Een kookeiland, past het in jouw keuken? Hier moet je op letten

Gepubliceerd op 03 Juli 2020

Droom je van een keukeneiland maar weet je niet of je genoeg plaats in je keuken hebt? Hoe deel je hem praktisch in? Hoeveel ruimte is er nodig tussen het eiland en de muur of kasten? Kom meer te weten over afmetingen, afstanden en indelingen van je keukeneiland.

Op je keukeneiland

Velen onder ons dromen niet van een onbewoond eiland, maar van een keukeneiland. Het onderdeel heeft de laatste jaren zijn vaste plek veroverd in de hedendaagse keukens. Of je nu fan bent van een landelijke of een moderne keuken, een vrijstaand kookeiland zorgt voor een open gevoel tijdens het koken. Tegelijkertijd een praatje slaan met je huisgenoten of visite of je kinderen assisteren bij het huiswerk. Koken is een open en sociaal gebeuren geworden. Laat je inspireren door keukenrealisaties met en zonder keukeneiland.

Keuken groot genoeg voor een eiland?

Niet iedere keuken is geschikt voor een vrijstaand kookeiland. In een kleine ruimte (kleiner dan 20 m2) kan een keuken met een eiland claustrofobisch aanvoelen. Ruimte is hier het sleutelwoord. Je moet namelijk overal gemakkelijk door kunnen. Zorg daarom voor een comfortabele afstand van zo’n 100 cm – 140 cm tussen je keukeneiland en vaste keukenopstelling. Vaak zal men een minimum van 90 cm hanteren. Houd er ook rekening mee dat je de kastdeuren volledig moet kunnen openen en dat er momenten gaan zijn dat je met meerdere personen in de keuken staat.

Functie van het keukeneiland

Niet alleen de grootte bepaalt de mogelijkheden voor je keukeneiland, ook de taken die je e wilt uitvoeren. Wordt je keukeneiland vooral gebruikt als extragrote werkruimte? Of dient het eerder als een kook-en/of spoeleiland, waardoor de grootte van de spoelbak en de kookplaat bepalend zullen zijn? Wil je graag een ‘bareffect’ met hoge barstoelen creëren aan je eiland, of wil je een lage tafel aan je keukeneiland vastmaken? Belangrijke vragen die je je vooraf moet stellen. Ontdek meer over gebruiksvriendelijke keukens.

Afmetingen van het keukeneiland

Een spoelbak of kookplaat is standaard zo’n 60 cm lang, kies je voor een grotere kookplaat (tot 90 cm) of een dubbele spoelbak, dan wordt de nodige lengte voor je eiland uiteraard groter. Ook het aantal kasten onder het eiland is bepalend. Standaard zijn die 60 cm breed. Vergeet ook niet de hoeveelheid werkruimte die je nodig hebt en de dampkap die je wilt gebruiken. Die plaats je in het werkblad of boven je kookvuur op zo’n  55 à 80 cm hoogte bij een elektrische kookplaat en 65 – 80 cm bij een gasvuur.

Wat de breedte van het eiland betreft, raad men minstens 100 à 110 cm aan. Hier kun je dan aan weerszijden onder het eilandwerkblad een diepe en een minder diepe kast plaatsen. Plaats je twee diepe kasten dan kom je al gauw aan 120 à 130 cm. Voor de hoogte van het eiland kiest men meestal tussen 70 à 95 cm. Zit je niet graag op barkrukken, dan kun je een lage vaste tafel van 70 cm aan je keukeneiland toevoegen.

Ontdek ook enkele praktische tips voor je keukeninrichting.

Een halfopen keukeneiland

Een keukeneiland hoeft niet per se vrijstaand te zijn. Je kunt ook gaan voor een tussenoplossing zoals een schiereiland waarbij het eiland haaks tegen een muur of tegen de rest van de keuken is aangebouwd en je dus een keuken met een L- of U-vorm creëert. Hierdoor geniet je toch van het ‘eilandgevoel’ maar spaar je ook wat ruimte uit.

Tip! Benieuwd hoe je keuken er kan uitzien met eiland of schiereiland? Vraag een vrijblijvende offerte aan en krijg een 3D weergave van je droomkeuken.

Verplaatsbaar eiland

Een kook- of spoeleiland zijn vaste elementen die je omwille van de water- en elektriciteitsleidingen niet zomaar kunt verplaatsen. Maar wil je bijvoorbeeld een eiland met extra werk- en opbergruimte, dan kun je ook een verplaatsbaar keukeneiland gebruiken. Die zet je flexibel in waar en wanneer jij dat wilt. Heb je extra beweegruimte in je keuken nodig? Dan schuif of rol je hem gewoon aan de kant. Handig!

Interesse in een keuken op maat, met of zonder keukeneiland? Maak een online afspraak met je keukenadviseur of bezoek een van de toonzalen in je buurt.