Je keuken indelen volgens ergonomie

31/03/2016

Met een goede keukenindeling win je tijd en leg je minder afstanden af. Vereenvoudig daarom je werkverloop en creëer overzicht. Ontdek hoe je dat best aanpakt. 

Een slimme keukenplanning

Het werk in de keuken bestaat hoofdzakelijk uit processen die altijd terugkeren. Laat je keukenplanning afhangen van je persoonlijke gewoontes. Wie 's morgens weinig tijd heeft, wil bijvoorbeeld dat alles voor het ontbijt snel bereikbaar is. Afstanden kunnen meestal heel eenvoudig ingekort worden. Gewoon door rekening te houden met ergonomie in je keukeninrichting. Check onze tips voor eenvoudige werkprocessen in de keuken.

Welke keukenzones?

Afhankelijk van je activiteiten kunnen keukens in vijf zones ingedeeld worden. Dan heb je alles snel bij de hand waar je het echt nodig hebt.

  • Voorraadzone
  • Opbergzone
  • Spoelen & afvalzone
  • Voorbereidingszone
  • Kook- en bakzone

Deel je persoonlijke kookgewoontes mee aan je keukenbouwer of architect. Hij kijkt welke werkplaatsen en keukenkasten je nodig hebt en rangschikt alles in zones. Zo heb je zeker een aangepaste keukeninrichting.

Wat is de voorraadzone.

In de zone “Voorraad” worden levensmiddelen bewaard.  Hier moet je bij de planning letten op een vlotte bereikbaarheid van je keukenkasten. Ontdek de voorraadkast met afzonderlijk volledig uittrekbare lades. Vergeet niet om handige lade-indelingen te voorzien, zo creëer je nog meer overzicht.
Opbergzone voor levensmiddelen

Waarom een opbergzone?

In de zone “Opbergen” is er plaats voor bestek, borden en glazen.  Dan is het praktisch als de vaatwasmachine zich in de buurt van je keukenkasten bevindt. Tip: in deze onderkast zijn bestek, borden en plastiek bakjes direct klaar voor gebruik wanneer ze nodig zijn. 

Welke zone dicht bij de opbergzone? 

In het centrum van de zone “Spoelen & afval” bevinden zich de vaatwasmachine en spoelbak.  Hier moeten spoelbenodigdheden direct in je keukenkast opgeborgen kunnen worden. Dit bespaart veel tijd. Ontdek ruime spoelbakkasten.

Waar bevindt zich dan de voorbereidingszone?

De zone “Voorbereiden” is natuurlijk ook erg belangrijk.  Hiermee bedoelen we de ruimte tussen de kookplaats en de spoelbak.  Hier bevinden zich alle benodigdheden die je nodig hebt om gerechten te bereiden.  In de voorraadladen met handige lade-indelingen heb je steeds alles bij de hand en direct in de buurt van het werkblad. 

En wat met de laatste zone? Koken & bakken!

In de zone “Koken en bakken” zorg je er best voor dat direct bij de kookplaat in je keukenkast ruimte voorzien wordt voor potten, pannen en werkbestek. 

Hoe plan ik deze zones in een kleine keuken?

  Dynamic space

De 5 keukenzones kunnen in alle keukens toegepast worden, ongeacht de grootte of vorm.  Voor rechtshandigen worden de zones voorraad, opbergen, spoelen, voorbereiden, en koken in de richting van de klok geordend.  Voor linkshandigen is dit omgekeerd.
Wil je dit visueel kunnen inplannen in jouw keukenindeling, klik hier dan even door.   

Goede bereikbaarheid kan ingebouwd worden.  Als alles goed bereikbaar is, loopt het werk op rolletjes. Volledig uittrekbare laden met praktische ladeverdelingen zorgen voor orde en overzicht. Bekijk het brede aanbod.

Kies voor je keukenkasten voorraadladen en klapdeuren in plaats van draaideuren.  Zo vermijd je lastig bukken of zoeken. Met comfortabele voorraadladen en klapdeuren is alles comfortabel te zien en zonder moeite bereikbaar.

Werk in je keuken tenslotte met hoogteniveaus. Bepaalde goederen gebruik je vaker dan andere. Berg de goederen die je voortdurend nodig hebt, op een goed bereikbare hoogte op in je keukenkasten. Dingen die je zelden gebruikt, kunnen helemaal boven of helemaal beneden opgeborgen worden. 

Benieuwd naar meer tips voor een praktische keuken? Vraag je gratis brochure aan. Vergeet ons zeker niet te volgen via Facebook / Twitter / LinkedIn

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.