De revival van kachels en open haarden



Waar jaren lang open haarden dicht gemetst werden en schouwen weggekapt, zijn ze vandaag de dag weer erg in trek. Wie koestert zich ’s winters nu niet graag in de warmte van een gezellige kachel of haard, met de hond op de schoot en een mok warme chocolademelk binnen handbereik? Voor je een gat in de muur slaat, bezin je best eerst of je een kachel of haard als hoofdverwarming wilt of louter als decoratief sfeerelement?
Daarnaast is er de kwestie of je voor een open of gesloten verbrandingssysteem kiest. Bij een open type is het heel belangrijk dat er voldoende ventilatie is omdat er hier gebruik gemaakt wordt van de binnenlucht. Een gesloten systeem daarentegen verwarmt buitenlucht en gaat de verbrande gassen afvoeren via de schoorsteen of een apart rookkanaal. Hierdoor loop je geen risico op een CO2- vergifting.
Een kachel: decoratief én functioneel
Kies je voor hoofdverwarming, dan is een kachel de aangewezen optie. Deze gesloten module is aangesloten op een rookkanaal en plaats je ‘los’ in de ruimte, zodat hij warmte uitstraalt naar alle hoeken van de kamers. Als brandstof kan je bijvoorbeeld hout, kolen, olie, gas of elektriciteit gebruiken. Belangrijk is dat je zowel het vermogen als het rendement in het oog houdt. Het vermogen moet aanpasbaar zijn aan de te verwarmen ruimte en het rendement bepaalt het brandstofverbruik. Dus hoe hoger het rendement, hoe beter. Hier hangt het principe van naverbranding sterk mee samen. Sommige kachels stralen, zelfs nadat ze uitgebrand zijn, nog warmte uit. Een goed voorbeeld hiervan is een speksteenkachel. Speksteen is een natuursteensoort die erg goed de warmte vasthoudt en deze langzaam afstaat aan de omgeving. Je hoeft dus maar kort te stoken om gedurende een lange periode van de stralingswarmte te genieten, wat het rendement erg ten goede komt. Qua design vind je kachels in verschillende stijlen en materialen. En voor wie wel de voordelen van een kachel verlangt, maar het ‘openhaardgevoel’ mist, is er een kachel met een grotere, openschuifbare, glaspartij.
Open haarden: authentiek en sfeervol
Voor anderen gaat er niets boven de authenticiteit van een knetterende open haard. Traditioneel wordt deze in een opening in de muur geplaatst en aangesloten op een schouw. Door het lage rendement kan je de haard, gestookt met gas of hout, echter niet als hoofdverwarming gebruiken. Dit neemt niet weg dat een open haard in elke woning een sfeervol interieurelement vormt. Iets minder traditioneel zijn een inzethaard of een voorzethaard. Bij beide types ligt het rendement hoger dan dat van een open haard, maar lager dan bij een kachel. Een inzethaard plaats je in een schouwopening, terwijl je een voorzethaard eender waar in de ruimte kan zetten. Je moet uiteraard wel een rookkanaal voorzien. Bij een inzethaard kan je dit rookkanaal strak inwerken voor een minimalistische look. Je kunt beide types haarden in diverse stijlen krijgen, zodat ze extra cachet verlenen aan eender welke bouwstijl je kiest.