Keuken poetsen: je keuken in 1,2,3 brandschoon met deze producten

Gepubliceerd op 21 April 2021

De keuken is vaak het hart van je huis. Je brengt er wekelijks heel wat uren door, en dat is er vaak aan te zien. Geen zorgen, met de onderhoudsproducten van Berdy is je keuken in no time weer kraaknet.

Keukenkasten poetsen

De binnenkant van keukenmeubelen en kasten in laminaat reinig je met een doek en een mild, in warm water oplosbaar reinigingsmiddel. Gebruik een kleine hoeveelheid water. Laminaat is uitermate hygiënisch. Dankzij het gesloten oppervlak kan er geen vuil intrekken. 

Keukenkasten in hout zijn meer delicaat. Hout is namelijk een natuurproduct dat onder invloed van luchtvochtigheid en temperatuurschommelingen kan uitzetten en krimpen. Ook technisch niet te voorkomen is dat de kleur verandert onder invloed van licht en lucht.

Massief hout is relatief eenvoudig in onderhoud. Je stoft je kasten af met een zachte droge doek. Als je toch reinigt met een iets vochtige doek, wrijf je oppervlak dan meteen droog. Gebruik zeker geen agressieve schoonmaakproducten.

Houten kastdeuren die transparant werden gelakt kan je na verloop van tijd behandelen met vloeibare was zonder siliconen.

Voor vlekken zijn er specifieke producten te koop. Probeer ze telkens eerst uit op een onopvallende plaats.

Keukentoestellen poetsen

Kookplaten maak je schoon met een zachte, vochtige spons of vaatdoek en een beetje afwasmiddel. Bij een vitrokeramische plaat doe je dat het best wanneer de plaat nog niet helemaal is afgekoeld. Opgelet: aan een klassieke vitrokeramische plaat kan je je verbranden! Zeker overkokende melk of suiker moeten direct worden weggehaald. Wanneer die inbakken op de gloeiende hete zone, raakt je kookplaat onherroepelijk beschadigd.

Bij een inductiekookplaat is het risico op inbranden zo goed als volledig uitgesloten. Tijdens het koken ligt de temperatuur van een inductieplaat veel lager dan bij de klassieke vitrokeramische plaat. Bij hardnekkige vlekken is het aangeraden eerst een speciale schraper te gebruiken - die meestal bij de plaat wordt meegeleverd - en daarna de plaat te reinigen met een speciaal reinigingsmiddel voor vitrokeramische kookplaten. Een schuursponsje is taboe. Warm zeepsop is hiervoor het best geschikt.

Werkbladen

Natuursteen arduin

Om werkbladen van Belgische arduin te onderhouden, smeer je het oppervlak in met Topbril opgelost in een weinig water. Laat 24 uren drogen en haal het overtollige weg. Vlekken van azijn, citroen, cola, etc. zullen zo grotendeels verdwijnen. Het werkblad wordt gevoed en beschermd. Herhaal dit 1 of 2 maal per jaar of wanneer het nodig is. Voor het voeden van de steen en het verdoezelen van piepkleine krasjes gebruik je een oplossing van een handvol neutrale, natuurzuivere zachte zeep zoals Topbril (1 dopje op 5L water). Ontdek deze natuurlijke zeep voor natuursteen.

Keukenwerkblad in graniet

Een granieten werkblad is meestal voor de plaatsing al behandeld met een impregneermiddel zoals Im-Pregna +.

Donkere granietsoorten zoals Jasberg, Nero zimbabwe, Black I en Labrador zijn zeer hard. Een schoonmaakbeurt met spoelwater volstaat om ze proper te krijgen en tegelijkertijd te voeden.

Lichtere granietsoorten zoals Paradisio en Kashmir White mag je na de plaatsing nog eens met een impregneermiddel Im-Pregna+ behandelen. Zo dicht je de poriën volledig, waardoor het werkblad uitstekend beschermd is. Ontdek hier hoe je te werk gaat.

Voor de dagelijkse reiniging en bij lichte vervuiling gebruik je een zacht, huishoudelijk schoonmaakmiddel Stony.

Hardnekkige vlekken verdwijnen met Carix, onverdund op een zachte spons. Veeg krachtig op de vlek en spoel na met zuiver warm water. Gebruik nooit schuurmiddelen.

Granieten werkbladen kunnen niet tegen sterke zuren of chemicaliën zoals kwastreiniger, ovenreiniger, nagellakremover. Gebruik altijd een snijplank en zet hete pannen op een onderzetter.

Composiet

Voor het dagelijks onderhoud volstaat een vochtige doek en een neutraal schoonmaakproduct (afwasmiddel bijvoorbeeld), ofwel een specifieke onderhoudsreiniger zoals Stony.

Voor een iets intensievere schoonmaakbeurt gebruik je zeker geen product op basis van bleekmiddel. Wrijf het werkblad schoon met een schone doek en spoel na met voldoende zuiver warm water. Hardnekkige vlekken verdwijnen meestal als je Componet onverdund aanbrengt op een zachte vochtige spons, daarna flink op de vlek veegt en naspoelt met voldoende proper warm water.

Composiet is niet bestand tegen rechtstreeks contact met hete pannen, kookpotten of toestellen. Gebruik daarom altijd een onderzetter. Impregneren is bij composiet niet nodig.

Inox

Voor een dagelijkse reiniging volstaat een zachte spons in combinatie met een allesreiniger, Degrease. Vingerafdrukken krijg je weg met een vochtig microvezeldoekje. Wrijf altijd in de borstelrichting, niet cirkelvormig. Test het reinigingsmiddel indien mogelijk eerst uit op een niet-zichtbare plaats.

Hardnekkige vlekken kan je achteraf verwijderen met roestvrijstaalreiniger zoals Inox Cleaner. Spuit op een zachte vezeldoek enkele keren en wrijf in draaiende bewegingen over het oppervlak. Langzamerhand krijgt het oppervlak een patina waardoor het almaar ongevoeliger wordt.

Laat je keuken weer blinken en ga voor een efficiënt onderhoud. Haal alvast de juiste onderhoudsproducten in huis via een verkooppunt in je buurt. Veel succes!

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan