Checklist voor de aankoop van een nieuwe keuken

Gepubliceerd op 09 October 2019

Verloopt de zoektocht naar een nieuwe keuken moeizaam? Word je gek van al die keuzemogelijkheden? Waar moet je zeker op letten bij je aankoop? Ontdek het in onze handige checklist voor je keuken.

Goede voorbereiding

Op zoek naar een nieuwe, kwalitatieve keuken? Dan weet je dat je aardig wat geld op tafel zult moeten leggen. Een goede keuken gaat gemiddeld zo’n 20 jaar mee. Kies daarom wijs en bereid je goed voor. Ga voor een design dat je nog jaren mooi vindt, maar nog belangrijker, houd rekening met functionaliteit en kwaliteit. Sta er even bij stil: hoe ga jij je keuken gebruiken en wat is daar voor nodig?

1. Ruime werkplek

Genoeg werkruimte in je keuken is een must. Traditioneel is een keukenwerkblad 60 centimeter diep. Stal je er graag je keukenapparaten op uit, dan komt een werkblad met een diepte van 70 of 90 centimeter goed van pas. Het is fijn als je je maaltijd kunt voorbereiden op het werkblad dat zich dichtbij je spoelbak en kookvuur bevindt. Voorzie daarom voldoende ruimte tussen je spoelbak en kookplaat. Kies ook voor voldoende ruimte naast je kookplaat. Zo kun je hier voorbereide groenten plaatsen voor de ze de pot ingaan of kun je wanneer een pot overkookt deze snel van het vuur halen.

2. Voldoende opbergruimte

Niet alleen je werkblad moet ruim genoeg zijn. Ook je kasten pas je best aan op je verzameling potten, pannen, servies, keukenapparaten, kruiden, voorraad … Benut elke vierkante centimeter in je keuken zo optimaal mogelijk met praktische kastoplossingen. Het kernwoord? Lades. Diepe kasten met hoge lades die aan de zijkanten gesloten zijn creëren veel meer mogelijkheden dan lage lades. Bovendien krijg je met een lade beter zicht op de inhoud dan met een legplank. Nog een tip: kies een kast met een lagere sokkel en win zo kasthoogte- en ruimte. Ook handig zijn draaiplateaus of hoekkasten in de hoeken en indelingen in de lades zodat je alles snel terugvindt.

3. Onderhoudsvriendelijke oppervlakken

In de keuken wordt er wel eens gemorst met koffie, wijn, citroensap, olijfolie en andere producten. Gelukkig bestaan er onderhoudsvriendelijke oppervlakken voor de keuken. Ga bijvoorbeeld voor niet-poreuze kwartscomposieten werkbladen of ultracompacte Dekton. Laat je door je keukenbouwer adviseren over de verschillende materialen voor werkbladen en kastoppervlakken.

4. Duurzame materialen

Een keuken krijgt heel wat te verduren. Gloeiende potten en pannen, krassende messen, bijtende zuren, … Wil je lang van je kookruimte genieten, dan kies je best kwalitatieve materialen met een lange levensduur. Een krasvrij werkblad, onderhoudsvriendelijke keukenkasten met stevige scharnieren, energiezuinige apparatuur … Denk bijvoorbeeld aan koelkasten met ledverlichting, intelligente vaatwassers die het water van de laatste spoelbeurt hergebruiken voor de eerste spoeling van de volgende vaat, …

5. Ergonomische keukenindeling

Houd bij het ontwerpen van je kookruimte rekening met ergonomie. Zo kun je je taken zo efficiënt mogelijk uitvoeren en spaar je je rug. Vermijd onnodig bukken, strekken en ver reiken. Zorg dat alles binnen handbereik staat en dat de voorwerpen die je het meest gebruikt op grijphoogte opgeborgen zijn. Plaats bijvoorbeeld ook je vaatwasser en oven op werkhoogte. Heeft je werkblad de juiste hoogte? Neem de proef op de som door voor het aanrecht te staan met je armen in een hoek van negentig graden. Is de afstand tussen je ellebogen en werkblad zo’n 12 tot 15 centimeter? Dan is dit jouw ideale hoogte.

6. Slimme keukeninvulling

Koken is soms een race tegen de klok maar het hoeft geen marathon te worden. Creëer daarom zones in je keuken zodat de loopafstand beperkt is en je de ergonomie verbetert. We onderscheiden zo’n 5 zones: opbergzone, voorraadkast, voorbereidingszone, kookzone en spoelzone.

De opbergruimte voor kookmateriaal is de grootste zone en dient in korte verbinding te staan met de spoelzone. De keuken doorkruisen voor de vaatwasser leeg te maken? Nee, dank u. In de voorraadzone behoren het voedsel, de basisbenodigdheden, de koelkast en diepvriezer. De voorbereidingszone bevindt zich tussen het fornuis en de spoelzone. Die is best groot genoeg en voorzien van keukenmateriaal en -toestellen. De kookzone bevat het fornuis, dampkap, ovens. In de spoelzone behoren de afwasmachine en de spoelbak.

7. Ideale toestellen

Ga je voor de klassieke keukentoestellen zoals een kookvlak en een oven of loop je warm voor de nieuwste apparaten? Mag het wat meer zijn, dan vind je zeker iets naar je smaak. Intelligente keukentoestellen die zorgen voor meer comfort, culinaire multifunctionele apparaten die meer ruimte creëren, toestellen die zorgen voor gezondere maaltijden, … Ontdek de nieuwste snufjes bij je keukenbouwer.

Op zoek naar een nieuwe keuken? Neem gerust een kijkje bij onze partners.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan