Welk materiaal voor je tafelblad?

Gepubliceerd op 06 September 2023
Welk materiaal voor je tafelblad?
Welk materiaal voor je tafelblad?

Ben je op zoek naar een tafelblad, maar weet je niet zo goed welk materiaal je moet kiezen? Het is in ieder geval goed om te weten dat er geen materiaal is dat in elke situatie perfect is. Het beste materiaal hangt af van waar je de tafel voor gaat gebruiken, omdat elk materiaal zijn sterke en zwakke punten heeft. Tegels of keramiek zijn bijvoorbeeld handig voor keukentafels omdat ze makkelijk schoon te maken zijn en tegen hitte kunnen. Aan de andere kant is hout vaak de beste keuze voor eettafels omdat het er mooi uitziet en lang meegaat. En dit vinden de meeste mensen belangrijk. Lees hier meer over de voor-en nadelen van verschillende materialen.

Massieve houten tafels

Massief houten tafels zijn altijd populair geweest. Ze worden vaak gekozen als keuken-, salontafels of eettafels. Er zijn verschillende soorten hout, zoals eik, walnoot, teak, essen en grenen, die worden gebruikt om unieke meubelstukken te maken. Houten tafels zijn stevig en kunnen vele jaren meegaan. Elk stuk hout heeft een eigen patroon, wat ze bijzonder maakt. Niemand anders zal precies dezelfde tafel hebben. Ze zien er tevens luxe uit en passen goed bij verschillende stijlen in huis. Toch zijn er ook enkele nadelen. Hout kan reageren op vocht en insecten, en het kan beschadigd raken door zonlicht of krassen. Je moet ze goed onderhouden door bijvoorbeeld vernis aan te brengen, en ze kunnen ook behoorlijk zwaar zijn.

Keramische of tegel

Voorheen werden keramische of tegelbladen vooral gebruikt als aanrechtbladen in keukens en badkamers. Tegenwoordig worden ze steeds vaker gebruikt voor tafelbladen, zowel binnen als buiten. Een eettafel uit keramiek heeft mooie en duurzame eigenschappen, met een grote keuze aan kleuren en patronen om een unieke uitstraling te creëren. Ze zien er prachtig uit, gaan lang mee en zijn makkelijk schoon te houden. Bovendien kunnen ze tegen hitte en zijn ze waterdicht, wat ook weer handig is voor buiten. De nadelen? Ze kunnen iets sneller barsten als er iets zwaars op valt, het kan lastig zijn om dezelfde tegel voor vervanging te vinden en de voegen moeten regelmatig onderhouden worden.

Samengesteld hout

Tafels gemaakt van samengesteld hout zijn een betaalbaar alternatief voor massief houten meubels. Hierbij worden materialen zoals MDF, multiplex en spaanplaat gebruikt. Deze houtsoorten worden gemaakt door dunne lagen houtfineer aan elkaar te plakken of houtvezels te mengen met andere stoffen zoals was of hars om houten platen te vormen. Ze zijn minder gevoelig voor uitzetting of kromtrekken door temperatuur of vocht, maar ze zijn niet zo duurzaam als echt massief hout en kunnen gemakkelijker krassen krijgen. Ook zien ze er soms wat goedkoper uit. Dit zijn in principe de drie populairste materialen voor tafels, en het is verstandig om alle opties zorgvuldig te overwegen. Welk materiaal heeft jou voorkeur?