Een dampkap ingebouwd in het werkblad? Dit moet je weten

08/05/2020

Dampkappen bestaan er in allerlei vormen en maten. Met de stijgende populariteit van keukeneilanden ontstonden er creatieve oplossingen om kookdampen subtiel af te voeren. Met een dampkap in het werkblad of in de kookblad bijvoorbeeld. Ontdek meer over deze innovatie.

Dampkap boven het kookeiland

Kookeilanden zijn zeer populair, maar ook hier moeten ook de kookdampen en geurtjes weggevoerd kunnen worden. Geef toe, echt sexy is een dampkap niet. Dankzij de komst van de recirculatiedampkap hoef je geen afvoerbuis meer naar buiten te voorzien. Maar zo’n grote afvoerschouw boven je kookeiland kan ook een storend element vormen in je strak en modern interieur. Zeker met hoge plafonds en als je keuken en leefruimte een open ruimte vormen. Daarom zijn er heel wat esthetische oplossingen om de dampkap zo subtiel mogelijk maken of zelfs helemaal te verbergen. Laat je inspireren door hedendaagse keukendesigns.

Dampkap in het keukenblad

Ben je op zoek naar een discrete dampkap, dan is eentje die ingebouwd is in het werkblad misschien iets voor jou. Dit noemt men ook wel een downdraft dampkap. Hierbij wordt de  kooklucht dus beneden aan de kookplaat weggezogen in de plaats van boven je kookpotten. Er zijn telescopische dampkappen die tijdens het koken naar boven schuiven en nadien terug in het werkblad verdwijnen of afzuigkappen die in de kookplaat zijn ingewerkt. Zo gaat de dampkap helemaal op in je keuken. En je hoofd stoten aan de uitstekende dampkap is ook verleden tijd. Vraag je keukenspecialist naar de mogelijkheden.

  • Telescopische dampkap in het werkblad

Een telescopische werkbladdampkap kun je met een druk op een knop uit je werkblad laten schuiven of verdwijnen. Er bestaan verschillende modellen met elk hun voordelen. Bevindt hij zich in de volledige lengte achter je kookplaat, dan functioneert hij ook als spatwand. Handig! Maar hij kan ook, afhankelijk van het type, aan de zijkant geplaatst worden of tussen twee kookplaten.

  • Dampkap in de kookplaat

De afzuiging kan ook in de kookplaat geïntegreerd worden: in het midden tussen de kookvlakken of aan de rand van de kookplaat. De randafzuiging is vrij krachtig en voert de hete lucht weg. De afzuiging gebeurt vrij stil en is minder storend als bij een gewone dampkap. Let wel op het debiet. Niet elk type dampkap is kwalitatief, bij sommige werkt het minder goed bij hoge potten. Vraag raad aan je keukenspecialist over de beste oplossing voor jouw kookkunsten. Ben je echter een morsende keukenkluns, dan is dit type dampkap vermoedelijk niet je ding.

Onder het keukenblad

Je dampkap hangt nu misschien niet meer boven je keukenblad, maar hij neemt wel de nodige kastruimte onder het keukenblad in. Zo zitten er de afzuigmotor, filters en opvangreservoirs zitten onder. Meestal is het niet eenvoudig om een downdraft dampkap in een bestaande keuken in te bouwen. Ga je een nieuwe keuken kopen bedenk dan vooraf goed welk type dampkap je wilt. Vraag je keukenspecialist naar de mogelijkheden.

Luchtafvoer bij een ingebouwde dampkap

De kookdampen kunnen kan naar buiten worden afgevoerd via de vloer, of gezuiverd worden met recirculatiedampkap. Dit type dampkap heeft speciale koolstof- of plasmafilters die de lucht filteren en terug in de ruimte blazen. Ideaal als je geen afvoer naar buiten kunt voorzien bij een kookeiland bijvoorbeeld, of als je een balansventilatiesysteem hebt.

Zoek je een kwalitatieve keuken met degelijke keukentoestellen? Doe ideeën op in de inspiratiebrochure of neem contact op met een keukenspecialist in je buurt voor meer informatie.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.