Stap 1: Bepaal de stijl van het keukenblad
De eerste stap in de zoektocht naar je ideale keukenwerkblad? Da’s nadenken over de uitstraling die je wil. Als je keukenblad bij de rest van je keuken past, krijg je een harmonieus totaalplaatje. Net als in de boekjes! Hou je bijvoorbeeld van de gezelligheid van een landelijke keuken? Een werkblad met houtlook zorgt voor warmte en sfeer. Liever een op en top moderne keuken? Dan is grijs composiet een kanshebber. Maar er is nog veel meer te ontdekken. Doe alvast keukeninspiratie op en vraag je gratis inspiratiegids met keukenideeën aan.
Stap 2: Denk na over je budget
Wat mag je keukenwerkblad kosten? Dat is belangrijk om te weten, want de prijzen van de diverse materialen lopen sterk uiteen. Doorgaans geldt: hoe duurzamer het materiaal, hoe hoger de prijs. Een kunststof keukenblad komt bijvoorbeeld goedkoper uit dan eentje in keramisch materiaal, inox, composiet, Dekton of graniet. Probeer de keuken prijscalculator en ontvang je keuken prijs in enkele klikken.
Stap 3: Kies de dikte van het keukenblad
Mag je keukenwerkblad een eyecatcher zijn? Overweeg dan een dik keukenblad van bijvoorbeeld graniet, beton of hout. Vind je het mooier als je keukenblad meer opgaat in het geheel? Dan is een dun werkblad meer op zijn plaats. Hanteer wel een minimale dikte van ongeveer 3 centimeter.
Stap 4: Bepaal de grootte van je keukenblad (more is more!)
Een groot keukenwerkblad is lang niet alleen voorbehouden voor hobbykoks. Het werkt comfortabel, en dat kan iedereen waarderen. Traditioneel is een werkblad 60 cm diep. Maar wil je veel apparaten op het keukenblad zetten, dan kies je beter een diepte van 70 cm. Voorzie verder 30 cm werkblad naast het kookgedeelte. Welke hoogte moet je keukenwerkblad hebben? Idealiter komt een keukenwerkblad tot zo’n 10 à 15 cm onder de elleboog. Stem de hoogte af op de chef-kok in huis, want die verdient het meeste comfort.
Waarom ga je niet voor een centraal keukeneiland? Het biedt werkruimte te over én zorgt voor een ruimtelijk gevoel. Ontwerp zelf je keukeneiland met de handige keukenplanner en ontdek waarom je zou kiezen voor een kookeiland in jouw keuken.
Stap 5: Kies het materiaal voor je keukenwerkblad
Het materiaal dat je kiest voor je keukenwerkblad, bepaalt voor een groot deel de uitstraling ervan. Gewoon kiezen wat je mooi vindt dus? Niet helemaal. Je let ook op de specifieke eigenschappen van het materiaal. Want elk materiaal voor keukenbladen heeft zo zijn voor- en nadelen. We overlopen de mogelijkheden samen met jou. Welke materiaal sluit aan op wat jij nodig hebt? Dat hangt af van diverse factoren. Maak nu je gratis en vrijblijvend adviesgesprek met een persoonlijke interieurarchitect.
Natuursteen keukenblad: karaktervolle, unieke uitstraling
Natuursteen is sterk, stijlvol én wordt mooier met de jaren. Bovendien kies je uit talloze afwerkingen, materialen en kleuren voor een keukenwerkblad op maat. Let wel, de meeste soorten natuursteen zijn gevoelig aan vlekken en laten vocht door.
- Graniet keukenblad: Graniet is het hardste materiaal voor een keukenblad en dus de veiligste keuze. Een granieten keukenwerkblad is onverwoestbaar, onderhoudsvriendelijk, zuur- en krasbestendig en ongevoelig voor hitte. Er zijn diverse kleuren, maar ook tal van oppervlakte-afwerkingen verkrijgbaar: van blinkend glad (gepolijst) tot rustiek geborsteld.
- Marmer keukenblad: Mag je keukenblad een eyecatcher zijn? Dan zit je goed met een marmeren keukenwerkblad. Een keukenblad in marmer ademt luxe en geeft je keuken een exclusieve touch. Het krijgt snel een patina, waardoor het oppervlak mooier wordt met de tijd. Wel is marmer minder kras- en zuurbestendig dan graniet.
- Blauwe hardsteen keukenblad: Vind je een klassieke keuken veel charme hebben? Met een keukenblad in blauwe hardsteen maak je het plaatje helemaal af. Ook dit authentieke materiaal wordt mooier met de tijd door de unieke patine-vorming. Informeer je over het juiste onderhoud om krassen en zuurvlekken te voorkomen.
- Kwartsiet keukenblad: Hou je van de look van marmer, maar moet je keukenblad enorm sterk, zuur-, kras- en hittebestendig zijn? Kijk dan uit naar een kwartsiet keukenblad: elegant én trendy.
Composiet keukenblad: hygiënisch met natuurlijke look
De meest hygiënische keuze voor je keukenwerkblad is composiet. Composiet heeft een hoge dichtheid, waardoor bacteriën en andere schadelijke stoffen niet kunnen doordringen. Je zal ook waarderen dat een composieten keukenwerkblad tegen een stootje kan, waterdicht en krasbestendig is, past bij diverse keukenstijlen en weinig onderhoud vraagt. Pas wel op met hete potten, want door hitte kan je werkblad in composiet verkleuren. Geen idee waaruit composiet bestaat? Composiet biedt het beste van kunststof en natuursteen in één. Deze twee materialen worden door een kunsthars gebonden. Voor de afwerking kies je uit hoogglans, matglans (gezoet) en geborsteld (satin). Ontdek de verschillen tussen een natuursteen en composiet werkblad.
Dekton keukenblad: vlekbestendig en stijlvol
Welk geavanceerd materiaal is sterker dan composiet, slijtvaster dan graniet en ziet eruit als natuursteen? Geen idee? Dan is het tijd om Dekton te ontdekken. Dekton bestaat uit een mix van grondstoffen waaronder glas, kwarts en porselein. Die worden met behulp van een speciaal ontwikkelde techniek samengeperst. Het resultaat: een zeer hard, krasvast, hitte- en vlekbestendig, ultra-compact en niet poreus materiaal. Een hele rist voordelen dus. Zijn er ook nadelen? Dekton keukenwerkbladen kunnen breken als je er iets op laat vallen en komen met een bovengemiddeld prijskaartje.
Kunststof keukenblad: budgetvriendelijk en praktisch
Erg lief voor je budget is een kunststof werkblad. Kunststof keukenbladen zijn gemaakt van spaanplaat of multiplex en hebben een afwerklaag van kunststof. Ze zijn minder kwetsbaar dan een aanrechtblad van graniet of een composiet aanrechtblad, wegen niet veel en vragen weinig onderhoud. Je kiest uit tal van vormen, kleuren, soorten en maten. Ook de look van hout en natuursteen is mogelijk. Gebruik voor hete pannen altijd een onderzetter en doe je snijwerk op een snijplank.
Massief houten keukenblad: duurzame sfeerbrenger
Op zoek naar een keukenblad met een zachte en warme uitstraling? Een massief houten keukenblad zorgt voor instant sfeer. Het oogt stoer en komt mooi tot zijn recht in een landelijke of Scandinavische keuken. Geen enkel stuk hout is identiek, daardoor is je houten keukenwerkblad uniek. Massief houten keukenbladen zijn slijtvast, duurzaam en verkrijgbaar in beukenhout, berkenhout en eikenhout. Mits goed onderhoud gaat je houten aanrechtblad een leven lang mee. Pas wel op met vuile kinderhandjes. Door de porositeit van het materiaal is een houten keukenblad gevoelig voor vlekken. Ook hitte en vocht kunnen schade veroorzaken.
Er zijn nog meer geschikte materialen voor een keukenblad, denk aan laminaat, keramiek, inox, beton en glas.
Hou rekening met gebruiksgemak en onderhoud
Niet ieder materiaal voor keukenbladen is voor iedereen even praktisch. Let daarom goed op onder andere de kras-, vlek- en vochtbestendigheid van het werkblad. Helpen je kids graag mee in de keuken? Dan kies je best een werkblad waar krassen en vlekken niet meteen opvallen. Composiet en keramiek zijn aanraders, want minder gevoelig voor krassen dan inox, hout en beton. Vermijd inox en glas, want op die materialen zal je sneller vlekken en vingerafdrukken zien. Wil je zonder zorgen een hete pan op je keukenblad kunnen plaatsen? Dan zit je goed met inox, graniet of Dekton.
Spring eens binnen in een belevingstoonzaal in jouw buurt en laat je inspireren. Liever eerst wat meer info? Vraag dan hier je gratis brochures aan.