Soorten keukeneilanden
Verschillende soorten keukeneilanden passen in verschillende keukenstijlen. Een kookeiland kan zowel in een moderne keuken als in een landelijke keuken geïntegreerd worden, maar dat betekent niet automatisch dat het in elke keuken past. Moet je je droom van een kookeiland dan opbergen? Zeker niet, want er zijn diverse opties om uit te kiezen.
- Het kookeiland: Ideaal om aan te koken. Hier wordt naast de kookplaat vaak ook gekozen voor een spoelbak. Op die manier zit alles praktisch samen op één plaats. Vergeet niet de aansluiting voor een dampkap te voorzien, of kies voor een kookplaat met ingebouwd afzuigsysteem.
- Het schiereiland: Heb je een kleine keuken? Dan is dit misschien een idee. Bij zo’n keukeneiland is er maar langs één zijde loopruimte. Een extra voordeel is dat alle leidingen en aansluitingen uit de muur, en dus niet uit de vloer, komen.
- Het spoeleiland: Kies je enkel voor een keukeneiland met spoelbak en vaatwasser? Dan heb je geen dampkap nodig in jouw eiland. Hou wel rekening met de watertoevoer voor de wasbak en vaatwasser.
- Het werkeiland: Nood aan voldoende werkruimte zonder toestellen of gootsteen in de buurt? Kies dan voor een werkeiland en creëer extra ruimte bij het koken of het plaatsen van keukenaccessoires.
Deze soorten keukeneilanden kunnen allemaal worden gecombineerd met een zitgedeelte, waardoor je een gezellige plek creëert voor gesprekken tijdens het koken, het aperitief of het opruimen.
Is er voldoende ruimte voor een kookeiland?
Een keuken moet vooral praktisch zijn, zodat je snel en efficiënt kan werken zonder obstakels. Hou daarom bij het uittekenen van jouw keuken met eiland rekening met een afstand van minimum 100 cm tussen het eiland en de vaste keukenopstelling. Wil je ook krukjes rond het kookeiland plaatsen? Dan reken je op ongeveer 140 cm. Maar als het eiland niet past, dan past het niet. Laat je daarom goed adviseren door een van de keukenadviseurs van Keukens De Abdij, zij helpen je graag bij het ontwerp van je nieuwe keuken. Maak hier een afspraak in een showroom naar keuze.
Waarmee rekening houden bij het ontwerpen van je keuken?
Als de keukenruimte beperkt is, is een kookeiland mogelijk niet erg praktisch in gebruik. Maar als je wat meer ruimte hebt in je keuken, zijn er tal van mogelijkheden. Bedenk hoe je het liefst in je keuken zou werken en richt deze vervolgens in op een manier die bij jou past. Enkele handige tips:
- Beperk de afstand tussen koelkast, kookplaat en spoelbak.
- Vergeet de afzuigkap niet als je een kookplaat in jouw kookeiland integreert.
- Hou rekening met gas-, elektriciteit- en wateraansluitingen op het eiland.
- Niet iedereen gebruikt het kookeiland als eettafel, bespreek dit met je gezin.
- Zorg voor voldoende ruimte (en stopcontacten) voor losse apparatuur zoals koffiezetapparaten, waterkokers en andere.
Welke afmetingen kiezen voor een kookeiland?
Of je nu kiest voor een keukeneiland of een ander type kookeiland, de grootte ervan hangt af van wat je ermee wil doen. Als je er een spoelbak en kookplaat in wil integreren, reken dan best op een breedte van 60 cm voor elk apparaat, met nog eens 60 cm ruimte tussen de twee apparaten en nog eens 30 cm tussen de apparaten en het einde van het eiland. Hierdoor kom je al snel op een totale lengte van 2 à 2,5 m.
Een eiland lijkt ons het meest interessant vanaf 160 cm (2 kasten van 80 cm). Een eiland van 120 cm is ook een optie, maar dan met beperkte werkruimte. Als we kijken naar de lengte, dan is een keukeneiland met een stenen werkblad mogelijk tot 3,15 meter en met een houten werkblad tot 4 meter. Het is ook mogelijk om meerdere werkbladen naast elkaar te plaatsen, maar houd dan wel rekening met een zichtbare naad. We raden altijd een minimumdiepte van 90 cm aan, zodat je aan elke lange zijde van het eiland voldoende kastruimte hebt tot 60 cm diep.
Wat betreft de hoogte, is 93 cm een standaardmaat, maar dit kan oplopen tot 96 cm of hoger, afhankelijk van de dikte van het gekozen keukenblad. De ergonomie wordt per project beoordeeld om ervoor te zorgen dat de keuken praktisch blijft.
Eten aan jouw kookeiland met bar
De combinatie van keukeneiland met eettafel is een veelvoorkomende combinatie die zeer praktisch is. Hierdoor heb je geen extra meubilair nodig in je keuken, en de prachtige eettafel in de eetkamer wordt alleen gebruikt voor speciale gelegenheden.
Een kookeiland met bar, zoals we dat noemen, kan je volledig naar eigen wens inrichten, maar er zijn een paar dingen om rekening mee te houden.
Wil je bijvoorbeeld aan de ene kant van het eiland zitten en aan de andere kant werken? Dan heb je minstens een diepte van 90 cm nodig. Reken ongeveer 60 cm breedte per barkruk om comfortabel te zitten, plus 30 cm voor de diepte van het zitgedeelte. Een andere optie is om het werkblad van het eiland te laten uitsteken, zodat je aan de kop van het eiland een zitgedeelte kan maken. Wil je het helemaal anders aanpakken? Voeg dan een lage eettafel vanaf 74 cm hoog toe aan je eiland.
Wat is de kostprijs van een keukeneiland?
De prijs van een kookeiland hangt volledig af van de keuzes die je maakt. Ga je voor een groot of klein eiland? Kies je voor hout of kunststof? Welke kastgrepen wil je? Welk keukenblad kies je? Ook je kookplaat, spoelbak en kraanwerk hebben invloed op de prijs.
Je kan ook kiezen voor een keukeneiland zonder apparatuur. Maar vergeet niet de bijkomende voorbereidingskosten, zoals de afvoer van de afzuigkap, elektriciteitsaansluiting en aan- en afvoer van water. Er zijn dus veel dingen om over na te denken. Gelukkig staan de keukenspecialisten van Keukens De Abdij klaar om je te begeleiden naar je droomkeuken.
Maak een afspraak voor gratis advies
Boek nu je persoonlijke interieurarchitect van Keukens De Abdij voor gratis en vrijblijvend advies. Die creëert sfeer, licht en ruimte door creatieve oplossingen en tilt je nieuwe keuken naar een hoger niveau. Zo wordt een nieuwe keuken kopen een echt plezier.
Zin om zelf je droomkeuken te ontwerpen? Dat kan eenvoudig met deze handige keukenplanner. Verdiep je in materialen, kleuren, indelingen en toestellen. Download de inspiratiegids en laat je inspireren door de laatste realisaties van Keukens De Abdij. Ga zeker eens langs bij een van hun keukenwinkels voor persoonlijk advies.
Benieuwd naar het kostenplaatje van een nieuwe keuken op maat? Bereken hier eenvoudig de prijs van jouw nieuwe keuken.