De verschillende keukenwerkbladen

26/08/2015

Een van de blikvangers in de keuken is het werkblad. Je gebruikt het nagenoeg elke dag voor de meest uiteenlopende bezigheden. Niet verwonderlijk dat een werkblad zowel decoratief, duurzaam als functioneel moet zijn. Is het materiaal bestand tegen krassen, vlekken en hitte? Wat met de hygiëne en het onderhoud? Blinkt het uit in ergonomie? De antwoorden op deze en tal van andere vragen helpen je bij het maken van de juiste keuze. Wij zetten je op weg in je zoektocht naar het ideale werkblad voor jouw keuken en sommen de meest gangbare materialen met hun voor- en nadelen op.

Kunststof: laminaat, volkern en Corian

De meeste werkbladen voor de keuken zijn gemaakt van laminaat. Deze kunststof wordt bovenop hardboard of vezelplaat gelijmd. Het staat bekend als een licht en budgetvriendelijk materiaal, dat ongeveer drie keer goedkoper is dan keramiek, inox, composiet, Dekton of graniet. Laminaat heeft een waterdicht en eenvoudig te reinigen oppervlak. Kies bij voorkeur een werkblad met afgeronde randen. De toplaag van zo’n werkblad loopt naadloos van de bovenzijde over de zijkanten zodat de kans op indringend vocht miniem is. De mogelijkheden voor de afwerkingslaag zijn legio: van hout- of natuursteenimitatie tot zowat elke kleurtint. Laminaat van goede kwaliteit gaat pakweg tien jaar mee. Toch moet je waakzaam blijven. De kunststof mag dan wel redelijk krasvast zijn, ze is en blijft gevoelig voor hete kookpotten en pannen. Ga daarom voorzichtig te werk en houd onderleggers binnen handbereik.

Werkbladen in volkern bestaan volledig uit kunststof. Ze worden op dezelfde manier vervaardigd als laminaat, maar dan zonder hout. Volkern is een bikkelhard en uiterst kras- en slijtvast materiaal, opgebouwd uit een gekleurde toplaag met daaronder enkele lagen met in fenolhars geïmpregneerd krachtpapier. De coating zorgt ervoor dat het oppervlak zijdezacht aanvoelt, extreem mat oogt en geen vingerafdrukken vertoont. Door zijn antibacteriële eigenschappen is volkern uitermate geschikt voor voedselbereidingen. Bovendien zorgt de bovenste laag ervoor dat kleinere krassen vanzelf herstellen. Nog voordelen? Het werkblad kun je makkelijk proper houden en kan erg goed tegen vocht en hitte. De dunne bladen van slechts 12 millimeter dikte zijn beschikbaar in wit of zwart en staan beeldig in een hedendaagse designkeuken.

Ook Corian is een duurzame, massieve kunststof. De fabricage gebeurt in een vloeibare toestand waardoor het zich in allerlei vormen laat gieten. Het grootste voordeel van Corian? De verschillende delen kunnen naadloos worden verlijmd tot één strak geheel. Het versnijden, slijpen en polijsten van het materiaal is een fluitje van een cent. Bijkomende troeven zijn: hygiënisch, antistatisch, zeer onderhoudsvriendelijk en keihard. Corian kan echter niet tegen de hitte. Plaats warmtebronnen dan ook nooit op het werkblad. Het materiaal is ook gevoelig voor krassen en bepaalde zuren. Tomaten en citroenen bijvoorbeeld snij je daarom best op een snijplank. Tot slot hangt aan een werkblad in Corian een stevig prijskaartje. Gebruik je een dergelijk werkblad zoals het hoort, dan gaat het evenwel heel lang mee.

Graniet: puur natuur en uniek

Uiteraard kun je een keuken verfraaien met een natuursteen zoals graniet. Een granieten werkblad is oerdegelijk, superhard en kras- en hittebestendig. Het ziet er luxueus, authentiek en rustiek uit. Denk je aan een traditionele matte, glanzende of gebrande afwerking? Weet dan dat nieuwe technieken in de lift zitten. Een van de meest recente is de lederlook, waarbij het oppervlak ruw blijft, maar door een speciaal schuurprocédé toch zacht aanvoelt. Een rechte, ronde of opgedikte rand en de zogenaamde papegaaienbek behoren eveneens tot de standaard afwerking. Vergeet niet dat de meeste soorten graniet licht poreus zijn zodat er vocht kan binnendringen en vlekken kunnen ontstaan. Haal je een gepolijst werkblad in huis, dan heb je daar minder last van. Elk stuk graniet is uniek wat zich vertaalt in de kostprijs. Je vindt de steen in het roze, zwart en wit.

Composiet: het beste van twee werelden

Een kwalitatief alternatief voor natuursteen? Composiet! Dat is vervaardigd van stukjes gerecycleerd graniet, kwartskorrels en hars die onder hoge druk worden samengeperst. In dit materiaal zijn de beste eigenschappen van natuursteen en kunststof met elkaar verenigd. Het ijzersterke werkblad barst niet bij hoge temperaturen en gaat prat op zijn dichtheid. Dit betekent dat vocht noch schadelijke vloeistoffen kunnen binnendringen en dat het oppervlak op-en-top hygiënisch is. Bacteriën en schimmels staan immers voor een gesloten deur. Werkbladen in composiet zijn dunner dan die in natuursteen en dus minder zwaar, makkelijker te hanteren en beter te bewerken. Andere pluspunten? Slijt-, stoot- en maatvast en immuun voor krassen. Dat composiet meer kost dan natuursteen en dat hete pannen blijvende verkleuringen kunnen veroorzaken, zijn minpunten. Het uiterlijk zet je naar je hand met een brede waaier van kleuren en een gepolijste, gezoete of gebrande afwerking.

Beton: robuust en stoer

Wil je jouw keuken een robuuste en stoere uitstraling geven? Ga dan voor een werkblad in beton. Dat wordt volledig op maat gegoten en in de massa gekleurd. Beton is steenhard, slijt- en stootvast, hittebestendig en ontzettend duurzaam. En dit alles tegen een gunstige prijs! Door het poreuze oppervlak te polijsten, maak je het minder gevoelig voor vlekken. Een regelmatige behandeling met was, oxaanolie of polyurethaan lak doet wonderen. Zo bescherm je het werkblad niet alleen tegen indringend vocht, maar krijgt het ook een glanzend effect. Ruw beton is loodzwaar en dus zeer belastend voor de onderkasten. Door het enorme gewicht is het werkblad bovendien erg breekbaar. Je kunt hieraan een mouw passen en je heil zoeken in imi-beton of fineerbeton, dat tot zes keer lichter is dan echt beton.

Hout: warme gezelligheid

Met hout creëer je een warme sfeer. Of je nu een landelijke keuken hebt of eentje met de allernieuwste designsnufjes, een massief houten werkblad combineer je vlot met andere materialen en straalt gezelligheid uit. Hout verliest echter steeds meer terrein omdat het zonder een beschermende vernislaag niet of nauwelijks is opgewassen tegen krassen, hitte en vloeistoffen. Daarnaast vergt een houten werkblad nogal wat onderhoud en moet het minstens twee keer per jaar worden ingewreven met een plantaardige olie. Hout is een duurzaam natuurproduct dat ‘werkt’ onder invloed van vocht en warmte. In welke mate een houten werkblad krimpt of uitzet, heeft voornamelijk te maken met de luchtvochtigheid in huis. Het meest geschikt zijn harde houtsoorten zoals eik, beuk, mahonie, esdoorn en teak. De kostprijs hangt sterk af van de houtsoort.

Roestvrij staal: industrieel tintje

Inox of roestvrij staal onderscheidt zich door zijn hightech imago en industrieel tintje. De mogelijkheden en de toepassingen ervan zijn zo goed als onbeperkt. Een werkblad in roestvrij staal kan in elke lengte, breedte, dikte en vorm worden aangemaakt. Qua afwerking kun je kiezen uit glad inox, geborsteld inox of inox met een motief. Het sterke, onverslijtbare materiaal is bestand tegen extreme temperaturen, vocht, vet en verkleuring. Wat het dagelijks onderhoud en de hygiëne betreft, zit je goed met roestvrij staal. Toch kan roestvrij staal moeilijk zijn glans behouden en is het niet zo stootvast. Vingerafdrukken en vooral krassen hebben vrij spel. Een snijplank is dus een must. Last but not least is inox vrij duur, maar het gaat dan ook een heel mensenleven mee.

Glas: tikkeltje exclusiever

Mag het een tikkeltje exclusiever? Dan moet je met glas uitpakken. Hoogwaardig gehard glas is een relatief nieuw materiaal voor werkbladen. Tot vijf keer sterker dan gewoon glas, absoluut ondoorlaatbaar en gewapend tegen warmte en koude. Dat kan tellen! Mat of glanzend, een rijk kleurenpallet en zelfs patronen of motieven in het oppervlak, er is voor elk wat wils. Helaas zijn elke vettige vinger, iedere gemorste druppel en het kleinste stofje op een glazen werkblad meteen zichtbaar. Niet leuk als je pietje-precies bent. Gelukkig blijft het onderhoud binnen de perken. Glas is gevoelig voor krassen en allesbehalve geluidsarm. Verder kampt het materiaal met broze randen en kunnen er na verloop van tijd blutsen of scherpe kanten ontstaan. Wie trendy voor de dag wil komen, kan ledstrips kleven tegen de onderkant van zijn glazen werkblad.

Dekton: niets dan voordelen

Als je op zoek bent naar een werkblad met een natuurlijke uitstraling, maar zonder de nadelen van natuursteen dan is Dekton iets voor jou. Dit geavanceerde materiaal bestaat uit een mix van grondstoffen waaronder vloeibaar glas, porselein en kwarts. Zij worden met behulp van een speciaal ontwikkelde techniek samengeperst tot een extreem harde, ultracompacte en niet-poreuze massa. Een werkblad in Dekton heeft niets dan voordelen. Krassen maken geen kans, net als vlekken, huishoudelijke chemische stoffen, een schroeiend hete pan en het schadelijke ultraviolette licht van de zon. Het werkblad zal dus nooit verkleuren, ook niet na tientallen jaren. Zijn er dan geen nadelen? Eigenlijk niet. Dekton is wel een van de duurste materialen voor de fabricatie van een keukenblad. Maar daar staat tegenover dat zo'n werkblad geen onderhoud nodig heeft en een leven lang meegaat.

Het onderhoud van je werkblad

Wil je jouw keukenwerkblad hygiënisch schoon en als nieuw houden. Ontdek deze checklist van alle onderhoudtips voor elk werkblad!

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.