Welke spoelbak kiezen? Ontdek 3 gouden tips voor je keuze.

Gepubliceerd op 19 July 2021

Indrukwekkend: 60% van het werk in de keuken gebeurt aan de spoelbak. Maaltijden voorbereiden, etenswaren wassen, schillen en snijden … Je spoelbak is dus een belangrijke aankoop. Welke spoelbak past bij je keuken, biedt het nodige comfort én de functies die jij wil? Ontdek gouden tips voor het kiezen van je spoelbak en doe hier inspiratie op.

1. Hoe bevestig je je spoelbak?

Bij je zoektocht naar een geschikte spoelbak, bepaal je best eerst hoe je die gaat bevestigen. Je kan je spoelbak op drie verschillende manieren installeren. Kies je voor onderbouw, vlakbouw of opbouw? Hieronder gaan we dieper in op deze mogelijkheden. Ontdek een uitgebreid gamma spoelbakken waarbij je kan filteren op installatiemethode.

Onderbouw spoelbak: je werkblad in de hoofdrol

Een onderbouw spoelbak monteert men onder het tablet. Omdat de uitsparing in het werkblad zichtbaar blijft, wordt deze manier van installeren vooral toegepast bij meer luxueuze, massieve materiaalsoorten zoals Corian en natuursteen. Het ruimteverlies op het werkblad is minimaal en het tablet is eenvoudig schoon te maken. Bekijk diverse onderbouw spoelbakken en contacteer een expert voor meer informatie.

Vlakbouw spoelbak: onderhoudsvriendelijke keuze voor een strak totaalplaatje

Wil je graag dat de bovenkant van je spoelbak gelijkligt met je werkblad? Dan is een vlakbouw spoelbak de juiste keuze voor jou. Het belangrijkste voordeel van deze spoelbak is duidelijk: je kan je werkblad makkelijk onderhouden. Kruimels, spoelwater en stof kunnen zich niet opstapelen. Ook kunnen er geen bacteriën of ziektekiemen onder de spoeltafelrand terechtkomen. Mooi meegenomen: de vlakbouw spoelbak draagt bij tot een strakke en minimalistische look.

Vlakbouwinstallatie is mogelijk voor alle spoeltafel materialen: van keramiek en Silgranit® tot roestvrij staal. Vaak kiest men bij deze spoelbakken voor een werkblad van HPL-multiplex, graniet, hout of composietmaterialen. Ontdek diverse vlakbouwspoeltafels en leer meer over de installatie.

Opbouw spoelbak: budgetvriendelijk en eenvoudig te plaatsen

Toch liever, zoals vroeger, een spoelbak die op je werkblad ligt? Een opbouw spoelbak is meteen ook de meest eenvoudige om te bevestigen. Bovendien kan je uit alle materialen kiezen én is deze plaatsing de goedkoopste. Wel zit je met meer randen en wordt het onderhoud een beetje lastiger. Bekijk diverse looks voor opbouw spoelbakken en vind je favoriet.

Graag meer info over de installatiemogelijkheden? Lees dit artikel of laat je adviseren door een expert.

2. Hoe groot moet je spoelbak zijn?

Ook voor het formaat van je spoelbak zijn er verschillende mogelijkheden. We zetten de drie opties voor je op een rijtje:

Enkele spoelbak

Wanneer je een vaatwasser hebt en koken niet meteen je hobby is, is de kans groot dat een enkele spoelbak voldoende is voor jou. Is je werkblad eerder aan de kleine kant? Ook dan kan je makkelijk plaats winnen door voor een kleinere, enkele spoelbak te kiezen. Bekijk voorbeelden van enkele spoeltafels.

Anderhalve spoelbak

De meest voorkomende spoelbak bestaat uit een normale spoelbak en een kleintje. Zo kan je je overgebleven bodempje koffie nog weggieten, terwijl je al aan de afwas begonnen was. Ook was je heel makkelijk je groenten in het kleine bakje. Dit type spoelbak is ideaal als je genoeg werkruimte hebt, maar een dubbele spoelbak toch te groot is voor je keuken. Bekijk voorbeelden van anderhalve spoeltafels.

Dubbele spoelbak

Heb je een grote keuken? Dan is een dubbele spoelbak qua ruimte zeker geen probleem. Deze spoelbak is ideaal om de afwas in te doen, bijvoorbeeld als je geen vaatwasser hebt. Voor een hobbykok is genoeg werkruimte en toch een dubbele spoelbak helemaal interessant. Je kan immers met veel dingen tegelijk bezig zijn, zonder plaatsgebrek. Bekijk voorbeelden van dubbele spoeltafels.

3. Waar plaats je je spoelbak?

Wanneer je je spoelbak gekozen hebt, bepaal je waar je die precies gaat installeren. Ontdek enkele aandachtspunten voor een praktische plaatsing:

  • Zorg ervoor dat je aan beide kanten van je spoelbak minstens 40 cm werkblad hebt. Die ruimte heb je echt nodig tijdens het koken of afwassen.
  • Plaats je spoelbak zo dicht mogelijk bij je vaatwasser. Bij het inladen van je vaatwasser, komt je vuile servies en bestek immers vaak vanuit je spoelbak of de ruimte daarrond.
  • Vaak vind je onder je spoelbak ook een afvalsysteem terug. Let er bij de inrichting van je keuken op dat de deur van de kast onder je spoelbak naar de goede kant draait ten opzichte van je vaatwasser. Je vaatwasser vullen is dan een fluitje van een cent.
  • Ook de afstand tussen je spoelbak en je fornuis hou je best zo klein mogelijk. Je kookpot vullen met water, of afgieten, is dan veel makkelijker en je vermijdt onnodig heen-en-weergeloop.

Op zoek naar een kwalitatieve spoelbak voor je nieuwe keuken? Ontdek het uitgebreide aanbod kwalitatieve spoeltafels van BLANCO en de bijpassende mengkranen. Een handig overzicht vind je in deze inspiratiebrochure.

Graag advies op maat? Bezoek de BLANCO showroom of vind een verdeler bij jou in de buurt.