Ook met kraan nog een open keukenraam

Gepubliceerd op 18 March 2021

Je brengt 60 tot 70% van je tijd in de keuken aan de spoeltafel door. Schillen, hakken, wassen, afdruipen, spoelen – en dat terwijl je geniet van een groots uitzicht. De mengkraan onder het raam is meestal het storend element, want daardoor kan je je raam niet openen. Dat is verleden tijd! Met een paar bewegingen ruim je je kraan uit de weg: induwen, uitnemen of neerklappen. Zo open je je raam en wordt ‘een spoeltafel met uitzicht’ werkelijkheid.

Plannen van je keukenmengkraan aan het raam: wat moet je weten?

Als je je spoeltafel voor het raam wil plaatsen, zijn een goede planning en je keuze van de mengkraan de grootste uitdagingen. Veel keukenramen gaan naar binnen open, waardoor gewone mengkranen dus in de weg zouden staan. In zulke gevallen moet je de mengkraan aan de buitenste rand van de spoeltafel bevestigen, of ervoor zorgen dat ze laag genoeg is om het raam erboven te kunnen openen. Mengkranen aan het raam die kunnen worden verwijderd, ingeduwd of neergeklapt, bieden een praktisch alternatief. Net als gewone keukenkranen zijn deze kranen in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar.

Belangrijke tips

Kies stevige materialen

Mengkranen aan het raam worden vaak verplaatst, dus ze moeten bijzonder stabiel en schokbestendig zijn. Daarom kan je het beste kiezen voor modellen in chroom of roestvrij staal.

Maak een gat dat groot genoeg is

Vergeet niet om een gat in te plannen tussen je keukenspoeltafel en de raamvleugel. Afhankelijk van het model van je keukenmengkraan moet dat tussen 2,5 en 6,5 centimeter groot zijn.

Ken je wateraansluiting

Niet alle mengkranen onder het raam zijn geschikt om te combineren met een warmwaterboiler. Als dit het geval is, heb je een model nodig dat ook beschikbaar is als lagedrukmengkraan.

Doe geen toegevingen op het vlak van comfort

Alle BLANCO mengkranen voor het raam zijn praktisch mengkranen met één hendel. Als je veel kookt, is het aangeraden een kraan met een uittrekbare sproeikop te kiezen. Die zijn gemakkelijk te herkennen onder de BLANCO-modellen, omdat ze een -S voor sproeikop achter hun naam hebben.

Wees je bewust van de interactie tussen spoeltafel en mengkraan

Zo heb je bijvoorbeeld twee gaten nodig voor een induwbare mengkraan onder het raam. Spoeltafels met een aan de zijkant gemonteerde keukenmengkraan zijn ook een slimme optie. Door ze tegenover het raam te plaatsen worden hun sterke punten echt benadrukt.
BLANCO geeft altijd het advies over wat bijzonder goed zal werken.

Sierlijke en praktische concepten

Afhankelijk van het design en de mogelijke afstand tot de raamvleugel kunt u kiezen uit mengkranen die kunnen worden losgemaakt, neergeklapt of ingeduwd. De mengkraanmodellen voor het raam verschillen in vorm, design, prijs en functionaliteit.

Gewoon aan de kant

Uitneembare mengkranen zijn een praktische en goedkope optie. Die worden geïnstalleerd met een flexibele sproeislang. Zo kan je de kraan gewoon verticaal uit de spoeltafel trekken en naast de spoelbak leggen. Na het opzijleggen varieert de hoogte van zulke mengkranen, inclusief de uittrekbare sproeikop, van 2,5 tot 4,5 centimeter.

BLANCO biedt verschillende modellen van uitneembare mengkranen voor het raam aan. Ze bevatten iets voor elke keukenstijl, en alle modellen zijn ook ideaal voor kleinere keukens.

1. LINUS-F en -S-F-modellen
Met de functie 'eenvoudig verwijderen' kan je de hele mengkraan naast de spoelbak neerleggen. Het omvat ook een aparte uittrekbare sproeislang. De minimale ruimte tussen de spoeltafel en de raamvleugel is 2,5 centimeter voor de LINUS-F en 4,5 centimeter voor de LINUS-S-F. De mengkraan met één hendel is verkrijgbaar in chroom of roestvrij staal.

2. TIVO-F en -S-F-modellen
Iets vlakker qua design dan de LINUS-modellen is de TIVO-serie ook perfect voor installatie onder een raam. De TIVO-S-F is voorzien van een uittrekbare sproeikop en is verkrijgbaar in chroom. je moet daarom een minimale afstand van 4,5 tot 5,5 centimeter tussen de spoeltafel en de raamvleugel inplannen. Deze kraan is verkrijgbaar als lage druk of hoge druk mengkraan.

Neerklappen en weg

Eén beweging, en je raam heeft geen obstakels meer. Neerklapbare mengkranen voor het raam zijn zowel praktisch als sierlijk, terwijl ze door hun modern design voor elke keuken geschikt zijn.

De neerklapbare mengkraan voor het raam

 • Neerklapbare mengkranen voor het raam zijn praktisch in gebruik, vooral als je haast hebt, want je kan ze gewoon met één touch uit de weg zetten.
 • Opgelet! Ongeacht of je mengkraan naar de zijkant of naar voren is neergeklapt, ze heeft een resthoogte van 6,5 centimeter, die je in je spoeltafel moet inplannen.
 • Goed voor linkshandigen: zowel de CORESSA als de LARESSA geeft je de keuze aan welke kant het bedieningselement moet worden gemonteerd. Dit geeft je ook meer flexibiliteit bij het kiezen van de positie van de spoelbak.
 • Het feit dat de neerklapbare mengkranen voor het raam in elke positie volledig functioneel zijn, maakt ze bijzonder praktisch.
 • Neerklapbare keukenmengkranen hebben ook een apart bedieningselement dat je gebruikt om het water aan en uit te zetten.
 • Voor de mengkraan en het bedieningselement zijn in totaal twee kraangaten in het werkblad nodig.
 • Zorg er bij de planning voor dat je voldoende ruimte in de onderkast vrijlaat, zodat de mengkraan zo diep mogelijk kan worden verlaagd.
 • Het is ook van vitaal belang om een afstand van ten minste drie centimeter te laten tussen de spoeltafel en de raamvleugel.
 • Het voordeel is dat neerklapbare mengkranen gecombineerd kunnen worden met verschillende spoeltafels.

Elegant weggewerkt

Als u op zoek bent naar een bijzonder elegante en functionele oplossing, dan is een induwbare mengkraan voor het raam voor u de juiste keuze.

De mengkraan BLANCO ELESCOPE-F II kan altijd worden verlaagd. Dankzij het plat ontwerp van de kraan, komt ze wanneer ze wordt ingeduwd volledig gelijk met de rand van de spoelbak en steekt ze uit in de spoeltafel. Zo'n spoelbak met ingewerkte kraanrand is ideaal omdat de verlaagde mengkraan dan plat tegen de rand van de spoeltafel kan liggen en op die manier elegant kan worden weggewerkt. 

Voor- en nadelen

Om de juiste keuze te maken voor een mengkraan voor het raam die aan je behoeften voldoet, moet je eerst kijken naar de afmetingen tussen je raamvleugel en het werkblad. Kijk eens naar de voordelen van BLANCO-mengkranen voor raammontage ten opzichte van elkaar.

Uitneembare mengkranen voor het raam

Voordelen

 • goedkoop model
 • eenvoudige installatie
 • de enige mengkraan voor het raam die met een uittrekbare sproeikop wordt geleverd
 • laagste installatiematen, met de armatuur slechts 2,5 cm hoog wanneer ze is neergelegd
 • kan worden gecombineerd met warmwaterketels

Nadelen

 • altijd zichtbaar
 • mengkraan en sproeislang moeten naast de spoelbak worden geplaatst
 • het kost iets meer tijd om de sproeislang op te bergen
 • uittrekbare sproeikop kan niet met alle mogelijkheden van het draaibereik worden gebruikt

Neerklapbare mengkranen voor het raam:

Voordelen

 • elegant
 • 360 graden draaibereik
 • volledig verborgen in een enkele beweging, indien gecombineerd met een ingewerkte kraanrand.
 • werkt in elke positie

Nadelen

 • vereist ruimte in de onderkast
 • de bedieningshendel moet apart worden gemonteerd
 • twee kraangaten nodig

Welk model je ook kiest, BLANCO mengkranen openen nieuwe mogelijkheden. Geniet met volle teugen van je keukenraam - plan je keukenspoeltafel met een zicht samen met hen! Vind een verdeler bij jou in de buurt en download de inspiratiebrochure.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan