7 veelgestelde vragen over stomen

Gepubliceerd op 11 December 2020

Koken met stoom wint aan populairiteit in de keuken. Niet alleen creëer je hiermee heerlijke gerechten, het is bovendien ook gezond. Ga jij aan het stomen? Ontdek het antwoord op 7 veelgestelde vragen over stomen. 

1. Welke ingrediënten kan ik garen in de stoomoven?

Met stomen heb je ontzettend veel mogelijkheden. Naast het stomen van groenten, aardappelen en vis (de zaken waar men in de eerste plaats aan denkt) kan je ook perfect vlees, pasta, rijst… bereiden met stoom. Ook minder voor de hand liggende zaken zoals het maken confituur, het stomen van desserts (als rijstpap, crème brulée,… ) is perfect mogelijk.

2. Kan ik stomen combineren met andere kooktechnieken?

Stomen biedt in combinatie met andere kooktechnieken veel mogelijkheden. Zo kan je het vlees dat je wil barbecueën of grillen perfect stomen. Hierdoor vermindert de baktijd op de grill, blijft de kwaliteit optimaal en heb je beter controle over een geslaagd eindresultaat. Ook het voorstomen van groenten voor een traditionele ovenbereiding of een snelle wok zorgen voor meer efficiëntie en een beter beetgaar resultaat.  

3. Welke factoren spelen een rol om de stoomtijd te berekenen?

Stomen is niets meer dan spelen met tijd en temperatuur. In de eerste plaats bepaalt het type ingrediënt de stoomtemperatuur. Zo wordt vis meestal op 80 graden gestoomd, kip op 90 graden en alle groentesoorten op 100 graden of als je een drukstoomoven hebt op 120 graden. Om de stoomtijd te berekenen heb je dan weer rekening te houden met de grootte of de dikte van het ingrediënt. Een volledige bloemkool vraagt bijvoorbeeld een langere stoomtijd dan bloemkoolroosjes. In het berekenen van de stoomtijd speelt de hoeveelheid geen rol. Anders gezegd, de stoomtijd voor het stomen van 2 of 20 wortels hetzelfde. Het type ingrediënt en de diameter van het ingrediënt zijn bepalend om de tijd te berekenen.  

4. Maakt het een verschil uit of ik verse of diepgevroren ingrediënten stoom? Of moet ik deze eerst ontdooien?

Neen, het gebruik van verse of ingevroren ingrediënten maakt, inzake de berekening van de stoomtijd, geen verschil uit, op voorwaarde dat je ingrediënten (groenten en fruit) los en niet in één blok ingevroren zijn. Eerst ontdooien hoeft dus niet.    

5. Kan ik fonds en stoofschotels maken?

Ook voor deze bereidingen kan je beroep doen op je stoomoven en bereik je bovendien een beter resultaat. Voor het maken van fond doe je alle ingrediënten in een grote stoomovenpan en laat je het mengsel sudderen in de stoomoven. Bij het bereiden van stoofschotels ga je eerst alles aanbakken op het inductievlak, voeg je nadien de gewenste aromaten toe en werk je de stoofschotel verder af in de stoomoven.  

6. Welk materiaal gebruik ik het best? Welk materiaal gebruik ik beter niet?  

Bij het stomen is het gebruik van stoomovenpannen in inox en porselein aangeraden. Deze 2 materialen zijn de beste warmtegeleiders en zijn bovendien heel makkelijk in onderhoud. Materialen als glas, pyrex en siliconen zijn dan weer af te raden om te stomen.

7. Wanneer kruid ik het best? Vooraf, tijdens of na het stomen?

Algemeen geldt de regel dat kruiden na het stomen toegevoegd worden. Als je bijvoorbeeld vis op voorhand zou kruiden met peper en zout, zal dit geen effect hebben. De stoom zou bovendien de kruiden wegblazen. Bij bepaalde bereidingen waarbij je ingepakt stoomt, bijvoorbeeld bij vlees, kan je wel op voorhand kruiden.  

Wil je nog meer weten over stomen? Lees er over in de stoomwijzer van Miele.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan