische aandachtspunten om mee te nemen. Welke energiebron ga je gebruiken? Hoeveel ruimte heb je beschikbaar? Zijn er genoeg stopcontacten aanwezig? Informeer je zeker over de beschikbare aansluitingen. Voor een keramische en een inductiekookplaat heb je een twee- of vijfpolig stopcontact nodig. Voor een gaskookplaat moet je keuken dan weer een gasaansluiting hebben.

Graag advies op maat van jouw situatie en behoeften? Vraag raad aan een expert.

In samenwerking met Siemens huishoudtoestellen

Vraag gratis gerelateerde documentatie aan

GRATIS Nieuwsbrief