Hoe een kwaliteitsvolle keukenkraan kiezen?

27/01/2023

Tegenwoordig is er een groot aanbod keukenkranen. Dit maakt de keuze er niet makkelijker op. Hoe vind je een nieuwe kwalitatieve (meng)kraan voor de keuken? Waar moet je op letten? We geven je enkele tips mee.

Het aantal aansluitingen

De mengkraan voor je keuken kies je in functie van je situatie, en meer bepaald het type wateraansluiting(en) die je hebt.

Een mengkraan met hoge druk heeft twee aansluitingen, eentje met lage druk heeft er drie. Een hogedrukmengkraan mag je alleen aansluiten als er twee waterleidingen uit de muur komen. In nieuwbouwwoningen is dit meestal het geval. Het meest courante is een hogedrukmengkraan die via het hoekventiel aan de keukenwand is aangesloten op het centrale warmwatersysteem is.

Heb je geen centrale verwarming, dan heb je een speciale lagedrukmengkraan nodig. Heb je een boiler aangesloten om warm water te voorzien aan de spoeltafel? Ook dan heb je een lagedrukmengkraan nodig.

Vraag je keukenspecialist naar de verschillende soorten mengkranen voor in de keuken.

Type montage

Er zijn verschillende manieren om een keukenkraan te monteren: op het werkblad, op de spoelbak of tegen een wand. Denk hier vooraf over na, want de positie van je leidingen zal hier van invloed zijn. Bij een inbouwkraan is enkel de loop en de knop van de kraan zichtbaar, hierdoor heeft het een strakke look. Komt er een keukenkraan voor een raam te staan en wil je je raam nog graag kunnen openen? Dan zijn er ook neerklapbare kranen te verkrijgen. Vraag naar de mogelijkheden bij je keukenspecialist.

Type bediening

Je kunt je keukenkraan ook op verschillende manieren openen: met een hendel, een dubbele hendel, met sensor (die je niet hoeft aan te raken), met een uittrekbare spoelkop, … Kies welk systeem je het best ligt.

Type uitloop

Ga je voor een kraan met een lange of korte uitloop? Een hoge kraan ziet er sierlijk uit, en je hebt de ruimte om er een hoge pot onder te plaatsen. Een kraan met een lage uitloop is compacter maar minder praktisch.

Kwaliteitsvolle materialen en onderdelen

Een kwaliteitsvolle kraan bestaat uit duurzaam materiaal en eersteklas onderdelen. Zo is het ingebouwde patroon een belangrijk onderdeel. Dit moet goedgekeurd zijn voor het gebruik van levensmiddelen, bestand zijn tegen corrosie en slijtvast zijn. Ook de kwaliteit van de aansluitslangen is belangrijk. Een flexibel exemplaar draagt bij tot meer slijtvastheid en een eenvoudige installatie.

Veiligheid is hierbij ook een belangrijk aspect. Zo mag het water dat uit je kraan komt niet door de kraan worden aangetast. Schadelijke stoffen zoals, lood, nikkel, cadmium en weekmakers zijn een no-go. De waterhoudende materialen in de keukenmengkraan moeten getest zijn. Check of je mengkraan gecertificeerd is en bestaat uit roestvrijstaal of vernikkeld koper. Dit zijn duurzame materialen die geen gezondheidsrisico’s inhouden.

Service na verkoop

Ook niet onbelangrijk is de service na verkoop. Al ga je liefst ervan uit dat je kraan meteen goed werkt en hij dit vele jaren blijft doen, moest er toch een probleem opduiken, wil je graag kunnen vertrouwen op een betrouwbare service van het bedrijf waar je de kraan gekocht hebt en/of waar hij geproduceerd is. Wisselstukken of misschien wel een nieuwe kraan kunnen je uit de nood helpen.

Een kraan naar je smaak

Naast de kwaliteit van de kraan hou je ook rekening met je smaak, budget en behoeften. Je hebt keuze uit keukenkranen met verschillende vormen, functies en bedieningsmogelijkheden. Stem je kraan af op je keukenontwerp en persoonlijke smaak.  

Op zoek naar een kwaliteitsvolle kraan? Vraag je keukenbouwer naar de mogelijkheden.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.