Laat je leiden bij de aankoop van je nieuwe trap

Gepubliceerd op 16 September 2022

Een trap kopen, doe je niet elke dag, het is dus belangrijk om even stil te staan bij de verschillende trappen die er op de markt zijn. Zo kies je makkelijker eentje die het beste bij jouw woning past.

Welke soorten trappen zijn er?

Er zijn open trappen en gesloten trappen. Zoals het woord zelf zegt, zijn de treden bij een open trap achteraan open, terwijl ze bij een gesloten trap afgesloten worden door een rug, ook wel stootborden genoemd. Of je kiest voor een open of gesloten trap, hangt helemaal af van je persoonlijke voorkeur én van de locatie van de trap.

Door een open trap kan je kijken, dat zorgt meteen voor een ruimtelijk gevoel in de kamer. Deze trappen worden dan ook vaak geplaatst in de woonkamer. Ze integreren mooi in de ruimte en zorgen niet voor een storend element in de kamer.

Gesloten trappen nemen een prominentere plaats in de ruimte in. Een gesloten trap vind je eerder in de inkomhal terug. Het grote voordeel van een gesloten trap is de veiligheid. Ze worden doorgaans veiliger aanzien dan een open trap. Zeker met kinderen in huis, is dit iets waar je best rekening mee houdt. Je kan een open trap daarentegen ook kidsproof maken met behulp van een degelijke balustrade of trapleuning.

Daarnaast kan je ook nog onderscheid maken tussen rechte trappen (ook wel molenaarstrappen genoemd), kwartdraai trappen, wenteltrappen en ruimtebesparende trappen. Vaak gaan deze laatste 2 hand in hand.

Twijfel je over het type trap dat jij nodig hebt in je woning? Lees meer in de blog: welk soort type trap heb ik nodig? En kom alles te weten over de wondere wereld van trappen!

Het uiterlijk van je trap bepalen

Eens je de gepaste trap gekozen hebt, rest je nog de keuze van het materiaal en de kleur. Ga je voor een moderne, metalen trap of kies je voor een houten trap met warme uitstraling? Ook hier zal veel afhangen van je persoonlijke stijl en de inrichting van je woning.

Metalen trappen ogen heel strak en vergen na plaatsing weinig onderhoud. Trappen in hout zijn tijdlozer en zorgen ook voor een zekere charme. Bovendien is een houten trap bijzonder stevig en gaat hij een leven lang mee. Ze zijn dan ook de dag van vandaag nog steeds erg populair.

Als je lang van je houten trap wil genieten, heb je er wel nog wat werk aan. Of je nu kiest voor een trap in eik, den of beuk. Ze vragen minimum een likje vernis. Je kan er ook voor  kiezen om een eiken of beuken trap te oliën, beitsen of verven. Zo kan je je houten trap volledig personaliseren en volledig op jouw interieur afstemmen.

Trappen met standaard afmetingen of maatwerk trappen

Een maatwerk trap of trap met standaard afmetingen? Er valt voor beiden wat te zeggen. Een trap op maat wordt volledig aangepast naar jouw noden en wensen. Je moet doorgaans wel wat dieper in je portemonnee tasten. Tegenwoordig is er ook al een groot aanbod trappen in standaardmaten, ook wel bouwpakkettrappen genoemd. Deze hebben een standaard hoogte en – breedte, maar kunnen eenvoudig ingekort worden. Of je verlengt ze door het toevoegen van een extra bloktrede. Een economische oplossing voor de doe-het-zelvers onder ons.

Bij Zelfbouwmarkt zijn beide mogelijk. Kies je voor een trap op maat, dan bieden zij bovendien een plaatsingsdienst aan. Een standaard trap in een bouwpakket heeft dan weer het voordeel dat hij meteen beschikbaar is en je dus snel aan de slag kan!

Kom ze snel ontdekken in onze ruime showroom of bestel jouw trap online op onze webshop.