De moderne, landelijke keuken: traditionele gezelligheid

Gepubliceerd op 07 December 2020

Thuiskomen na een lange dag werken en tot rust komen in je eigen huis. De perfecte manier om een dag af te sluiten! Een gezellige keuken laat je de stress meteen vergeten en de dagelijkse zorgen achter je laten. Ontdek onze tips over hoe je je moderne landelijke keuken kunt transformeren tot een plek waar het hele gezin zich thuis voelt.

In de voetsporen van je voorouders

De landelijke stijl is een gezellige interieurstijl die simpelweg warmte en veiligheid uitstraalt. Het wekt nostalgische herinneringen op aan lang vervlogen tijden: oma’s keuken, met haar bankje en de oude houten tafel, waarin opa's grote schommelstoel centraal stond, was het middelpunt van het huis. Het kwam voort uit de levensstijl in oude landhuizen waar rijke gezinnen zich in het zomerseizoen terugtrokken. Iedereen voelde er zich snel thuis, met de bedoeling om er een geweldige tijd met elkaar door te brengen.

Niet één specifieke stijl

Als je graag de moderne landelijke stijl in huis toepast, dan heb je een ruime keuze aan designmogelijkheden. De landelijke stijl bestaat immers niet uit één variant. In het hete Spanje bijvoorbeeld, brengen mensen de zomer anders door dan in het koelere Engeland. Dat betekent dat de landelijke stijl kan worden aangepast aan een breed scala van smaken.

Varianten van de landelijke stijl

Niet iedereen is een fan van de klassieke landelijke stijl. Grote landelijke meubelen passen bijvoorbeeld vaak niet in kleine appartementen. Daarom kiezen stedelingen meestal voor de de moderne landelijke stijl. De strakke moderne landelijke stijl combineert traditionele landelijke details met industrieel design. Strakke vormen zetten de toon, maar worden doorbroken door details als knusse pelzen, sierlijke bijzettafels en modern porselein. Deze interieurstijl komt ook dicht in de buurt van de Scandinavische levensstijl die gebaseerd is op hygge ('gezelligheid' in het Deens).

De Scandinavische landelijke stijl baseert zich op bijzonder rustige kleuren: witte meubels en accessoires geven elke ruimte een rustige uitstraling die je uitnodigen tot ontspanning. Veel kussens, dekens, lampen en warme houttinten versterken de 'hyggelige' sfeer.

De mediterrane landelijke stijl, die sterke kleuren gebruikt, is een heel andere zaak. Die wordt gedefinieerd door zonnige gele muren, vaak contrasterend met donkere houten meubels. Het diepe blauw van de zee, turquoise tinten in de accessoires en materialen zoals leer en gietijzer maken het plaatje compleet.

De Britse landelijke stijl gaat terug naar de basis. Ook hier domineren donkere houttinten, gecombineerd met rijke kleuren op de muren en gestreepte accessoires.

Do's:

 • Gebruik natuurlijke stoffen en materialen
 • Contrasteer houten meubels met accessoires in pasteltinten en streepjesmotieven
 • Kies makkelijke, comfortabele meubels
 • Kies voor meubels met eigen karakteristieken en slijtageverschijnselen

Don’ts:

 • Vermijd meubelen met verchroomd metaal
 • Pas geen strikt minimalistisch design toe op uw woonruimtes
 • Vermijd meubels met veel hoeken en randen
 • Gebruik zo weinig mogelijk opzichtige, onnatuurlijke kleuren
 • Stap af van de multifunctionele meubels – geselecteerde individuele meubelstukken belichamen de charme van een landhuis.

Terug naar de natuur: de landelijke stijl wordt bepaald door duurzame materialen

Natuurlijke materialen zijn de gemeenschappelijke factor bij alle landelijke stijlen. De landelijke stijl zou men kunnen omschrijven als een 'back to nature'-benadering: het hout is het centrale materiaal in deze look. Schitterend houten parket straalt warmte uit, houten kasten verspreiden een rustieke charme en een grote eettafel dient als een verzamelplaats voor het hele gezin.

De accessoires moeten ook werken met het warme gevoel van het meubilair. Veel bloemrijke, felgekleurde kussens op de sofa nodigen uit tot ontspanning. Door de gloed van kaarsen in kandelaars baadt je leefruimte in het warme licht tijdens de avond. De landelijke stijl wordt bepaald door zachte vormen en een natuurlijke uitstraling. In alle kamers is het duidelijk dat de bewoners met liefde elk detail hebben uitgekozen en een gastvrij huis waarderen.

Wat maakt een keuken modern landelijk?

Het is interessant om te zien hoe de landelijke stijl wordt toegepast op de meer functionele ruimtes van het huis, waarvan de keuken er één is. Vandaag de dag wordt ze weer gezien als het middelpunt van het gezinsleven. Een keuken is misschien wel de plek waar iedereen samenkomt om rond de tafel te eten of in het weekend samen te koken. De moderne landelijke stijl vervult je behoefte aan gezelligheid en een prettige sfeer. Als u je je keuken wilt transformeren in een feelgoodplek met een vleugje nostalgische stijl, dan moet je je focussen op natuurlijke materialen. Andere materialen worden naast hout gebruikt om je keukeninterieur dat bijzondere karakter te geven. Bakstenen muren breken de uniforme oppervlakken van het meubilair, terwijl weelderige linnen of katoenen gordijnen de keuken in een gezellige plek veranderen.

Spoeltafels in een landelijke stijl: de spoeltafel in hoevestijl maakt een comeback

Moderne landelijke keukens worden aangevuld met spoeltafels van roestvrij staal en natuurlijke materialen. De granieten spoeltafels van Silgranit en de keramische spoeltafels van BLANCO zijn bijvoorbeeld beschikbaar in matte kleuren, die perfect passen bij het totaalbeeld van een moderne landelijke keuken. Ze doen denken aan de klassieke keramische spoeltafels in hoevestijl die in de tijd van je grootouders een van de klassieke kenmerken van de landelijke keukens waren. Vandaag de dag zijn moderne spoeltafels zoals de PANOR gebaseerd op dit beproefde en geteste ontwerp. De keramische spoeltafel is verkrijgbaar in vele warme kleuren die zich mengen in de gezellige sfeer van een landelijke keuken. Maar de moderne landelijke spoeltafels verliezen niets op het vlak van comfort. Ze hebben bijzonder grote spoelbakken, die veel ruimte bieden voor het afwassen. De spoeltafel geeft je ook de mogelijkheid om er een snijplank op te plaatsen, waardoor er extra werkbladruimte ontstaat.

Om ervoor te zorgen dat de details van het keukendesign consistent zijn, zijn de accessoires ook in kleur op elkaar afgestemd. Daar hoort ook de mengkraan bij. Om aan te sluiten bij de landelijke look moet die niet te hoekig of overweldigend zijn. In warme kleuren zoals keramisch wit of alugrijs past de mengkraan bij de natuurlijke kleuren van de landelijke keuken.

Hoe ontwerpt je je landelijke keuken?

 • Kies voor een keukeninrichting van natuurlijke materialen die warmte uitstralen.
 • Contrasteer de meubels met bijzondere details zoals een blinde bakstenen muur, een gietijzeren oven of natuurstenen elementen.
 • Creëer doelgerichte kleuraccenten: houten stoelen met pastelkleurige zittingen, subtiel gestreepte theedoeken of linnen of katoenen gordijnen.
 • Geef je spoeltafel een plaats in het middelpunt van je landelijke keuken: modellen die eruit zien als een spoeltafel in hoevestijl zorgen voor een charmante vintage look.
 • Kies voor een mengkraan in matte kleuren die naadloos aansluit bij de uitstraling van je landelijke keuken, of creëer accenten met een nostalgisch gevormde bronzen mengkraan.
 • Verberg geen accessoires zoals mooie glazen, keukenweegschalen, fruitschalen of gebloemd serviesgoed, maar zet ze in vitrines met glazen deuren.

Moderne landelijke keuken vs. minimalisme

Naast de klassieke landelijke stijl heeft zich de afgelopen jaren een zeer moderne versie ontwikkeld, ditmaal door gebruik te maken van minimalistische details. Deze moderne landelijke stijl wordt gekenmerkt door een zekere tendens met rechte lijnen en een beperkte keuze aan kleuren. Het is aan jou om het juiste evenwicht te vinden tussen een klassieke benadering en minimalisme voor je eigen keukenontwerp in landelijke stijl.

Deze basisprincipes met een contrast tussen landelijk en minimalisme, en creëer de perfecte mix voor uw keuken:

Materialen: effen of strepen

Minimalisme: Sofa's, kussens en gordijnen zijn hoofdzakelijk van natuurlijke materialen gemaakt. Beperkte kleurblokken domineren. Gebruik meubilair en accessoires zo lang mogelijk en blijf combineren.

De landelijke stijl: Hier gebruik je ook natuurlijke materialen zoals katoen en linnen, maar in dit geval zijn patronen ook een optie. De klassieke landelijke stijl is kenmerkend voor bankjes met een gebloemd zitje.
Een van de belangrijkste verschillen is dat de moderne landelijke keuken geen keukenapparatuur, serviesgoed of hulpmiddelen verbergt, maar die netjes op dressoirs of keukenplanken schikt.

Op zoek naar keukenoplossingen voor jouw georganiseerde keuken? Vind een verdeler in je buurt.