Melamine of laminaat kiezen voor je keuken? Een vergelijking

Melamine laminaat keuken

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe keuken, dan zul je zeker de woorden ‘melamine’ en ‘laminaat’ horen vallen. Beide materialen worden vaak gebruikt als afwerking van keukenkasten. Wat is het verschil tussen melamine en laminaat, en kun je dit verschil zien? We nemen het even voor je onder de loep.

Keuken om lang van te genieten

Staat er een nieuwe keuken op je verlanglijstje? Dan heb je heel wat knopen door te hakken. Kies je voor een landelijke of moderne keuken? Wat zijn de ingrediënten van een mooie, kwalitatieve keuken? De fronten van je keukenkasten zijn bepalend voor de look van je keuken maar ook voor haar levensduur. Hoe beter het gebruikte materiaal, hoe onderhoudsvriendelijker en hoe langer je van je keuken kunt genieten.

Keukenkasten: populaire afwerkingen

Wist je dat men zelden nog massief hout gebruikt in keukens? De meeste keukenpanelen bestaan uit een drager met een afwerkingslaag. Deze drager kan spaanplaat, MDF, multiplex of volkern zijn met daarop een laagje melamine, lak, laminaat, fineer of een folie. Melamine en laminaat zijn twee veelvoorkomende deklagen. Waarin verschillen ze?

Melamine: laagje papier

Melamine, niet te verwarren met melanine, is een laag bedrukt papier met een melaminehars die op een drager geperst wordt. Deze laag is meestal zeer dun en broos, de dikte van de melamine bepaalt de kwaliteit. Melamine is budgetvriendelijk maar minder sterk dan laminaat.

Laminaat: meerdere laagjes papier

Voor laminaat worden meerdere laagjes papier gebruikt is. Hierop zit een fenolhars die onder hoge druk en temperatuur wordt gekleefd. Bovenaan, onder de hars, zit een decorlaag die de look van het laminaat bepaalt.

Laminaat heeft vele voordelen. Zo is hoogwaardige laminaat van bijvoorbeeld 0,8 mm dik zeer stoot- en slijtvast, en behoudt het prima zijn kleur. Het is zeer onderhoudsvriendelijk materiaal en dus ideaal voor de keuken. Laminaat bestaat in verschillende diktes, informeer je hierover in je keukenwinkel in de buurt. Bepaalde keukendealers zweren bij laminaat voor hun keukens, zelfs voor de binnenkant van de kasten wordt het gebruikt. Ontdek meer over keukenkastdeuren in laminaat.

Verschillende kwaliteiten

Sommige keukendealers bieden verschillende soorten laminaat aan, afhankelijk van de dikte van het materiaal en de afwerking.

Standaard laminaat is herkenbaar aan het zwarte randje van de afboording. Wil je dit liever niet zien? Dan kun je kiezen voor frontlaminaat, hierbij zit de afboording van de kastdeuren tussen de laminaatlagen aan de voor- en achterzijde waardoor dit lijntje niet zichtbaar is aan de voorzijde van de kastdeuren. Wil je nog een stapje verder gaan? Dan kun je kiezen voor kerngekleurd frontlaminaat. Hierbij is de laminaat in de massa gekleurd en is er helemaal geen fijn donker lijntje meer zichtbaar.

Glanzende keuken in laminaat

Glanzende keukens worden tegenwoordig erg gesmaakt. Naast glas of hoogglanslak kan hiervoor ook blinkend kerngekleurd frontlaminaat gebruikt worden. Glanzend laminaat kan ook aan de binnenkant van de kast gebruikt worden. Deze laminaat is, stoot- en krasvast en zeer onderhoudsvriendelijk.

Melamine en laminaat onderscheiden

Op het eerste gezicht lijken melamine en laminaat op elkaar. Maar als je wat dichterbij kijkt, kun je het verschil zien. Goedkope soorten melamine zijn soms zo dun dat je de kleur van het materiaal van de drager erdoor zichtbaar is. Je kunt letten op het grijze randje om laminaat te ontdekken, maar zoals je ondertussen weet is dit bij elke laminaat zichtbaar. Tot slot, geven we je nog mee dat sommige keukenbouwers graag het verschil demonstreren. Vraag ernaar in de keukenwinkel in je buurt.

Ben je op zoek naar een mooie kwalitatieve keuken? Laat je inspireren door de voorbeelden of bezoek een toonzaal in je buurt.

In samenwerking met Bouwinfo.be

ONTVANG GRATIS DOCUMENTATIE

GRATIS Nieuwsbrief