Een onderhoudsvriendelijk werkblad is een slimme keuze

Keukenwerkblad kiezen: welke materialen zijn onderhoudsvriendelijk?

19/10/2023

Een prachtig werkblad als blikvanger in je keuken? Een topidee! Maar je wil er geen slaaf van worden. Door een onderhoudsvriendelijk keukenwerkblad te kiezen, bewijs je jezelf een enorme dienst. Een onderhoudsvriendelijk werkblad is minder gevoelig voor vlekken, krassen en andere beschadigingen. Dat betekent niet alleen minder zorgen, maar ook minder poetswerk. Naast tijd bespaar je ook geld, want een onderhoudsvriendelijk keukenwerkblad gaat langer mee. Ontdek welke materialen voor werkbladen uitblinken in onderhoudsvriendelijkheid en kies slim. 

Gezocht: onderhoudsvriendelijk materiaal voor een keukenwerkblad 

Je morst koffie op je werkblad, je snijdt groenten op je snijplank maar je mes schiet uit, of je zet per ongeluk een hete pan op het werkblad. Het kan iedereen overkomen. Of de mooie uitstraling van je werkblad erdoor wordt aangetast, hangt grotendeels af van het gekozen materiaal. Sommige materialen voor keukenbladen zijn gevoeliger voor vlekken, krassen en hitte dan andere. Net zoals sommige materialen meer onderhoud nodig hebben dan andere. 

We overlopen de mogelijke materialen voor keukenwerkbladen en bespreken hun onderhoudsvriendelijkheid, zodat jij een keukenblad kan kiezen dat past bij wat jij nodig hebt. Hier gaan we! 

Keramiek: bestand tegen vlekken, krassen en hitte

Keramiek is gemaakt van vloeibaar glas, porselein en kwarts, dat bij extreem hoge temperaturen wordt gebakken. Daardoor kunnen keramische keukenbladen veel verdragen. Krassen, hitte en vlekken maken bijna geen kans. Zelfs hardnekkige vlekken zoals wijn, koffie, inkt en roest kan je gemakkelijk verwijderen. Bovendien blijven keramische werkbladen onaangetast bij contact met huishoudelijke chemische stoffen zoals bleekmiddel, afvoerreinigers en ovenontvetters. Ontdek dit soort werkblad in zowel een moderne realisatie als een landelijke integratie.

Keramische werkbladen zijn absolute toppers wanneer het gaat om onderhoudsvriendelijkheid. Ze zijn het meest krasbestendig, hittebestendig en vlekbestendig van alle werkbladen. Een keramieken werkblad is niet de goedkoopste optie, maar het onderhoudsgemak en de lange levensduur maken de investering de moeite waard. 

Welke onderhoudsproducten heb je nodig? Voor het dagelijks onderhoud van een keramisch werkblad gebruik je Q-action en een sponsje. Voor hardnekkige vlekken raden we speciale schoonmaakmiddelen aan. Lees meer over het onderhoud van keramiek voor extra tips. 

Composiet: hygiënisch maar gevoelig voor hitte  

Composiet is een heel dicht, niet-poreus materiaal dat voornamelijk bestaat uit kwartskorrels waaraan harsen en kleurstoffen zijn toegevoegd. Hierdoor heeft een composieten keukenwerkblad de uitstraling van natuursteen en is het net zo hard en krasbestendig. Bacteriën en schimmels krijgen bij composiet geen kans, bovendien is dit materiaal kleurvast en opgewassen tegen zuren. Het is wel opletten met hete potten en pannen, want composiet is minder goed bestand tegen hitte dan massieve natuursteen. Bekijk een moderne keuken met een wit composieten werkblad

Voor het dagelijks onderhoud volstaan een vochtige doek en wat afwasmiddel. Voor een intensievere schoonmaakbeurt gebruik je een sopje van warm water en Cif-cream. Lees meer over het onderhoud van een composieten werkblad voor extra tips. 

Inox: hygiënisch maar vatbaar voor krassen 

Een keukenwerkblad in roestvrij staal is goed bestand tegen extreme temperaturen, zuren, vocht en vet. Bovendien staat rvs bekend om zijn hygiënische eigenschappen. Aan de andere kant kan roestvrij staal gemakkelijk krassen oplopen en behoudt het moeilijk zijn glans. Weetje: bij gewolkt roestvrij staal zijn krassen minder snel zichtbaar dan bij geborsteld roestvrij staal. Bekijk een gitzwarte keuken met een industriële uitstraling en een roestvrijstalen werkblad.

Voor een dagelijkse reiniging van je inox keukenblad volstaat een zachte spons in combinatie met een specifiek reinigingsmiddel. Voor hardnekkig vuil gebruik je een dik vloeibaar reinigingsmiddel en een zachte natte spons. Vingerafdrukken kan je wegvegen met een vochtig microvezeldoekje. Lees meer over het onderhoud van een roestvrijstalen werkblad voor extra tips.

Graniet: let op met zware, warme of scherpe voorwerpen

Granieten werkbladen zien er prachtig uit, elk met een unieke kleur en patroon. Meestal wordt dit natuurlijke materiaal gepolijst om vlekken te voorkomen. Bij Dovy Keukens gaan ze nog een stap verder: ze geven ze hun granieten werkbladen preventief een speciale beschermlaagBekijk een realisatie

Graniet kan niet goed tegen krassen of harde klappen, dus wees voorzichtig met grote en scherpe voorwerpen. Ook hitte is een vijand, daarom zet je hete pannen altijd op een onderzetter.

Om je granieten werkblad jarenlang te beschermen tegen water, vet en olie, kan je Lithofin vlekstop gebruiken. Hardnekkig vuil pak je aan met Lithofin Vuiloplosser MN, een mild schoonmaakmiddel. Diep doorgedrongen was-, vet- en olievlekken kan je verwijderen met Lithofin Oil-ex. Lees meer over het onderhoud van een granieten werkblad.

Blauwe hardsteen: pas op met sappen en zuren 

Blauwe hardsteen is gevoeliger voor vlekken dan gepolijste graniet, vooral voor sinaasappelsap, citroensap en azijn. Om je keukenwerkblad van blauwe hardsteen beter te beschermen tegen sappen en zuren, kan je de steen voeden. Doe dit door hem in te wassen met wat natuurzuivere zachte zeep op 10 liter warm water. Na verloop van tijd raakt de blauwe hardsteen verzadigd en krijg je minder snel vlekken bij het morsen. Toch moet je blijven oppassen met voedingsresten en sappen. Bekijk hier een keukenwerkblad in blauwe hardsteen

Om een werkblad van Belgische arduin te onderhouden, wrijf je het oppervlak in met een mix van 50% terpentijn en 50% lijnolie. Herhaal dit een of twee keer per jaar, of wanneer het nodig is. Lees meer over het onderhoud van een werkblad in blauwe hardsteen voor extra tips. 

Laminaat: onderhoudsvriendelijk maar gevoelig voor hitte

Laminaat is een dikke meubelplaat met een stevige, decoratieve toplaag. Dit budgetvriendelijke materiaal voor keukenbladen is makkelijk schoon te maken dankzij het gladde oppervlak dat vuil niet opneemt. Hoewel het redelijk goed bestand is tegen krassen en stoten, is het beter om tijdens het snijden van voedsel een snijplank te gebruiken. Zorg ervoor dat je hete pannen altijd op een onderzetter plaatst, want laminaat kan niet goed tegen hitte. Bekijk een inspirerende realisatie: een laminaten werkblad met de look van marmer.

Vlekken afkomstig van een normaal huishoudelijk gebruik haal je weg met een huishouddoekje en wat afwasmiddel. Bij sterke vervuiling en verkleuring door lange inwerking, kan je Cif Cream of Chemico en een vochtige zachte spons gebruiken. Lees meer over het onderhoud van laminaat.

Wist je dat de laminaatwerkbladen bij Dovy een antibacteriële eigenschap hebben? Bacteriën en kiemen worden op de gladde oppervlakken binnen 24 uur met 99,9% verminderd en hun groei wordt gestopt. Mooi meegenomen! 

Volkern: zeer goed bestand tegen krassen, vocht, stoten en slijtage

Werkbladen in volkern worden op dezelfde manier gemaakt als laminaat. Maar doordat er extra lagen samengeperst worden, is volkern beter bestand tegen stoten, krassen en slijtage. Het materiaal is zeer vochtbestendig en niet poreus, wat het heel hygiënisch maakt. De prijs ligt wel iets hoger dan die van laminaat.

Weetje: de zwarte volkern werkbladen van Dovy hebben een toplaag die zichzelf herstelt bij kleine krassen. De coating zorgt er ook voor dat het oppervlak zijdezacht aanvoelt, extreem mat is en geen vingerafdrukken laat zien. 

Volkern werkbladen reinig je met een vochtige doek of spons. Hardnekkige vlekken en aangekoekt vuil kan je eenvoudig verwijderen met een huishouddoekje gedrenkt in een sopje van afwasmiddel. Lees meer over het onderhoud van volkern werkbladen.

Benieuwd welk keukenwerkblad het beste bij jou past? De deskundige adviseurs bij Dovy helpen je graag. Maak snel een afspraak in een van de toonzalen bij jou in de buurt. Daar kan je verschillende hoogwaardige werkbladen vergelijken en ontvang je vrijblijvend advies op maat. Download alvast hier je inspiratiemagazine voor frisse ideeën.

Een onderhoudsvriendelijk werkblad is een slimme keuze
Keukenwerkblad in keramiek
Keukenwerkblad in composiet
Keukenwerkblad in inox
Keukenwerkblad in graniet
Keukenwerkblad in blauwe hardsteen
Laminaten keukenwerkblad
Keukenwerkblad in volkern
In samenwerking met Dovy Keukens

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.