Welke koelkast kiezen? Vind vlot je match dankzij onze tips.

Gepubliceerd op 14 Juni 2022

Een frigo-vrij leven, je kan en wil het je niet voorstellen. Maar zelfs de meest kwalitatieve toestellen zijn ooit aan vervanging toe. Ga je op zoek naar een nieuwe koelkast, dan kies je uit tal van soorten en snufjes. Wordt het een 1-deurskoelkast, of een koel-vriescombinatie? Een inbouwkoelkast, of toch een vrijstaand model? En welke opties zijn de moeite? Krijg tips voor je keuze en hak zelfverzekerd de knoop door.

Het type koelkast: kies uit diverse soorten koelkasten

Bij het kiezen van een koelkast bepaal je eerst voor welk type koelkast je gaat. Welk model past in jouw keuken, en voldoet aan jouw wensen? We overlopen de mogelijkheden samen met jou.

Vrijstaande koelkast, of een inbouwmodel?

Wordt je nieuwe koelkast een vrijstaand model, of een inbouwtoestel? Die keuze hangt helemaal af van je smaak en de ruimte die je hebt.

De vrijstaande koelkast: de flexibele blikvanger

Een vrijstaande koelkast kan een echte blikvanger zijn. Je plaatst hem waar je maar wil, want je bent niet gebonden aan de kastruimte in je keuken. Bovendien zijn vrijstaande koelkasten doorgaans voordeliger en energiezuiniger dan inbouwmodellen. Langs de andere kant neemt een vrijstaande koelkast wel wat ruimte in beslag. Verken het aanbod vrijstaande koelkasten.

Ga je voor een vrijstaand model, dan let je er best op dat het gekozen model in het plaatje past. Je koelkast gaat immers deel uitmaken van je interieur. Moeilijk? Overweeg dan een roestvrij stalen look, want die past bij haast elke woonstijl. Check zeker ook de openingsrichting van de deur, want niet alle koelkasten laten toe om die zelf te bepalen.

De inbouwkoelkast: strak en ruimtebesparend alternatief

Is je keuken eerder klein, dan heeft de inbouwkoelkast vast een streepje voor. Een ingebouwde koelkast zit verstopt in een van de kolomkasten achter een deurfrontje. Zo bespaar je ruimte die je anders zou opofferen aan een vrijstaande koelkast, bovendien oogt het erg strak.

Wanneer je kiest voor een inbouwkoelkast, hoef je je dus geen zorgen te maken over de integratie in je keuken. Wel zijn er bij inbouw andere aandachtspunten. Kies je voor een één- of tweedeursmodel? Afhankelijk daarvan moet je de deuren van je kast voorzien. Daarnaast is de nishoogte van belang. Die bepaalt immers de hoogte die nodig is om je koelkast in te bouwen. En ook de exacte breedte en diepte van je kolomkast spelen een grote rol. Zorg dat deze afmetingen goed overeenkomen met die van je nieuwe inbouwkoelkast, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Welk type koelkast past het best bij jou? Download je gratis inspiratiebrochure voor een overzicht en ontdek de handige keuzehulp.

Koelkast of vries-koelcombinatie?

Vervolgens kan je gaan nadenken over de vriesmogelijkheden. Heb je al een diepvriezer in huis? Dan is een vriesvak in je koelkast misschien niet nodig. Wanneer je echter nog geen diepvriezer hebt, kan het handig zijn om die te integreren in je koelkast. Maar ga je dan ‘all the way’ voor een koelkast met diepvriezer (vrijstaand of inbouw), of voor een koelkast met vriesvak?

Stel jezelf de vraag: ‘Hoeveel diepvriesproducten haal ik in huis, en wat ga ik zelf invriezen?’. Wanneer je bijna niets invriest of amper diepvriesproducten koopt, heb je waarschijnlijk genoeg aan een koelkast met een vriesvak. Vries je graag een overschotje van een maaltijd of een op voorhand bereide maaltijd in? Of koop je graag diepvriesproducten om een voorraadje achter de hand te hebben? Dan is een koel-vriescombinatie vast interessant voor jou. Ontdek het aanbod vrijstaande koel-vriescombinaties, of kijk bij de inbouwvarianten.

Kies de extra’s die je nodig hebt

Je type koelkast gekozen? Dan komen er nog meer keuzemogelijkheden naar boven. Zo zijn er heel wat technische snufjes die jou het leven makkelijker maken in de keuken. We zetten onze favorieten op een rij.

PerfectFresh Pro: geniet langer van verse producten

De basis van een gezonde maaltijd? Verse voedingsmiddelen! Maar je gaat vast niet elke dag naar de winkel voor verse ingrediënten. Correct bewaren is dan ook cruciaal voor de kwaliteit en versheid van je voedingsmiddelen. Met PerfectFresh Pro creëer je het perfecte klimaat om je verse ingrediënten beter te bewaren. De koeltemperatuur blijft erg laag, zodat vitamines en mineralen langer behouden blijven. Door de aangepaste luchtvochtigheid blijven je fruit, groenten, melkproducten, vis en vlees tot 3 keer langer vers. Ontdek welke koelkasten je dit snufje kunnen bieden.

DynaCool: overal de ideale koelplek

Waar in je koelkast bewaar je nu het best je verse producten, opdat ze zo lang mogelijk goed blijven? Dankzij DynaCool hoef je je hier geen zorgen over te maken. De ventilator aan de achterkant van de koelkast laat de koude lucht zo circuleren dat je je voedingsmiddelen overal kan bewaren. Zo ben je zeker van een gelijkmatige temperatuur in de hele koelkast. Bekijk het aanbod inbouwkoelkasten met DynaCoolfunctie en/of de inbouw koel-vriescombinaties met deze functie.

NoFrost: vaarwel ontdooiklus

Kijk jij er ook zo tegenop om je diepvries telkens weer te moeten ontdooien? Met je nieuwe koel-vriescombinatie is die klus verleden tijd. Dankzij het NoFrost-systeem hoef je je diepvries nooit meer te ontdooien. De circulatiekoeling verdeelt de koude, droge lucht gelijkmatig, zodat er zich in de binnenruimte geen ijs kan vormen. Zo geniet je van maximaal comfort bij het invriezen. Deze inbouw koel-vriescombinaties sparen je een hoop ontdooiwerk uit.

Kijk je uit naar een nieuwe koelkast? Ontdek de toppers in de Miele webshop en download de gratis inspiratiegids. Graag advies op maat of uitleg van een expert? Vraag ernaar bij een verdeler in je buurt.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan