Zo kies je het beste matras voor een goede nachtrust

Gepubliceerd op
Zo kies je het beste matras voor een goede nachtrust
Zo kies je het beste matras voor een goede nachtrust

Je opent langzaam je ogen, voelt je verfrist en uitgerust. Je rekt je uit en merkt dat je lichaam ontspannen aanvoelt. Je hebt de hele nacht diep en ononderbroken geslapen. Dit is het gevoel van uitgerust wakker worden, en het begint allemaal bij de juiste matrassen. Maar hoe kies je die?

Ken je slaaphouding

Iedereen heeft een unieke slaaphouding, of je nu op je rug, zij of buik slaapt. Je moet eigenlijk weten welke slaaphouding jij hebt, omdat dit direct van invloed is op het type matras dat het beste bij je past. Als je bijvoorbeeld een zijslaper bent, heb je een matras nodig dat specifiek ontworpen is om voldoende ondersteuning te bieden aan je schouders en heupen.

Let op de juiste hardheid

Matrassen komen in verschillende hardheidsgraden, variërend van zacht tot stevig. Het is een veelvoorkomende misvatting dat een stevig matras altijd beter is voor je rug. In werkelijkheid is het belangrijk dat het matras voldoende ondersteuning biedt aan de natuurlijke krommingen van je wervelkolom, ongeacht de hardheid. Probeer verschillende matrassen uit en kies degene die comfortabel aanvoelt en de juiste ondersteuning biedt voor jouw rug.

Denk aan lichaamscontouren

Iedereen heeft een uniek lichaam en daarom is het belangrijk om een matras te kiezen dat goed bij jouw lichaamsvormen past. Het ideale matras moet de drukpunten op je lichaam verlichten en zorgen voor een goede bloedsomloop tijdens het slapen. Dit is vooral belangrijk als je last hebt van gewrichts- of rugklachten. Kies daarom een matras dat speciaal ontworpen is om jouw lichaam de juiste ondersteuning te bieden.

Kies het juiste materiaal

Matrassen zijn er in verschillende soorten stoffen. Dat zijn materialen waarvan ze gemaakt zijn. Bijvoorbeeld traagschuim, latex, pocketvering en binnenvering. Elk soort materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Traagschuim matrassen zijn goed om de druk op je lichaam te verminderen. Pocketvering matrassen zijn fijn omdat ze goed ventileren en ondersteuning geven. Doe wat onderzoek naar de verschillende materialen. Dan kun je het materiaal kiezen dat het beste bij je past.

Let op allergieën en ademend vermogen

Als je allergieën hebt, is het slim om een matras te kiezen dat speciaal gemaakt is voor mensen met allergieën. Dat noemen we een hypoallergeen matras. Ook is het belangrijk dat het matras goed kan ademen. Als een matras goed ventileert, betekent dit dat er geen vocht en warmte vast blijven zitten. Dat is fijn, want zo kun je lekkerder slapen en wordt het minder benauwd.

   

standaard