Welke trap moet ik kiezen?



We onderscheiden verschillende types trappen. De meest eenvoudige soort is de steektrap. We hebben ook nog een zwevende trap, een draaitrap, een wenteltrap,… We zetten deze belangrijkste types hieronder even op een rijtje, maar weet dat er nog vele andere soorten zijn ook!
Eenvoudig qua uitzicht, namelijk een rechte trap zonder bocht of draai én eenvoudig in constructie en plaatsing. In principe kan je een bouwpakket met standaardafmetingen kopen en de trap zelf plaatsen. Laat je de trap op maat maken en plaatsen, dan vertrek je van minstens 1000 euro. Je moet er wel rekening mee houden dat dit type trap redelijk wat ruimte inneemt. Je kunt hem natuurlijk steiler maken om plaats te winnen, maar hierdoor wordt hij gevaarlijker. Beter gebruik je de ruimte onder de trap als opbergruimte zodat je die plaats wint.
Een specialer type is de zwevende trap, waarbij de treden als het ware vanuit de muur lijken te komen. In de meeste gevallen worden de treden door onzichtbare metalen beugels in of aan de muur bevestigd. Hierdoor krijg je een gevoel van ruimte. Het is echter ook mogelijk om een zwevende trap tussen twee muren te bevestigen. Dit geeft een lichtere draagconstructie doordat je aan weerszijden de treden kunt verankeren. In dit geval kan je iets bredere treden nemen. Als de treden slechts aan een kant bevestigd worden, mogen ze niet breder zijn dan negentig centimeter. Ook de dikte beperk je best tot maximum tien centimeter. Aan deze exclusievere trap hangt een hoger prijskaartje: afhankelijk van het aantal treden en het gewenste materiaal moet je beginnen tellen vanaf 5000 euro.
Een plaats besparende trap is de draaitrap en dit doordat hij rond één centrale as draait. Doordat hij minder stijl is dan een steektrap, geeft hij je een veiliger gevoel. Deze trap wordt vaak in metaal gemaakt, maar kan je ook in andere materialen kopen. Complexer, dus ook duurder dan een gewone klassieke trap. Bouwpakketten vind je vanaf 500 euro. Maatwerk begint vanaf minimum 1200 euro.
Waar een draaitrap rond één centrale as draait, draait een wenteltrap in een spiraal rond een ruimte. Deze sierlijke trap is eigenlijk een belangrijk onderdeel van het interieur. Een voordeel is dat hij ruimtebesparend is en bovendien is het een veilige trap doordat hij totaal niet stijl is en onderbroken wordt door bordessen. Door hun complexere constructie bevinden wenteltrappen zich in een duurdere prijsklasse. Bouwpakketten zijn te vinden vanaf 1.200 euro en als de trap gemaakt en geplaatst moet worden, zit er al gauw, zelfs voor een vrij eenvoudig model, een minimumprijskaartje van 2.500 euro aan vast. Ga je voor een exclusievere versie, dan zit je eerder aan 10.000 euro, afhankelijk van het materiaal en het aantal verdiepingen natuurlijk.