Keuken

Onderhoudsvriendelijke materialen voor de keuken

18/04/2024

Open keukens met veel kastruimte en een groot keukeneiland worden steeds populairder. Maar een grote keuken vraagt niet altijd meer onderhoud. Integendeel, de consument van vandaag kiest heel specifiek voor onderhoudsvriendelijke materialen in de keuken, zowel voor de buitenkant van de kasten, de binnenkant, als het onderhoud van het werkblad.

Rondom laminaat aan de buitenkant

Klanten kiezen niet enkel een keuken in laminaat omwille van de gunstige prijs/kwaliteitsverhouding, maar ook om zijn onderhoudsgemak. Dovy werkt uitsluitend met hoogwaardige materialen en werkt elke kastdeur, elke kastplank en elke lade af met een laag laminaat van 0,8 mm dik. Dat maakt de keuken stootvast, bestand tegen water en warmte en makkelijk te onderhouden.

Ook het unieke kerngekleurd frontlaminaat – dit is een speciale uitvoering binnen het gamma frontlaminaat van Dovy waarbij de kern van het laminaat in de massa gekleurd is - past perfect in deze trend en zoektocht naar onderhoudsvriendelijke materialen.

Glanzend laminaat aan de binnenkant

De binnenkant van de kasten werkt Dovy af met glanzend laminaat. Glanzend laminaat is heel onderhoudsvriendelijk en prima bestand tegen veelvuldig potten en pannen uit de kast halen.

Onderhoud van werkbladen

Elk werkblad heeft zijn eigen specifieke onderhoud nodig, afhankelijk van het materiaal waaruit het bestaat maar de meeste werkbladen zijn zeer onderhoudsvriendelijk waarbij een vochtige doek en reinigingsmiddel volstaan. Een overzicht.

Laminaat

Het meest gekende materiaal voor werkbladen is wellicht laminaat. Laminaat heeft een gesloten oppervlak en daardoor kan vuil er niet intrekken. Het is makkelijk schoon te maken met een huishouddoekje en wat afwasmiddel.

Volkern

Werkbladen in volkern worden op dezelfde manier gemaakt als laminaat, maar doordat er nog meer lagen op elkaar worden geperst, is volkern beter bestand tegen stoten, krassen en slijtage. Het materiaal heeft een hoge vocht- en hittebestendigheid en is niet poreus, dus zeer hygiënisch. Dagelijks afnemen met een vochtige doek en afdrogen met een zachte doek.

Inox

Voor de dagelijkse reiniging van inox volstaat een zachte spons in combinatie met een specifiek reinigingsmiddel. Vingerafdrukken krijgt u weg met een vochtig microvezeldoekje. Wrijf altijd in de borstelrichting, dus niet cirkelvormig, en test het reinigingsmiddel eerst uit op een niet-zichtbare plaats. Kalkvlekken verdwijnen makkelijk met azijnwater (20% azijn en 80% water) ofwel met een combinatie van citroensap en keukenzout, opgelost in water.

Graniet

Een granieten werkblad wordt bij Dovy altijd behandeld met een impregneermiddel (vlekstop). Bij donkere granietsoorten volstaat een schoonmaakbeurt met spoelwater, lichtere granietsoorten mogen na plaatsing nog eens met een vlekstop behandeld worden om de poriën volledig te dichten. Om na te gaan of het graniet al dan niet verzadigd is, besprenkelt u het oppervlak met wat water. Als op de plaats van de vlekken het graniet na een kwartier niet donkerder geworden is, is de steen verzadigd. Voor de dagelijkse reiniging en bij lichte vervuiling gebruikt u een zacht, huishoudelijk schoonmaakmiddel (allesreiniger).

Composiet

Composiet is een heel dicht, niet poreus materiaal dat voor het overgrote deel bestaat uit kwartskorrels waaraan harsen en kleurstoffen zijn toegevoegd. Bacteriën en schimmels krijgen daardoor geen kans. Werkbladen in composiet zijn goed zuurbestendig. Voor het dagelijks onderhoud volstaan een vochtige doek en een neutraal schoonmaakproduct (afwasmiddel bijvoorbeeld) ofwel een oplossing van azijn met water.

Blauwe hardsteen (arduin)

Blauwe hardsteen is kras- en vlekgevoeliger dan gepolijste graniet of composiet, zeker voor sinaasappelsap, citroensap en azijn. Het werkblad moet regelmatig gevoed en beschermd worden maar na enkele jaren in gebruik raakt arduin verzadigd en heeft dan een charme die weinig andere soorten natuursteen kunnen evenaren.

Keramiek

Keramiek is een geavanceerde mix van grondstoffen die gebruikt worden om glas, materialen in porselein en kwartsoppervlakken te maken. Keramiek is zeer goed bestand tegen ultraviolet licht en verschiet na verloop van tijd niet van kleur.

 

Keuken
In samenwerking met Dovy Keukens

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.