Kookplaten, vitrokeramisch of inductie? Of liever gas?

Gepubliceerd op 25 February 2017

Hypermoderne keukentechnologie viert hoogtij. De oude elektrische kookplaat is alweer een eeuwigheid geleden geüpgraded naar een vitrokeramische variant en daarna naar een minimalistische state-of-the-art inductiekookplaat.

Opmerkelijk is de opmars van stoere retrofornuizen. Deze zware jongens met ingebouwde ovens winnen de laatste jaren terrein op de keukenmarkt. Ze zien er luxueus en professioneel uit, precies waar trendy keukenprinsessen en -prinsen gevoelig voor zijn. Topmerken uit Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië staan hoog aangeschreven. Met hun klassieke look lijken al die uit de kluiten gewassen vuren de tand des tijds te doorstaan. Dat klopt zeker voor hun uitzicht, toch is de techniek onder de kookplaten verfijnd en aangepast aan de normen en de behoeften van tegenwoordig. Bovendien zijn de gietijzeren klassiekers vandaag een flink pak zuiniger in verbruik. En de ‘foute’ kleuren zoals babyroze, mosterdgeel en mintgroen? Die zijn helemaal terug van weggeweest!

Maar wat doe je nu het beste? Koken op een vitrokeramisch, inductie- of gasfornuis? Alle drie hebben ze hun pro's en contra's.

Gas of elektriciteit?

Hobbykoks en chefs koken het liefst op gas. Met een gasfornuis kun je de hitte immers snel en nauwkeurig doseren. Je hebt ook geen last van nakoken wanneer het vuur is uitgeschakeld, wat wel het geval is met een elektrisch fornuis. Op ecologisch vlak scheert gas hoge toppen. Gas wordt bij de verbruiker voor 100 procent in warmte omgezet. Niet zo bij elektriciteit. Wie kookt op elektriciteit, zet een hoge energievorm opnieuw om in warmte, een lage energievorm. Dit is pure energieverspilling. Koken op gas is dus veruit het goedkoopst. Of gas onveilig is? Weet dat gasfornuizen zelden de oorzaak zijn van explosies. Bij de nieuwste toestellen wordt de gastoevoer meteen uitgeschakeld als door het overkoken de vlam dooft. Voorzie wel een degelijke dampkap of een optimaal ventilatiesysteem in de keuken. Want gasverbranding onttrekt zuurstof aan de lucht en verspreidt schadelijke stoffen.

Vitrokeramisch of inductie?

Bij de elektrische fornuizen is de vitrokeramische kookplaat volop ingeburgerd. Ze warmt iets sneller op, is gemakkelijker te reinigen en verbruikt vijf procent minder energie dan de aloude elektrische kookplaat. Wie het nog zuiniger aan wil doen, kiest voor inductie. Onder de kookzones van een inductiekookplaat bevindt zich een elektrische inductiespoel. Deze wekt een elektromagnetisch veld op dat in werking treedt zodra je er een pot of pan van ijzer, staal of gietijzer op plaatst. Het magnetisch veld verwarmt niet de kookplaat, maar de pot- of panbodem die in een mum van tijd de inhoud verhit. Zo wordt water tot twee keer sneller opgewarmd dan op een gaskookplaat en tot drie keer sneller dan op een vitrokeramische kookplaat. En dat scheelt in je elektriciteitsverbruik! Let wel, het hoge prijskaartje van inductiekookplaten kan een domper op de vreugde zetten. Vergeet ook niet dat je er speciale potten en pannen voor nodig hebt.

Koken op gas

Voordelen van koken op gas

 • Koken op gas is ongeveer de helft goedkoper dan elektrisch koken.
 • Gaskookplaten van nu ontsteek je mechanisch en niet meer met lucifers.
 • De gasvlam kun je heel goed regelen zodat overkoken wordt vermeden.

Nadelen van koken op gas

 • Gaspitten zijn moeilijk te reinigen en moeten apart worden schoongemaakt.
 • Wil je koken op gas dan moet je zijn aangesloten op het aardgasnetwerk.
 • Gasverbrandingsgassen geven schadelijke stoffen af die moeten worden afgevoerd.

Koken op vitrokeramische platen

Voordelen van een vitrokeramische kookplaat

 • Vitrokeramische kookplaten zijn heel gemakkelijk te reinigen.
 • Vitrokeramiek is goed bestand tegen alkalische producten en zuren.
 • Een aansluiting op het stroomnetwerk volstaat om te kunnen koken.

Nadelen van een vitrokeramische kookplaat

 • Een vitrokeramische kookplaat warmt traag op en heeft een lange totale kooktijd.
 • De kookzones koelen niet dadelijk af nadat het elektrische vuur is afgezet.
 • Elektriciteit is dure energie en het prijskaartje ervan stijgt jaar na jaar.

Koken op inductieplaten

Voordelen van een inductieplaat

 • Koken op inductie gaat razendsnel waardoor je minder elektriciteit verbruikt.
 • De kookzones kun je uiterst nauwkeurig en volledig naar je eigen voorkeur instellen.
 • Een inductiekookplaat warmt niet op zodat er bij het morsen nooit iets kan aanbranden.

Nadelen van een inductieplaat

 • Inductie is in vergelijking met een gasfornuis of vitrokeramische kookplaten het duurst.
 • Je moet extra investeren in potten en pannen met een vlakke magnetiseerbare bodem.
 • Inductiekookplaten verbruiken elektriciteit, wat een duurdere energiebron is dan gas.

 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan