Keukenkwesties: eerst de vloer plaatsen, of eerst de keuken?

Gepubliceerd op

Bij het plannen van een nieuwe keuken duikt al snel de vraag op: "Moet ik eerst de keuken installeren, of eerst de vloer leggen?" We vroegen het aan de keukenexperts van DSM Keukens. Ontdek welke factoren een rol spelen bij deze belangrijke beslissing, laat je adviseren en maak de juiste keuze voor jouw project. 

De cruciale vraag: welk type vloer wil je? 

Laat ik eerst mijn keuken plaatsen en daarna de vloer, of omgekeerd? Het antwoord hangt vooral af van het type vloer dat je kiest voor je keukenruimte.

Verlijmde vloeren en tegelvloeren 

Heb je je zinnen gezet op een verlijmde vloer, bijvoorbeeld een prachtige houten vloer of een moderne pvc-vloer met lijmsysteem? Dan is het aan te raden om eerst de vloer te leggen en vervolgens de keuken te plaatsen. Zo vermijd je dat je keuken beschadigd wordt en hoef je bij het leggen van de vloer niet tegen de keuken aan te werken. Als je ooit besluit de keuken te verwijderen, heb je nog steeds een doorlopende vloer.

Liever tegels? Ook een tegelvloer kan gelegd worden voordat de keuken geplaatst wordt. Zo kan je de keuken later nog aanpassen zonder dat je de vloer hoeft te veranderen.

Zwevende vloeren

Kies je voor een zwevende vloer, zoals laminaat, lamelparket of pvc-vloeren met een kliksysteem, dan is het slim om eerst de keuken te installeren en daarna pas de vloer te leggen. Het plaatsen van een keuken op een zwevende vloer is geen goed idee. Je loopt hierbij het risico dat de vloer gaat werken en kraken onder het zware gewicht van de keuken.

Ook een kookeiland plaats je best voor het leggen van je zwevende vloer. De zijkanten van het kookeiland worden voorzien van een op maat gemaakte plint. Een vrijstaande koelkast kan je doorgaans wel op een zwevende vloer plaatsen, gezien het beperkte gewicht.

Extra overwegingen 

Naast het type vloer zijn er nog andere zaken om rekening mee te houden:

  • De kleurafstemming: Als je de kleur van de vloer wil laten matchen met die van je keuken, kan het handig zijn om eerst de keuken te plaatsen. Zo kan je de vloer aanpassen aan de keukenkleur zonder de keuken zelf te moeten aanpassen. Graag hulp bij het samenstellen van het ideale kleurenpalet voor jouw keuken? Maak hier een afspraak in een showroom van DSM Keukens voor gratis advies. 
  • De grootte van de keuken: In het geval van een kleine keuken kan het praktischer zijn om eerst de keuken te installeren en daarna de vloer te leggen om de ruimte optimaal te benutten.
  • De locatie van de keuken: Als de keuken zich bevindt in een ruimte met veel leidingen en kabels, kan het handig zijn om eerst de vloer te leggen en daarna de keuken te plaatsen om het aanleggen van leidingen en kabels te vergemakkelijken.

Laat je adviseren door een expert

Als je twijfelt over de juiste volgorde van installatie of meer advies nodig hebt, neem dan contact op met de keukenexperts van DSM Keukens. Zij zullen je adviseren, rekening houdend met de factoren die van invloed zijn op jouw specifieke situatie.

Ben je nog op zoek naar de ideale keuken voor jouw project, dan raden we je aan om een afspraak te maken in een showroom voor advies op maat. Je ontdekt er de nieuwste keukentrends en doet er bakken inspiratie op. De binnenhuisarchitecten beantwoorden je vragen en begeleiden jou naar een keuken zoals jij het wenst. Dankzij de opmeting aan huis, ben je zeker dat je nieuwe maatkeuken perfect aansluit op de voorziene ruimte.

Trek de stijl van je keuken naadloos door

Helemaal van nu is het integreren van de keuken in de leefruimte. Hello ruimtelijk effect en harmonieus totaalplaatje! Bij DSM Keukens kunnen ze ervoor zorgen dat de stijl van je keuken mooi wordt doorgetrokken naar aangrenzende ruimtes zoals bijvoorbeeld de woonkamer. Ga het keuken- en interieurconcept DSM More ontdekken in hun showrooms.

Je keuken zelf plaatsen, of laten plaatsen? 

Als je erg handig bent, kan je je keuken zelf installeren. Maar wil je zeker zijn van een professioneel resultaat, dan schakel je beter een vakman in. De ervaren monteurs van DSM Keukens installeren je keuken met oog voor detail. Na de montage is je keuken meteen gebruiksklaar: alle elektrische toestellen en leidingen zijn aangesloten. Easy!

Plannen voor een nieuwe keuken? Spring dan zeker eens binnen in een showroom van DSM Keukens. Daar wacht een wereld vol inspiratie op jou, perfect om je project tot leven te brengen. De deskundige adviseurs en binnenhuisarchitecten voorzien jou van professioneel advies, op maat van jouw wensen en behoeften. Bekijk alvast het inspiratieboek voor een voorsmaakje.