Een zwarte spoelbak in de keuken, een goed idee?

Gepubliceerd op 04 Juni 2020

Ben je op zoek naar een stijlvolle spoelbak voor je keuken? Dan is een zwart exemplaar misschien je ding. Maar welke blijft lang mooi bij jarenlang gebruik? Wat met kalkvlekken? Ontdek er gauw meer over.  

Trendalert: zwarte spoelbakken

Zwart is hot, ook in de keuken. Niet alleen kiest men meer en meer voor zwarte keukentoestellen, ook zwarte keukenkranen en spoeltafels zijn populair. Maar niet iedereen is overtuigd, tegenstanders beweren dat er snel vlekken zichtbaar zijn die de uitstraling van je zwarte spoelbak teniet doen. Toch klopt dit meestal niet. Een spoelbak in kwalitatief materiaal en een regelmatig onderhoud zorgen ervoor dat je er lang van kunt genieten.

Spoelbak met hoge eisen

Een spoeltafel krijgt heel wat te verduren in de keuken en moet dus voldoen aan hoge eisen. Slijt- en krasvast, schok- en vuilbestendig, bestand tegen temperatuurverschillen, bacteriën, chemicaliën en uv-licht, noem maar op. Maar de ene spoelbak is  de andere niet. Zwarte spoelbakken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, met elk hun kwaliteiten. We zetten de populairste voor je op een rijtje.

Zwarte spoelbakken: materialen

Kunststof

Spoelbakken in kunststof, bijvoorbeeld acryl, zijn budget- en onderhoudsvriendelijk en bestand tegen hoge temperaturen. Helaas zijn ze niet krasvast en is niet elke spoeltafel bestand tegen kleurstoffen. Regelmatig na gebruik schoonmaken is bovendien aangewezen zodat er geen kalkvlekken ontstaan.

Geëmailleerde staal

Geëmailleerd staal is staal met een emaillen toplaag, deze toplaag is kleurvast en bestand tegen hitte, zuren, chemicaliën, detergenten en uv-licht. Het is zeer onderhoudsvriendelijk materiaal. Wel is de toplaag niet goed bestand tegen krassen en moet je opletten dat je er geen zware voorwerpen op laat vallen.

Keramiek

Een keramische spoelbak heeft een vuilafstotende glazuurlaag en kan veel verdragen. Het materiaal is harder dan metaal, krasvast, hygiënisch, hittebestendig en bestand tegen zuren en chemische schoonmaakmiddelen. Ook hier laat je best geen harde, zware voorwerpen op vallen en bij het schoonmaken gebruik je best geen schurende producten.

Composiet

Composiet is een mooi, duurzaam materiaal dat samengesteld is uit kunststof (acryl) en natuursteen (kwarts, marmer, graniet, …) die door kunsthars aan elkaar gebonden zijn. Composiet is kras- en hittebestendig, niet-poreus, hygiënisch en beschermt tegen bacteriën. Een dankbaar materiaal voor een zwarte spoelbak.

Synthetisch materiaal

Sommige fabrikanten hebben ook synthetische spoelbakken (bijvoorbeeld Tectonite) waar kwaliteiten zoals hittebestendig, schok- en stootvrij, uv-bestendig, hygiënisch en kleurvast aan worden toegekend. Vraag raad aan je keukenspecialist in de buurt over deze specifieke materialen.

Zwarte spoelbak onderhouden

Eén van de grootste zorgen bij de aankoop van een zwarte spoelbak is kalkaanslag. Heb je te veel kalk in het water, dan is het raadzaam om een ontkalker te installeren. Dit komt niet alleen je spoelbak maar ook je kranen en keukentoestellen ten goede! Goed materiaal dient bovendien met respect behandeld te worden. Maak er daarom een gewoonte van om je wastafel na gebruik schoon te maken en/of watervlekken op te drogen met een doek. Zo is de kans klein dat de watervlekken met al dan niet kalkaanslag zichtbaar zijn. Bovendien is dit ook veel hygiënischer. Een goede kok laat zijn keuken ook netjes achter. Toch?

Op zoek naar een kwaliteitsvolle keuken met mooie keukentoestellen, kranen en spoeltafel? Vraag advies of neem contact op met een keukenspecialist in je buurt.