De ideale spoelbak voor je keuken: hiermee hou je rekening bij het maken van je keuze

16/01/2023

Een van de belangrijkste onderdelen van de keuken is je spoelbak. Hij wordt tijdens het koken voor heel wat taken gebruikt. Op zoek naar de ideale spoelbak voor je keuken? Houd dan rekening met de plaatsing, het aantal spoelbakken en de locatie.  

1. Plaatsing spoelbak

Een spoelbak kan op drie verschillende manieren bevestigd of geplaatst worden in het werkblad van je keuken: onderbouw, opbouw en vlakbouw. Wat kies jij? We diepen deze begrippen wat meer voor je uit.

Onderbouwspoelbak

Een onderbouwspoelbak wordt onder het tablet gemonteerd zodat vooral het tablet zichtbaar is en er enkel een uitsparing zit op de plek van de spoelbak. Dit wordt vaak gedaan bij luxueuze, massieve werkbladen in bijvoorbeeld natuursteen. Het voordeel hiervan is dat er minder ruimte van je werkblad verloren gaat en je het makkelijker in één beweging kunt schoonmaken.  

Opbouwspoelbak

Dit is een budgetvriendelijke oplossing die bovendien makkelijk te plaatsen is. Een opbouwspoelbak wordt, zoals het woord het zegt op het werkblad gemonteerd. Hierdoor heb je zichtbare randen van de spoelbak op het werkblad. Dit maakt het iets lastiger om je keukentablet onderhouden. Een opbouwspoelbak is verkrijgbaar in verschillende materialen.

Vlakbouwspoelbak

Een derde optie is de vlakbouwspoelbak. In dit geval wordt de spoelbak op gelijk hoogte met het werkblad gemonteerd. Ze gaat dus op in het vlak en zorgt voor een strakke, minimalistische look. Hierdoor kun je je werkblad makkelijk onderhouden en kan er geen vuil aan de spoeltafelrand achterblijven.

2. Aantal spoelbakken

De grootte van de spoelbak is belangrijk voor het gebruiksgemak. Er zijn heel wat formaten mogelijk. Maar ook het aantal spoelbakken is een belangrijke factor. De twee hangen een beetje samen. We noemen de drie populairste keuzes van spoelbakken:

Enkele spoelbak

Gebruik je vooral de vaatwasser en moet je verder weinig afwassen? Heb je een beperkte oppervlakte werkblad ter beschikking? Dan kan een enkele spoelbak al voldoende zijn. Hiermee win je ruimte en heb je toch nog water beschikbaar als je snel iets wil afwassen of afspoelen.

Anderhalve spoelbak

Vaak wordt er gekozen voor een tussenmodel: de anderhalve spoelbak. Die bestaat uit een normale spoelbak en een kleintje. In dit kleine bakje kun je tijdens het afwassen bijvoorbeeld nog restjes drank wegkiepen, je sponsje uit te spoelen, groentjes snel wassen, …

Dubbele spoelbak

Heb je genoeg ruimte en was je regelmatig manueel af, dan komt een dubbele spoelbak zeker goed van pas. Ook als je regelmatig water nodig hebt bij het koken. Ben je iemand die graag kokkerelt, dan heb je hiermee voldoende plaats en de mogelijkheden om je hobby naar hartenlust uit te oefenen.

3. Locatie spoelbak

Een derde belangrijke factor voor het kiezen van de spoelbak, is de plek waar je hem gaat plaatsen. Hiervoor hou je best rekening met een aantal elementen zodat alles praktisch is.

  • Zorg aan beide kanten van je spoelbak voor minstens 40 cm werkblad. Zo heb je voldoende ruimte tijdens het koken of afwassen.
  • Plaats je spoelbak zo dicht mogelijk bij je vaatwasser. Bij het inladen van je vaatwasser, komt je vuile servies en bestek immers vaak vanuit je spoelbak of de ruimte daarrond.
  • Vaak vind je onder je spoelbak ook een afvalsysteem terug. Let er bij de inrichting van je keuken op dat de deur van de kast onder je spoelbak naar de goede kant draait ten opzichte van je vaatwasser. Je vaatwasser vullen is dan veel makkelijker.
  • Ook de afstand tussen je spoelbak en je fornuis hou je best zo klein mogelijk. Je kookpot vullen met water, of afgieten, is dan veel makkelijker en je vermijdt onnodig heen-en-weergeloop.

Op zoek naar de ideale spoelbak voor je keuken? Dan zal je merken dat er ook verschillende materialen mogelijk zijn. Ook het onderhoud is een belangrijke factor in het maken van je keuze. Geen idee welke spoelbak te kiezen? Laat je informeren door een keukenspecialist in je buurt.

Lees ook andere artikels over keukens op Bouwinfo.be.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief