Vijf voordelen van het stoomkoken

Gepubliceerd op 11 December 2020

Stoomkoken is hot. Wat zijn de voordelen van deze bijzondere kooktechniek? Kom er hier meer over te weten. 

 1. Stoomkoken verwent je smaakpapillen! De echte, authentieke smaak van je gerechten komt bij stoomkoken beter tot zijn recht. Gerechtjes uit de stoomoven zijn altijd lekker en vol van smaak. Niet alleen de smaak, ook de geur en de kleur van je voedingsmiddelen blijft veel beter bewaard dan bij de bereiding met kokend water.
   
 2. Met de stoomoven kan je veel meer klaarmaken dan je misschien denkt. Groenten, aardappels, pasta, rijst, risotto en jawel, ook vlees en vis zijn prima kandidaten voor een bereiding met stoom. Meer nog, bepaalde desserts als rijstpap en crème brulée zijn zelfs makkelijker te maken met stoom dan op de klassieke manier!
   
 3. Bij stomen heb je ook veel minder water nodig en het voedsel gaart op een efficiëntere manier. Dat heeft te maken met de efficiënte warmteoverdracht. Weinig water, en meer voedingswaarde, dus.
   
 4. Vlees en vis komen extra mals en zacht uit de stoomoven. Dankzij de vochtige hitte van de stoom drogen vis en vlees niet uit. Hierdoor blijven ze lekker sappig en extra smaakvol na het stomen.
   
 5. Stomen betekent ook caloriearm koken! Alle voedingsstoffen blijven beter bewaard dan bij de bereiding met kokend water. Wanneer je bijvoorbeeld groente gewoon in water kookt, geven ze tijdens het koken heel wat van hun voedingsstoffen aan dat water af. Meestal wordt het kookwater achteraf gewoon weggegooid en gaan dus ook die voedingsstoffen verloren.?Bij stomen is dat niet het geval en worden alle vitamines en mineralen bewaard. Bovendien heb je om te koken met stoom geen vet nodig.?De voedingsmiddelen worden gegaard met stoom en er komt geen boter of olie aan te pas.

Interesse in koken met stoom? Kom er meer over te weten in de Stoomwijzer van Miele.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan