Kies voor duurzame apparaten in de keuken

Gepubliceerd op 05 September 2023
Kies voor duurzame apparaten in de keuken
Kies voor duurzame apparaten in de keuken

In deze tijd streven we allemaal meer naar duurzaamheid in ons dagelijkse leven. Wellicht pak jij vaker de fiets en eet je minder vlees? Dit zijn natuurlijk de meest bekende situaties, maar wist jij bijvoorbeeld dat je in de keuken ook je energieverbruik kunt verminderen? En dat kan ook nog eens heel gemakkelijk. Ga jij binnenkort verbouwen en/of een nieuwe keuken aanschaffen? Dan lees je in deze blog hoe jij de keuken zo duurzaam mogelijk kunt maken. 

#1. Slimme koelkast

Kies voor een slimme koelkast in jouw keuken. Hierdoor reguleert de koelkast de temperatuur optimaal, waardoor het voedsel langer goed blijft, maar je ook energie bespaart, doordat je de koelkast efficiënt laat werken. Daarnaast hebben slimme koelkast nog veel meer voordelen. Denk ook aan het zien van je voorraadbeheer op afstand. Veel slimme koelkasten hebben namelijk een camera aan de binnenkant. Hierdoor kun je via een app zien wat er in je koelkast staat zonder het te hoeven openen. Dit is ideaal wanneer je bijvoorbeeld onderweg bent.

#2. Inductiekookplaat met afzuiging

Wanneer je een compleet nieuwe keuken gaat (of laat) plaatsen, dan is het belangrijk om te kiezen voor een inductie kookplaat met afzuiging. Hierdoor wordt niet alleen het koken een stuk aangenamer, maar ook als we kijken naar het duurzame aspect heeft dit vele voordelen. Inductiekookplaten zijn over het algemeen energie-efficiënter dan de traditionele gas- of elektrische kookplaten. Het warmt namelijk direct op en hierdoor verspil je minder warmte. Daarnaast helpt de afzuiging tegen het verspreiden van de geuren en dampen in huis, waardoor dit de luchtkwaliteit aanzienlijk verbetert. Een goede afzuiging draagt dan ook bij aan een duurzame leefomgeving.

#3. Keukenmachines

Ook als het gaat om keukenmachines, dan kun je ervoor kiezen om dit zo duurzaam mogelijk te doen. Ga bijvoorbeeld voor keukenmachines met een energiebesparende functie. Hierdoor verminder je het stroomverbruik op een gemakkelijke manier. Door ook deze kleinere aanpassingen in de keuken zorg je voor een duurzamere ruimte.

#4. Vaatwasser

Wanneer je op zoek gaat naar een vaatwasser, zorg er dan voor dat je een vaatwasser aanschaft met een hoge energie-efficiëntie. Deze verbruiken namelijk minder water dan oudere modellen en hebben ook nog eens sensoren die het vuil detecteren. Hierdoor kan het programma in de vaatwasser beter zijn werk doen.

#5. Zonnepanelen

Wil jij er helemaal voor gaan? Kies dan ook voor zonnepanelen om ook je keukenapparatuur te voorzien van groene stroom. Dit is uiteraard even een investering, maar die is het zeker waard. Uiteindelijk is het goed voor de natuur, maar ook voor je portemonnee.

Er zijn dus veel mogelijkheden als het gaat om duurzame apparaten voor in je keuken. Kies voor een slimme koelkast, de beste inductiekookplaat, keukenmachines met een energiebesparende functie, een vaatwasser met een hoge energie-efficiëntie en zonnepanelen! Op deze manier ben jij goed bezig. Heel veel succes.