Hoe een kwalitatieve kraan kiezen voor je keuken?

Gepubliceerd op 27 Juli 2022

Op zoek naar een nieuwe keukenkraan? Dit onmisbare element in je keuken kies je best met zorg uit. Kwestie van een veilige en duurzame match te vinden, waarop je dag in dag uit kan vertrouwen. Tegenwoordig is het aanbod enorm, wat de keuze er niet makkelijker op maakt. Ontdek onze tips en vind de kwalitatieve mengkraan die past bij je situatie, je smaakvoorkeuren en je budget.

1. Ga na welke wateraansluiting je hebt.

Het begint allemaal met een check van jouw situatie. Welke soort wateraansluiting heb je? In functie daarvan kan je het type mengkraan kiezen. Zo beschik je bij een hoge druk mengkraan over twee aansluitingen, bij een lage druk mengkraan zijn het er drie.  

De meeste nieuwe gebouwen hebben twee waterleidingen en hoge druk mengkranen. Zo’n hoge druk mengkraan mag je enkel aansluiten als er twee waterleidingen uit de muur komen. Een hoge druk mengkraan die via het hoekventiel aan de keukenwand is aangesloten op het centrale warmwatersysteem komt het vaakst voor.

Heeft je woning geen centrale verwarming, dan heb je een speciale lage druk mengkraan nodig. Stroomt er bij jou warm water uit een boiler in de spoeltafel? Ook dan moet je uitkijken naar een lage druk mengkraan.

Ontdek een assortiment kwalitatieve mengkranen en laat je adviseren door een verdeler bij jou in de buurt.

2. Inbouw, opbouw of wandmontage?

Verder moet je weten waar je de kraan gaat monteren. Tegen een wand, op het werkblad, of op de spoelbak bijvoorbeeld? Hou bij deze keuze altijd rekening met de plaats van de leidingen in je keuken. Bij een inbouwkraan zijn alleen de essentiële onderdelen zichtbaar, wat een strakke uitstraling oplevert. Komt je keukenkraan voor een raam te staan? Dan is een neerklapbare raamoplossing een goed idee.

3. Welke bediening wil je?

Denk vervolgens na over de bediening. Een mengkraan met één hendel en een uittrekbare sproeikop is een populaire keuze, wegens praktisch en efficiënt. Gebruik je vooral koud water? Dan is een mengkraan met dubbele hendel interessant. Die gebruikt niet automatisch verwarmd water, waardoor je energie bespaart. Wist je dat er ook mengkranen met sensortechnologie bestaan? Een pot vullen zonder de mengkraan aan te hoeven raken: handig!

4. Hoge of lage uitloop?

Een kraan met een hoge uitloop ziet er stijlvol uit en je kan er makkelijk een hoge pot onder vullen. Een kraan met lage uitloop is compacter, maar minder handig tijdens het schoonmaken of vullen van grote potten of pannen.

5. Kies voor een veilige, geteste kraan.

Natuurlijk wil je dat het water dat uit je kraan komt, veilig is om te drinken en om mee te koken. Een keukenmengkraan mag dus niets aan het zuivere drinkwater doorgeven. Daarom moet je zeker weten dat de waterhoudende materialen in de mengkraan getest zijn.

Bij niet geteste mengkranen worden geen grenzen gesteld aan het gehalte aan stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid, zoals lood, nikkel, cadmium, arseen en weekmakers. Te mijden dus!

Hoe moet het dan wel? Met gecertificeerde mengkranen van roestvrij staal of volledig vernikkeld koper zit je goed. Beide materialen zijn enorm duurzaam en houden geen gezondheidsrisico’s in.

Goed om te weten: BLANCO gebruikt enkel gezondheidsvriendelijke materialen voor zijn mengkranen. Alle BLANCO-mengkranen worden van zorgvuldig geselecteerde grondstoffen gemaakt en voortdurend gecontroleerd door onafhankelijke instituten.

6. Ga voor kwalitatief materiaal en sterke onderdelen

Kwaliteitsvolle mengkranen maken het verschil met duurzame materialen en eersteklas onderdelen. Het ingebouwde patroon bijvoorbeeld, is een belangrijk onderdeel. Het moet goedgekeurd zijn voor gebruik van levensmiddelen, bestand zijn tegen corrosie en slijtvast.

Bij BLANCO worden de gebruikte materialen zorgvuldig geselecteerd en de onderdelen nauwkeurig verwerkt. Patronen voor hun keukenmengkranen hebben kwaliteitsvolle keramische afsluitschijven. Die bewegen niet wanneer de temperatuur ingesteld is, alleen maar wanneer de hendel omhoog wordt gezet. Dit verlengt hun levensduur. Vraag advies aan een verdeler in je buurt.

7. Kies voor flexibele aansluitslangen

Samen met het geteste materiaal draagt de flexibiliteit van de aansluitslang bij tot meer slijtvastheid en een eenvoudige installatie. Bij BLANCO zijn flexibele aansluitslangen inbegrepen in de waterhoudende delen van de mengkraan.

8. Laat je verder adviseren over de mogelijkheden.

Nu je weet hoe je een kwalitatieve keukenkraan herkent, kan je je verder verdiepen in de juiste keuze rekening houdend met je smaak, je behoeften en je budget. Wordt het een mengkraan in chroom of roestvrij staal? Ga je voor een uittrekbare sproeikop? Een perfecte match met je Silgranit spoeltafel?

Bij BLANCO kies je uit tal van vormen, functies en bedieningselementen, telkens afgestemd op jouw keukenontwerp en persoonlijke smaak. Samen met de perfecte kleurencombinatie tussen mengkraan en spoeltafel voorzien ze ook een zorgvuldig design, tot in het kleinste detail. Zo heb je de garantie dat een kwaliteitsvolle roestvrijstalen mengkraan van boven tot onder glanzend is. De bedieningshendels zijn zo geborsteld om te passen bij het gelijkmatige, fijne oppervlak van de mengkraan. Bezoek een verdeler en ontdek de mogelijkheden voor jouw keuken.

9. Welke service krijg je?

Wat als er na verloop van tijd toch een probleem opduikt? Bij BLANCO is hun betrouwbare service een essentieel onderdeel van je keukenmengkraan. Neem gerust contact met hen op voor vragen, suggesties of als je een wisselstuk nodig hebt. De technici van hun klantendienst komen graag tot bij je thuis.

Op zoek naar een kwalitatieve keukenkraan? Bij BLANCO, de grootste spoelbakkenfabrikant van Duitsland, vind je een groot assortiment keukenmengkranen van topkwaliteit, vaak in een bekroond design. Graag advies op maat? Bezoek een BLANCO-verdeler in je buurt of stel je vraag aan een kraanspecialist online. Vraag alvast je gratis inspiratiebrochure aan.