Orde in je keuken: ontdek de voordelen van een bijkeuken

08/12/2021

Te weinig plaats in je keukenkasten om je keuken ordelijk te houden? Da’s een veelvoorkomend probleem. De oplossing: een bijkeuken voorzien in de buurt van je leefkeuken. Naast opbergruimte kan je deze ruimte nog meer nuttige functies geven. Ontdek wat een bijkeuken voor jou kan betekenen en leer hoe je makkelijk orde schept in je keukenkasten.

Wat is een bijkeuken?

De bijkeuken wordt steeds meer een ding in huis. Maar wat is het precies? Een bijkeuken grenst meestal aan de keuken. Het is een soort voorraadkast waar vaak een (extra) koelkast of diepvriezer in staat. Producten die lang houdbaar blijven kan je er eenvoudig bewaren. Verder kan je deze plek ook gebruiken als washok, opberg-, bak- of werkruimte. Doe hier keukeninspiratie op en stem je bijkeuken af op je keuken voor een harmonieus totaalplaatje.

De bijkeuken is populair

Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig goed nadenkt over het bewaren en ordelijk opbergen van eten. Tijdens de coronapandemie werd ons interieur extra belangrijk en gingen we veel meer zelf koken. Sommigen haalden extra producten in huis om een voorraad aan te leggen. Meer opbergruimte werd zo een echte must. Maar ook het groeiende milieubewustzijn speelt mee. Steeds meer laten we plastic verpakkingen links liggen en gaan we voor navulbare potten en dozen. En omdat die er tegenwoordig best leuk uitzien, hoeven ze niet in de kast te staan. Evengoed zet je ze in een rek, waar iedereen je mooie collectie kan zien. Maak een afspraak met een binnenhuisarchitect en ontdek de mogelijkheden.

Tips voor het inrichten van je bijkeuken

Hoe begin je nu aan de inrichting van je bijkeuken? Naast de stijl is ook de indeling niet onbelangrijk. Met een goede indeling creëer je comfort en laat je rommel makkelijk achterwege. Ga aan de slag met onderstaande tips en geniet van je praktische extra ruimte. Deze keukenplanner helpt je op weg met het ontwerp.

Bepaal de functies van je bijkeuken

Wanneer je je bijkeuken wil inrichten moet je eerst nadenken waarvoor deze precies zal dienen. Op basis van de functie kan je de ruimte invullen en weet je precies wat je er kan plaatsen. Afhankelijk van de grootte kan je er ook meerdere functies combineren om er een zo efficiënt mogelijke ruimte van te maken. Bezoek één van onze nieuwe belevingstoonzalen bij jou in de buurt.

De bijkeuken als voorraadkast

Kies je ervoor om je bijkeuken vooral te gebruiken om lang houdbare etenswaren op te bergen, of een voorraad toiletpapier en keukenrollen? Dan zal je bijkeuken voornamelijk dienen als voorraadkast. Ook schoonmaakmiddelen, grote flessen water en frisdrank en honden- of katteneten vind je in deze ruimte vaak terug.

De bijkeuken als opbergkast

Heb je te weinig plaats in je keuken om al je keukenapparaten en doosjes te bewaren? Dan kan je bijkeuken dienen als extra opbergkast. Niet alleen dingen uit je keuken kan je hier wegbergen, ook heel wat andere spullen. Denk maar aan wasmanden om de was te scheiden, je strijkijzer, strijkplank en wasrek of je stofzuiger, bezem, emmer en dweil. Maar ook hobbyspullen of seizoensgebonden kleding en schoenen geef je er makkelijk een eigen plek.

Een bijkeuken voor extra apparaten

Gebruik je je bijkeuken om extra apparaten in huis te halen? Dan gaat het meestal niet om een keukenrobot waar je net te weinig plaats voor hebt in je keuken. Een extra koelkast of diepvries zal je er eerder in plaatsen, net zoals een wasmachine en droogkast of een wijnkoelkast. Ook de friteuse of airfryer krijgt vaak een plaatsje in de bijkeuken om geurhinder in je leefkeuken te vermijden.

Een efficiënte inrichting voor je bijkeuken

Als je het maximale uit je bijkeuken wil halen, is een goede inrichting cruciaal. Een optimale keukenindeling uitdokteren is bovendien een leuke uitdaging. Benieuwd hoe jij je bijkeuken best indeelt? Veel hangt af van wat je in je bijkeuken wil doen en hoe deze ruimte eruitziet. Maak een afspraak met een keukenadviseur voor vrijblijvend advies op maat.

Bij een kleine bijkeuken maak je best gebruik van de hoogte. Denk maar aan hoge wandkasten. Door een klein trapje te gebruiken kan je makkelijk aan de kasten tegen het plafond, waar je waarschijnlijk spullen opbergt die je niet zo vaak nodig hebt. Ook een hoekkast zorgt voor extra ruimte die je efficiënt kan benutten.

Een grote kastenwand zorgt ervoor dat je nooit te weinig opbergruimte hebt. Inbouwkasten zijn ideaal in deze ruimte. Bovendien kan je er ook je apparaten in wegbergen. Denk maar aan een inbouwkast waar plaats is gelaten voor je wasmachine en droogkast. Werk je liever in de hoogte? Dan kan je twee kasten op elkaar zetten. Door alles achter kastdeuren te plaatsen creëer je een stijlvol geheel en oogt je bijkeuken heel ordelijk.

Dezelfde stijl als je keuken

Hou je van harmonie? Dan is het een goed idee om je bijkeuken dezelfde stijl te geven als je keuken. Richt de onder- en bovenkasten in je bijkeuken in in dezelfde landelijke, moderne of industriële stijl als je keuken om rust te brengen in je interieur. Natuurlijk hoef je in je bijkeuken geen natuursteen te gebruiken als werkblad. Kies gerust een goedkoper blad uit met dezelfde uitstraling. Om rommel zoveel mogelijk te vermijden plaats je alle losse spullen achter kastdeuren of in lades. Accessoires die gezien mogen worden (je glazen voorraadpotten, mooie blikken, kruidenpotten en eventueel je keukenmachine) geef je dan in de open ruimtes een pronkplekje in je bijkeuken.

Zin om te profiteren van de voordelen van een bijkeuken? Een prima plan, want je kan nooit te veel opbergruimte hebben. Doe inspiratie op, bezoek een toonzaal bij jou in de buurt en/of maak een afspraak met een keukenspecialist voor advies op maat. Heb je trouwens al je gratis keukengids gedownload? Zeker doen!

In samenwerking met Keukens De Abdij

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.