Zelf je nieuwe keuken ontwerpen in 8 stappen (met 3D-keukenplanner!)

12/06/2024

Lijkt het je leuk om zelf je nieuwe keuken te ontwerpen, zodat die perfect aansluit bij jouw wensen? Dat kan zeker, maar er komt wel wat bij kijken. Je zal moeten nadenken over allerlei zaken, zoals indeling, apparatuur, werkhoogte, opbergruimte, stijl en kleuren. Maar laat dit je niet tegenhouden. Met ons duidelijke stappenplan creëer je de esthetische en functionele keuken die écht bij jou past. We tippen je ook een handige 3D-keukenplanner waarmee het uittekenen van je keukenplan heel eenvoudig wordt. Hier gaan we! 

Stap 1: Bepaal je budget 

Hoeveel wil je maximaal uitgeven aan je nieuwe keuken? Bepaal hoeveel budget je kan en wil investeren. Je budget bepaalt immers mee de mogelijkheden voor jouw toekomstige keuken. Houd rekening met onverwachte kosten, zoals eventuele bouwkundige aanpassingen. Ontdek welke factoren de kostprijs van een keuken bepalen.

Stap 2: Bepaal de functie van je keuken

  • Hoe gebruik je je keuken nu? Kook je veel, ben je een entertainer, of heb je veel opbergruimte nodig?
  • Hoe wil je je keuken in de toekomst gebruiken? Het maakt een verschil of je vooral snelle maaltijden gaat bereiden, of vaak uitgebreid gaat koken. Hoeveel mensen zullen er samen eten, en zal je vaak gasten ontvangen? En hoe wil je de keuken nog meer gebruiken? Misschien wil je administratie doen aan de keukentafel, of je kinderen helpen met hun huiswerk.

Stap 3: Laat je inspireren

Door inspiratie op te doen, leer je meer over de mogelijkheden voor je nieuwe keuken. Het helpt je ook om te bepalen wat je smaak en voorkeuren zijn.

Stap 4: Meet je keuken op 

Meet de afmetingen van je keuken nauwkeurig op. Vergeet niet om rekening te houden met deuren, ramen, en andere obstakels zoals radiatoren. Dit helpt je om een realistisch beeld te krijgen van de beschikbare ruimte. Ontdek hier hoe je hulp krijgt.

Stap 5: Kies de indeling van je nieuwe keuken

  • Welke keukenvorm past het beste in jouw ruimte? Denk aan een rechte keuken, U-keuken, L-keuken, enzovoort. Een L-keuken kan ideaal zijn voor een kleinere ruimte, terwijl een keuken met kookeiland perfect is voor open woonruimtes. Ontdek hier diverse keukenopstellingen en hun voordelen.
  • Waar wil je de apparatuur plaatsen? Houd rekening met de ergonomie en de werkruimte. Denk aan de ideale hoogte voor ovens en vaatwassers, en plaats de kookplaat en spoelbak dichtbij elkaar.
  • Hoeveel opbergruimte heb je nodig? Denk aan keukenkasten, lades en apothekerskasten. Overweeg diepe lades voor potten en pannen, en hoge kasten voor voorraad.

De keukenadviseurs van DSM Keukens helpen je graag bij het bepalen van de juiste indeling voor je nieuwe keuken. Maak hier een afspraak in een toonzaal in je buurt.

Stap 6: Kies de stijl van je keuken

  • Welke keukenstijl past bij jouw smaak en woning? Ga je voor modern, landelijk, klassiek, minimalistisch of industrieel? Ook een combinatie van stijlen is mogelijk. Zo kan je moderne elementen integreren in een landelijke keuken voor een eigentijdse uitstraling, of ruw hout combineren met roestvrijstalen accenten voor een industriële look.
  • Kies kleuren en materialen die passen bij de stijl van je keuken. Denk aan de fronten van de keukenkasten, het werkblad, de vloer en de wandtegels. Kies bijvoorbeeld voor marmer of graniet als werkblad, of ga voor een duurzame en onderhoudsvriendelijke optie zoals dekton. Ontdek tips voor het kiezen van het juiste werkblad voor je nieuwe keuken.

De interieurarchitecten van DSM Keukens zijn goed op de hoogte van de laatste trends en innovaties en kunnen je keuken helemaal afstemmen op je levensstijl. Boek hier jouw adviesgesprek.

Stap 7: Maak een moodboard

Een moodboard helpt je om een goed beeld te krijgen van de gewenste sfeer van je keuken.

  • Verzamel afbeeldingen, stalen en kleuren die je inspireren. Denk aan foto's van keukens die je mooi vindt, stofstalen, verfstalen, en staaltjes van materialen.
  • Plak alles op een groot bord of gebruik een online moodboard-tool. Dit helpt je om een samenhangend beeld te krijgen van je ontwerpideeën.

Stap 8: Ontwerp je keuken in 3D

Tijd om je ideeën tot leven te brengen! Met de online keukenplanner van DSM Keukens ontwerp je eenvoudig zelf je keuken in 3D. Deze gebruiksvriendelijke ontwerptool geeft je alle vrijheid om je droomkeuken te designen en helpt je bij het maken van belangrijke keuzes. Vul hier je gegevens in en start met het ontwerpen van je landelijke keukenindustriële keuken of moderne keuken.

Stap voor stap ontwerp je je keuken tot in de kleinste details: van de indeling tot en met de handgrepen van je keukenkasten. Je kan meteen de gewenste keukentoestellen, afzuiging en verlichting integreren. Het resultaat is een realistisch keukenplan in 3D dat je kan downloaden, opslaan en delen.

Genieten van een keuken die je zelf hebt ontworpen, klinkt aantrekkelijk? Met de keukensimulator van DSM Keukens ontwerp je eenvoudig zelf je keuken. Maak hier een afspraak met een adviseur om je keukenplan verder op punt te zetten en advies op maat te krijgen. Deze adviseur zal je grondig begeleiden bij je keuzes, zodat je nieuwe keuken volledig aansluit bij jouw wensen en noden.

Wil je de look & feel van je nieuwe keuken graag doortrekken naar aanpalende ruimtes zoals de woonkamer, bijkeuken en berging? Ontdek dan hier het keuken- en interieurconcept DSM More

In samenwerking met DSM Keukens

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.