Een kleine keuken? Zo benut je hem optimaal

19/01/2023

Woningen en appartementen worden steeds meer compacter. En dus ook de ruimte voor de keuken. Hoe kunnen we slimmer omgaan met deze compacte ruimte en er toch het meeste uithalen? Ontdek enkele tips voor een geslaagd keukenontwerp.

Creativiteit en planning

Is je keuken niet al te groot? Geen nood. Een compacte keuken kun je slim en praktisch inrichten zodat je het gevoel van een grote keuken krijgt. De belangrijkste ingrediënten? Een slimme keukenopstelling en handige opbergoplossingen. Laat je begeleiden door je keukenadviseur om zo de geschikte elementen voor jouw compacte keuken te vinden. We geven hieronder alvast een voorproefje.

Voldoende licht

Een compacte keuken waar niet veel licht aanwezig is, geeft al sneller een gesloten indruk. Zeker wanneer het weinige licht dat er is, wordt geabsorbeerd door donkere keukenkasten. Haal voldoende daglicht in huis en/of voorzie voldoende verlichting. Kies ook eerder een keuken in een neutraal kleurenpalet voor een open en luchtig gevoel. Zijn er (donkere) elementen in de ruimte aanwezig zoals een raamprofiel, de deur, de plinten, rolluikomkasting, … die ongewenst de aandacht vragen? Schilder ze  dan in dezelfde kleur als je keukenkasten, zodat ze mee in het geheel opgaan.

Strak en clean werkblad

Hoe minder de oppervlaktes in het schrijnwerk van de keuken onderbroken worden, door lijnen, versieringen, grepen, … hoe uitgestrekter hij aanvoelt. Denk dus: “Less is more”, en kies voor een werkblad dat doorloopt, strakke lijnen en greeploze lades en deuren.

Opbergruimte helemaal benut

In een keuken heb je al gauw veel spullen. Om die allemaal kwijt te krijgen, en te voorkomen dat je keuken een rommeltje wordt, komen slimme kastoplossingen goed van pas. Hoe minder spullen op het aanrecht, hoe ruimer de keuken aanvoelt. Ontdek enkele handige kastoplossingen.

Inbouwtoestellen

Ook je toestellen geef je best een zo weinig een plak op het aanrecht. Kies voor mooi ingewerkte keukenapparatuur voor een opgeruimd gevoel. Plaats je (slimme) toestellen praktisch, niet te ver van elkaar, zodat je geen tientallen meters moet wandelen tijdens het koken.

Glanzende oppervlakken

Oppervlakten die spiegelen, en dus het licht weerkaatsen, worden vaak aangeraden om kleinere ruimtes optisch groter te doen lijken. Denk bijvoorbeeld aan glanzende kastdeuren, glanzende tegels, een natuurstenen werkblad, … Ontdek verschillende materialen en hun troeven.

Wil je graag nog meer tips om je compacte keuken zo slim mogelijk te benutten? Ga te rade bij een keukenspecialist in de buurt en laat je begeleiden bij het maken van je keukenontwerp. Graag zelf een ontwerppoging wagen? Teken je keuken in 3D.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief