Keukenlade met weelderige moestuin

Wil je graag zelf kruiden kweken, maar heb je een kleine tuin, of helemaal geen? Dan kan een kruidentuintje dat je binnenshuis verzorgt soelaas bieden. Enkele studenten Industrieel Productontwerpen (IPO) aan Howest Kortrijk ontwierpen in samenwerking met meubelbeslagexpert Blum ‘SKOF’: een low-tech keukenlade waarin je kruiden en groenten kunt kweken. Een goed alternatief voor het traditionele kruidenrek. En daarbij werd zowel aan de smaakpapillen als aan het oog gedacht.

Weelderige minimoestuin

Een kruidentuin voor binnenshuis moet zowel makkelijk te verzorgen als nuttig zijn en zich bij voorkeur in de buurt van de keuken bevinden. Zo kun je tijdens het koken snel verse kruiden of kraakverse sla aan je gerechten toevoegen. ‘SKOF’ voldoet moeiteloos aan die vereisten. In de transparante keukenlade vind je een geïntegreerde kweekbak waarin je op een natuurlijke en duurzame manier verse kruiden en groenten kunt verbouwen en opbergen. Een low-tech oplossing die dicht bij de natuur aanleunt.

De keukenlade werd ontworpen door designstudio ‘Inomhus’ in samenwerking met Blum en studenten Aurélie Fraeyman, Annelies Goossens, Lander Vanlierde, Mathias Bruyneel, Aaron Lanneau en Phébos Xenakis. Begin mei werd ‘SKOF’ in kleine oplage gelanceerd tijden De Invasie Van Antwerpen (DIVA).

Bouquet garni maison

Met ‘SKOF’ heb je altijd plukverse kruiden bij de hand. Het zit gewoon in je keukenkast! Huisgemaakte pesto smaakt nog lekkerder met je zelfgekweekte basilicum, rozemarijn brengt je stoofschotels en vlees perfect op smaak en oregano geeft een zuiderse toets aan je pasta. ‘SKOF’ leert je hoe je de kruidenteelt in de vingers krijgt, geeft je voldoening en laat je genieten van een gezonde zelfgekweekte touch in je gerechten.

Kruiden telen vraagt amper voorkennis. Blum geeft je enkele tips om een weelderige kruidentuin in je keukenkast te verkrijgen.

  • Licht is essentieel voor je minimoestuin, maar de hoeveelheid licht die elke plant afzonderlijk nodig heeft, varieert.
  • Veel kruiden doen het goed in warmte en vochtigheid, maar kunnen geen direct zonlicht verdragen. Zo gedijen plantjes als tijm, bieslook, rozemarijn, peterselie en salie goed binnenshuis. Kruiden afkomstig uit de zuidelijke contreien zoals basilicum en oregano houden eerder van een zonnige plek.

De meeste bladgroenten als rucola, veldsla en waterkers lenen zich ook prima voor een kleinschalige teelt.

In samenwerking met Blum

Meer nieuws van Blum

Aanbod op maat voor een ideale lade-indeling

Om je voluit te kunnen focussen op het koken, verlies je liever niet te veel tijd aan de eindeloz

Elektrisch openen van greeploze ingebouwde toestellen

Greeploze keukenkasten geven je keuken een strakke, overzichtelijke uitstraling.

Van Hoecke is future proof: op deze apps kun je bouwen

Dat Van Hoecke opnieuw uitgeroepen is tot Factory of the Future, komt niet als een verrassing.

Orde in je keukenkasten en keukenladen, zo lukt het!

Waar ligt mijn pollepel? Waar heb ik dat potje kurkuma gelaten?

GRATIS Nieuwsbrief