Zoek je een betaalbare maatkast? Dit bepaalt de prijs. Ontdek de 5 tips.

05/05/2025

Maatwerk heeft de naam duur te zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Ben je op zoek naar een betaalbare kast op maat? Houd dan rekening met de elementen die het kostenplaatje gaan bepalen. Ontdek onze tips en houd ze in je achterhoofd wanneer je je kast laat produceren. Bij Houtshop vind je een maatkast op maat van jouw huis, wensen én budget. Waarmee houd je rekening? 

1. Ontwerp zelf je kast

Net als bij interieurontwerp, hangt ook aan het ontwerpen van een kast vaak een prijskaartje. Je kan besparen door zelf al het nodige vooronderzoek te doen en zelf je kast te ontwerpen. Hiervoor hoef je zeker geen uitgebreide ervaring of kennis te hebben van tekenprogramma's. Start door zorgvuldig rond te kijken in de ruimte waarin je je maatkast wilt plaatsen en denk eerst goed na. Hoe kun je de ruimte het best benutten? Wat heb je precies nodig? Waar ben je naar op zoek?

Noteer alle afmetingen

Heb je bepaald welke wand of welk deel van de ruimte je gaat gebruiken voor je kast op maat, dan kun je opmeten. Meet de diepte, breedte en hoogte van de nis (of wand) waartegen de maatkast zal worden geplaatst. Meet op verschillende plaatsen en noteer alles zorgvuldig op een schets. Ook de afmetingen van de ruimte zelf kun je meten, omdat het een effect kan hebben op de plaatsing van je kast. In een smalle hal is het bijvoorbeeld niet altijd mogelijk om de kast ter plaatse in elkaar te steken en dit zal je dan elders moeten doen vooraleer ze kan worden geplaatst.

Bepaal de indeling van je kast

Wat opbergruimte betreft, hangen de noden erg af van jou als persoon. Maar ook de ruimte waarin een kast wordt geplaatst of de toepassing ervan spelen zeker een rol. Zo heeft een voorraadkast uiteraard andere vereisten dan een kledingkast, dat is logisch.

Maar ook binnen één zelfde type kast kunnen de behoeften verschillen van persoon tot persoon. Hang jij graag je kledij op in je kast of heb je liever veel lades en legruimte? Daar kan enkel jij op antwoorden. Denk er vooraf goed over na zodat je niet alleen optimaal kan genieten van de plaats die een maatkast biedt, maar ook van het gebruiksgemak.

Kies de stijl en het materiaal

Na het bepalen van de afmeting en de indeling van je maatkast, kun je nadenken over hoe ze eruit moet zien. Meestal kijk je daarvoor naar de rest van je interieur. In een meer klassieke setting zal kies je eerder voor een houten of houtlook kast, terwijl in een modern interieur meer gekozen wordt voor een effen kleur. Ook een combinatie van beide is uiteraard mogelijk.

Bij Houtshop vind je een uitgebreide stalenbibliotheek. Je kunt er de meest gekozen kleuren bewonderen op een groot staal, maar de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Spreek dan ook gerust de Houtshop-adviseurs aan om de volledige stalenbundels te mogen bekijken als je een meer unieke kleur of uitzonderlijk design wilt.

2. Indeling

De indeling van je kastruimte bepaalt deels de totaalprijs. Een kast met veel legplanken en hangruimte zal minder kosten dan een kast met lades. Denk dus goed na over een praktische indeling en overleg met de Houtshop-adviseurs over een gulden middenweg tussen budget en efficiëntie.

Zo zijn veel lades uiteraard handig, zeker in de keuken of in een bergruimte, maar zijn ze ook een absolute noodzaak of eerder een handige extra? Daarnaast is er binnen het assortiment van de lades nog een verschil, zowel naar de draagkracht van de geleiders als naar de (standaard)formaten toe. Denk dus goed na over de toepassing van een lade en over de breedte van de volledige kast. Hoe kan je optimaal werken met standaardformaten en waarvoor heb je zwaardere ladegeleiders nodig? Doordacht plannen en indelen kan je nu budget én later frustraties besparen.

Tip: Een kledingkast op maat in een aparte ruimte? Is het nodig om ze af te sluiten of kan je werken met een (deels) open kast? Bij een inloopkast zijn kastdeuren niet altijd nodig. 

3. Uitrusting

Nadat ontwerp en indeling min of meer vorm hebben gekregen, kan je beginnen nadenken over de uitrusting van je kast op maat.

Ook wat kastinrichting betreft, zijn de mogelijkheden eindeloos. Van een inbouwpedaalemmer of apothekerslade in de keuken tot een spiegel (mét verlichting) of uittrekbare kledingroede in je kledingkast. Denk goed na over de elementen die je toevoegt aan je kastinrichting, want ze verhogen uiteraard ook het prijskaartje. De Houtshop-adviseurs hebben jaren ervaring en al tal val projecten in goede banen geleid, spreek hen dus zeker aan als je vragen hebt over bepaalde kastelementen of de prijs ervan.

4. Materiaalkeuze

De materiaalkeuze van je kast hangt van een aantal factoren af:

De ruimte

In een vochtige ruimte zoals de badkamer of de keuken is het gebruik van vochtwerend plaatmateriaal een must.

De gebruiksintensiteit of toepassing

Bij een kast die intensief wordt gebruikt of die meer onderhevig is aan impact, wordt meestal geopteerd voor kastdeuren in laminaat. Voor kasten die minder intensief worden gebruikt, volstaan melamine platen. Tussen beide materialen (we spreken dan enkel over de toplaag, de kern van beide platen kan dezelfde zijn) bestaat een verschil in kwaliteit, maar uiteraard ook in prijs. Daarom wordt bij Houtshop de kastcorpus standaard gemaakt uit melamine, omdat die minder te verduren heeft dan de kastfronten. Qua design is er geen enkel merkbaar verschil tussen melamine - en laminaatplaten

Jouw smaak

Naast het materiaal an sich, speelt ook de uitvoering een rol. Plaatmateriaal dat bij Houtshop op voorraad is, zal altijd iets voordeliger zijn dan plaatmateriaal dat moet worden besteld. Daarnaast zijn bepaalde platen of collecties uiteraard duurder dan andere. Wil je een kast in massief hout, dan tel je daar meer voor neer dan voor een kast in MDF of spaanmelamine. Informeer zeker naar de mogelijkheden bij de Houtshop-adviseurs. Die staan je graag bij met raad en daad.

5. Zelfplaatsing

Ontwerp, indeling, inrichting en materiaalkeuze: check!

Bij Houtshop zet een van de tekenaars je schets / ontwerp om naar een productieklaar design. Jij geeft je goedkeuring en de experts in het maatwerk atelier gaan aan de slag. Het resultaat is een bouwpakket met alle onderdelen, bevestigingsmaterialen en beslag. Een handleiding zet je op weg om je maatkast zelf in elkaar te steken en te plaatsen. Heb je toch een hulplijn nodig, dan staat het Houtshop-team voor je klaar.

Door het ontwerp en de plaatsing van je maatkast zelf op jou te nemen, bespaar je al een mooie duit. Wil je toch liever dat je kast door een professional wordt geplaatst? Informeer dan bij Houtshop naar een betrouwbaar vakman of vakvrouw.

Wil je meer informatie over het zelf ontwerpen en plaatsen van je betaalbare kast op maatInformeer dan bij de Houtshop-adviseurs of maak een afspraak

In samenwerking met Houtshop Van der Gucht

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.