Kookplaat advies: welke kookplaat past bij mij?

Gepubliceerd op

Zelfs als je kookambities niet verder reiken dan een smakelijk omelet, waardeer je vast de luxe van een degelijke kookplaat. Is jouw kookplaat aan vervanging toe, of ga je een nieuwe keuken plaatsen? Ga dan zeker op zoek naar de juiste kookplaat voor jou. Want daarmee is koken zoveel fijner en comfortabeler. Ontdek advies voor je keuze, plus handige extra’s die je niet meer zal willen missen.

Een inbouw kookplaat of een vrijstaand model?

De eerste keuze die je maakt, is vooral een stijlkeuze: kies je voor een inbouw kookplaat, of een vrijstaande kookplaat? Een vrijstaande kookplaat plaats je los op het aanrecht of bijvoorbeeld een koelkast, terwijl een inbouw kookplaat in het blad van je aanrecht wordt geplaatst. Eerlijk? Een inbouwkookplaat oogt een stuk strakker. Bij een vlak ingebouwde kookplaat is er zelfs geen niveauverschil tussen de kookplaat en het blad van het aanrecht. Eigentijds én onderhoudsvriendelijk.

Hoeveel kookzones heb ik nodig?

Veel (ver)bouwers gaan nog voor een standaard kookplaat van 60 cm breed met 4 kookzones. Maar sta je vaak met 4 potten of pannen tegelijk te kokkerellen? Dan past een bredere kookplaat vast beter bij jou. De afmetingen gaan tot 90 cm breed, met tot 6 of meer kookzones. Wie liever losjes omspringt met de kookzones, kan uitkijken naar een kookplaat met uitbreidbare of flexibele zones. Nog meer bewegingsvrijheid krijg je met een FullSurface-inductie kookplaat. Hier heb je geen vaste zones, waardoor je makkelijker met braadsledes en kleine potten aan de slag kan.

Welke type kookplaat kiezen: inductie, keramisch of gas?

Vervolgens bepaal je het type kookplaat. Wordt het een inductiekookplaat, een keramische kookplaat of een gaskookplaat? Misschien zweer je bij koken op gas, omdat je zo makkelijk de temperatuur kan controleren. Bij Miele vind je een innovatievere versie van de klassieke gaskookplaat voor meer veiligheid en gemak. Zo kan je de vonkontsteking met één handomdraai bedienen en zorgen GasStop en ReStart ervoor dat er nooit gas kan ontsnappen.

Vanuit praktisch en ecologisch standpunt is de toekomst weggelegd voor de inductiekookplaat. Het overgrote aandeel van de nieuwbouwwoningen wordt er al mee uitgerust. Niet verwonderlijk trouwens. Bij inductie-koken ontstaat de warmte rechtstreeks in de bodem van de pan. Zo worden je pannen razendsnel warm en gaat er haast geen warmte verloren. Efficiënt en energiezuinig. Bovendien is een inductiekookplaat ontzettend onderhoudsvriendelijk en veilig in gebruik. Ontdek het brede gamma inductiekookplaten bij Miele en vind een verdeler in je buurt

Ook op een inductiekookplaat kan je trouwens heel secuur koken. Al helemaal als je gaat voor een Miele-inductiekookplaat met TempControl. Daarmee stel je de temperatuur uiterst nauwkeurig in op een constante temperatuur. Zo kan je keer op keer genieten van een perfect gebakken steak en behoren ongelukjes voorgoed tot het verleden. Dat went snel!

En de keramische kookplaat? Daarmee wordt de zone op de plaat zelf verwarmd. Hierdoor gaat er meer warmte verloren dan bij een inductiekookplaat. Wel heb je er geen speciale pannen voor nodig, terwijl inductie-koken vraagt om potten en pannen met een vlakke magnetiseerbare bodem.

Benieuwd welk type kookplaat jij best kiest? Schrijf je in voor een kiesworkshop bij Miele. Je krijgt advies van een expert, ontdekt handige functies én proeft smaakvolle gerechtjes. Een aanrader!  

Hou rekening met je voorkeuren, je gewoontes en je gezin

Welke kookplaat het meest geschikt is voor jou, hangt ook af van je persoonlijke voorkeuren, gewoontes en thuissituatie.

  • Geregeld een drukke agenda, en kan koken voor jou niet snel genoeg gaan? Dan is het handig als jouw kookplaat je helpt om tijd te besparen.
  • Hou je ervan om nieuwe recepten te proberen, en geef je anderen graag kooktips? Dan ben je vast een echte foodie! Ga op zoek naar een kookplaat waarmee je je creatieve creaties kan waarmaken.
  • Let jij vooral op het design van je keukentoestellen en haalt een strakke keuken het beste in jou naar boven? Kijk dan uit naar een kookplaat die een extra touch geeft aan jouw keukenontwerp.

Ontdek hier welke kookplaat bij jouw profiel past.

Geïntegreerde afzuiging, of toch een dampkap?

Wist je dat je tegenwoordig kan kiezen voor een kookplaat met geïntegreerde dampkap? Een kookplaat met afzuiging maakt een logge dampkap boven je kookzones overbodig. Je keuken oogt strakker en ruimer, ook heb je meer bewegingsvrijheid tijdens het koken. Ontdek de nieuwe inductiekookplaat met geïntegreerde dampkap van Miele.

Handige functies voor extra kookplezier

Benieuwd naar het summum van comfortabel koken? Inductiekookplaten van Miele komen met handige functies. We lichten er enkele voor je uit. Tijdens de kiesworkshops van Miele leer je welke functies interessant zijn voor jou.

1. PowerFlex: vlot koken met diverse pannen

Hou je ervan om te koken met diverse potten en pannen? Dan zijn flexibele PowerFlex-kookzones vast jouw ding. Op zo’n kookzone kan je een grote pan, twee kleine pannen, een braadpan of een steelpan plaatsen. Makkelijk en efficiënt.

2. FullSurface: gebruik je volledige kookplaat

Moet je kookplaat jou alle vrijheid gunnen bij het koken? Bij een FullSurface inductiekookplaat van Miele kan je de volledige kookplaat gebruiken. Net zo flexibel als de kookplaat is de bediening. De bedieningselementen verschijnen met de intelligente panherkenning altijd direct bij de pan.

3. Tempcontrol: altijd de juiste gaartijd

Vind je het moeilijk om de juiste gaartijden van je gerechten te respecteren? Met TempControl geniet je van gelijkblijvende en optimale resultaten voor de meest uiteenlopende bereidingswijzen. Je hoeft niets bij te stellen, want de temperaturen blijven constant. Koken voor kritische gasten lukt voortaan vanuit de losse pols.

4. CookAssist: krijg begeleiding bij het koken

Graag wat hulp bij het gebruik van je kookplaat? De inductiekookplaten met TempControl beschikken ook over CookAssist. Selecteer het gerecht via de Miele@mobile app en laat je begeleiden door het hele bakproces. De temperaturen en bereidingstijden worden automatisch doorgestuurd naar de TempControl kookplaat. Het kan niet fout gaan!

5. Twin Booster: extreem korte aankooktijden

Met TwinBooster profiteer je van extreem korte aankooktijden. Een vloeistof in de pan is zo gauw op 100°C gebracht. Deze exclusieve functie van Miele maakt het koken bovendien flexibeler, omdat je het inductievermogen verdeelt zoals jij het wil. Zo kan je het vermogen van meerdere zones bundelen in één. En hopla, die grote braadslede is in no time perfect op temperatuur.

6. Con@ctivity: werkbladafzuiging zonder gedoe

Je kookplaat en afzuigkap die met elkaar communiceren? De Con@ctivity-functie verzamelt de informatie van de kookplaat aan de hand van jouw kookgedrag en geeft dit door aan de werkbladafzuiging. De afzuiging gaat automatisch harder of zachter. Zo kan jij je aandacht volledig richten op je viergangendiner.

Klaar om op zoek te gaan naar de ideale kookplaat voor jou? Ontdek een breed gamma toppers in de Miele webshop en vind jouw kwalitatieve match voor jaren. Voor advies op maat kan je terecht bij een verdeler in je buurt.  

Tip: Schrijf je hier in voor een kiesworkshop om de mogelijkheden van de Miele-keukentoestellen te ontdekken. Zo wordt het een stuk makkelijker om de knoop door te hakken!