Ingrediënten voor de steeds belangrijker wordende keuken

Gepubliceerd op 12 February 2020

Het verlanglijstje voor de ideale keuken is bij (ver)bouwers langer dan ooit. Welke afwegingen maak je zoal bij het kiezen van een keuken? Ontdek ze hier en onthoud ze voor de zoektocht naar jouw perfecte keuken.

De vage lijn tussen keuken en woonkamer

Vroeger waren de ruimtes in huis duidelijk afgebakend: in de woonkamer bracht je je tijd door in de zithoek of eetkamer en in de afgesloten keuken trok de keukenprins(es) zich terug om de dagelijkse kost voor te bereiden. Vandaag de dag maakt de keuken deel uit van de open leefruimte en is het de uitvalsbasis voor het hele gezin: een plek om te koken, eten, samen te komen, bij te praten, huiswerk te maken, ... 

Aansluitende stijlen

De keuken staat centraal in je woning, waardoor hij opvallend deel uitmaakt van je interieur. En omdat keukens zo’n 20 jaar meegaan, is de stijlkeuze belangrijk. We kunnen ons inbeelden dat dit de nodige stress met zich meebrengt. Want welke keuken past het beste bij je interieur of is zo tijdloos dat hij binnen 10 jaar nog ‘on trend’ is? Maar dit wil niet zeggen dat je geen modetrends meer mag volgen. De producenten spelen gelukkig goed in op de nieuwe manier van wonen, waardoor je zeker en vast de keuken van je dromen vindt.

Plaatsing in de ruimte 

Waar ga je je keuken laten plaatsen? Is er bijvoorbeeld voldoende plaats en bewegingsruimte om een kookeiland te plaatsen? Hierover breek je best al in de ruwbouwfase je hoofd over. Zo weet je ook tijdig waar je je leidingen voor water en elektriciteit moet voorzien. Je kunt bij een verbouwing natuurlijk ook verder bouwen op de bestaande toestand. Denk even na over de oriëntatie van de keuken: “wil ik een keuken met zicht op de tuin, of is die plek gereserveerd voor de zitruimte?”

Open gevoel

Donkere, gesloten keukens zijn niet meer van deze tijd. In een hedendaagse keuken is licht en openheid belangrijk, zeker als je keuken deel uitmaakt van de leefruimte. Denk ook goed na over de verlichting boven je werkblad en fornuis zodat je altijd voldoende ziet tijdens het koken, voorbereiden, afwassen, ...

Functioneel ingericht

Het kernwoord in een goed ingerichte keuken is: ergonomie. Dit betekent dat je de verschillende zones in je keuken zo indeelt zodat de loopafstanden tijdens het koken beperkt zijn en dat je zo weinig mogelijk geforceerde houdingen moet aannemen bij het koken, afwassen voorbereiden, … Je hebt misschien wel al eens van de keukendriehoek gehoord? Dit is een denkbeeldige driehoek tussen de kookplaat, spoelbak en de koelkast. De afstand tussen je fornuis en spoelbak hou je best klein want tussen deze twee zal je het meeste bewegen. 

De vorm van je keuken

Naargelang de plaats die je beschikbaar hebt kun je de opstelling van je keuken kiezen. Je hebt verschillende opties: u-vormig, i-vormig, L-vormig, parallel, kookeiland. Elke opstelling heeft zo zijn voor- en nadelen. Zo zou een L-vorm het meest optimaal zijn omdat je je niet veel moet verplaatsen, heb je in een u-keuken veel opbergruimte en kun je er een ideale driehoek maken, heb je in een parallelle keuken een optimale circulatie, en heb je met een eilandkeuken het gemakkelijkste contact met andere personen in de ruimte. Kies vooral wat voor jouw situatie het beste werkt. 

De hoogte van je werkblad en toestellen

Ook de hoogte van je werkblad is belangrijk. Standaard is dat 90 cm. Maar niet iedereen is even groot. Is er iemand die altijd de kok van dienst is, dan laat je best de hoogte van het werkblad op zijn/haar lengte afstemmen. Je kunt de ideale hoogte voor je werkblad zelf bepalen. Plaats je armen in een hoek van 90 graden en meet de afstand van de vloer tot je onderarmen. Trek hier 10 – 15 cm van af, en je weet de hoogte voor je werkblad. 

Plaats ook je keukentoestellen op een aangename hoogte, je rug zal je dankbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan een oven op hoogte van je werkblad, de koelkast waarbij het midden op hoogte van het werkblad is geplaatst en de bovenkant van de vaatwasser op 1,20 meter.

De trend: compacte keukens

We gaan steeds compacter wonen, waardoor ook onze keukens kleiner worden. Maar dat betekent niet dat we ons comfort moeten opgeven. Het is een kwestie van slim indelen zodat geen enkele centimeter verloren gaat. Het hoeft ook niet altijd groot te zijn. Zo bestaan er minikoelkasten, kleine vaatwassers, kleine ovens en fornuizen die perfect kunnen dienen voor kleine gezinnen, alleenstaanden of koppels zonder kinderen. Of bedenk je: misschien moet die dubbele spoelbak niet als je vooral de vaatwasser gebruikt? 

Keuze van keukentoestellen

Denk vooraf goed na over de toestellen die je nodig hebt. Ga je die stoomoven echt dagelijks gebruiken? Misschien is een combi-oven genoeg? Heb je wel een Amerikaanse frigo nodig als je maar met z’n tweeën bent? Enzovoort. Check ook het vermogen en het energieverbruik van je gekozen toestellen. 

De toestellen worden ook steeds slimmer. Een fornuis met flexibele zones, een oven die je op afstand kunt voorverwarmen, een frigo die de voorraad controleert, een dampkap die in het werkblad verdwijnt, enzovoort. Ga na welke technologische snufjes voor jou een meerwaarde kunnen bieden. 

Keuze van je keukenkasten

Je hebt nooit te veel opbergruimte in de keuken. Ook hier kun je slim mee omgaan. Kies bijvoorbeeld voor diepere en hoge kasten en opteer eerder voor kasten met lades dan met leggers. Zo heb je meer opbergruimte en behoud je het overzicht beter. Denk ook goed na over het materiaal van je kasten. Spaanderplaat bijvoorbeeld is minder kwalitatief dan mdf en ook het materiaal (folie, melamine, laminaat, …) waarmee de plaat bekleed is bepaalt de levensduur. Kasten in vol hout zijn sterker maar vragen ook meer onderhout. Check ook altijd of de scharnieren en de opvangsystemen sterk genoeg zijn. 

Keuze van je werkblad

Veel werkruimte is altijd mooi meegenomen, naast je kookplaat bijvoorbeeld, zodat je ter plekke nog wat mise-en-place kunt voorbereiden. Of naast je spoeltafel zodat je tijdens de afwas niet meteen alles een plekje moet geven. Denk goed na over het werkblad dat je kiest, ga voor degelijk en onderhoudsvriendelijk materiaal dat aansluit bij je esthetische voorkeur. Vraag je keukenverkoper naar de verschillende mogelijkheden en eigenschappen. Of lees het volgende partnerbericht.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan