Van oost naar west: Arte brengt oosterse traditie naar onze interieurs

Gepubliceerd op 03 November 2021

Arte zou Arte niet zijn, mocht het niet alle excentrieke en frappante facetten van de wereld omzetten in een verfijnde interpretatie als muurbekleding. Er is dan ook oneindig veel te ontdekken. Dit najaar laat het de oosterse wereld – vaak feeëriek en intrigerend – tot de verbeelding spreken met waarheidsgetrouwe tekeningen, maar ook met materiaal dat telkens weer verrast. Arte brengt drie dessins die een authentieke vertolking zijn van Tibetaanse tijgers die klauwen en brullen, Indiase danseressen die uitbundig hun traditionele dans opvoeren en het Ottomaanse rijk dat een tweede leven krijgt. Arte reist naar de verre, bijna onbekende oosterse roots en brengt het in de klassieke kleuren en via gesofistikeerde linneneffecten of fijne zijde onder onze aandacht. Arte slaagt erin om sublieme taferelen en tradities als deze volledig tot haar recht te brengen op jouw muren.

Emperador: de heropleving van het Ottomaanse Rijk

Arte’s Emperador werd een kleurrijk dessin, gebaseerd op een handschilderij, en illustreert een vrolijk tafereel uit het Ottomaanse rijk. Het is een schouwspel van machtige Ottomanen die onderling keuvelen, planten en bloemen die wemelen langs imposante zuilen en een Sultan die met hoogmoed zijn volk aanschouwt. Deze muurbekleding imiteert zeer fijne zijde, wat het een beslist statement piece maakt.

Emperador is verkrijgbaar in twee kleurvariaties: Spring Bouquet – een bonte verzameling kleuren – en Folklore – een zachtere, zandkleurige, maar levendige interpretatie.

Tigris: Tibetaanse tijgers sluipen door je interieur

In het Tibetaanse hoogland ligt geen enkele plek lager dan 4000 meter en ook de stemming die Arte met het Tigris-dessin insinueert, bevindt zich in hogere sferen. Dit gedurfde ontwerp illustreert Tibetaanse tijgers op een eclectische wijze. De ijle hoogte brengt haast waanbeelden teweeg, want het kleurrijke lijnenspel wemelt op de achtergrond. Tijgertapijten werden gebruikt als inspiratiebron, omdat die in Tibet belangrijk zijn tijdens meditaties en bescherming bieden tegen pessimisme. Mede door de metaaltoets – opnieuw een knipoog naar de Tibetaanse cultuur – schittert het religieuze dier nu als muurbekleding.

Tigris is verkrijgbaar in twee kleurvariaties: Burnt Sienna – een vurige variant – en White Tiger – opnieuw een meer gedeisde, doch indrukwekkend ontwerp.

Odisha Dance: al dansend vanuit de Hindoetempel

In een hindoeïstische tempel komen goden en mensen samen voor spiritualiteit en ook dit dessin van Arte lijkt iets bovennatuurlijks te impliceren. Odisha Dance toont de eeuwenoude Indiase dans, oorspronkelijk enkel gedanst door vrouwen. Ze ademt ritme en uitbundigheid. Het tafereel is handgeschilderd en de traditionele klederdracht, overladen met patronen en vormen, wordt tastbaar door de linnen look and feel. Hoe langer je ernaar kijkt, hoe meer je lijkt te ontdekken en hoe levendiger de Indische danseressen worden. Mogen zij deze dans van u?

Odisha Dance is verkrijgbaar in drie kleurenvariaties: Pure Cashmere – met goud- en koperkleurige tinten –, Red Rhapsody – een uitbundige, op de oorspronkelijke kleuren gebaseerde variant – en Indigo Myth – die met blauw-paarse tinten en goud-groene nuances opnieuw een statement brengt.