Welk materiaal kies je voor je trap?

Gepubliceerd op 12 December 2014
Trap in oriental basalt verzoet
Trap in oriental basalt verzoet
Metalen trap in moderne woning
Metalen trap in moderne woning

Eens je het type trap gekozen hebt, sta je voor de materiaalkeuze. Voor je die knoop doorhakt, moet je al eens nadenken of je de trap al dan niet in zijn naakte vorm gaat laten. Zo heeft het weinig zin om een betonnen constructie te nemen en deze met echt hout te bekleden. Hou dit in je achterhoofd wanneer je een materiaalkeuze voor de constructie maakt.

Het meest gebruikte materiaal is hout. Dit kan je voor alle types trappen gebruiken. Hout is zo populair omdat het gemakkelijk te bewerken is, relatief licht en verkrijgbaar in diverse kleuren. Bovendien past hout met zijn natuurlijke en warme uitstraling in elk interieur. Het is iets minder onderhoudsvriendelijk dan beton of metaal: neem je hout om te boenwassen, verven of vernissen, dan zit je hier om de zoveel jaar aan vast. Het voordeel is wel dat hout, hoewel minder sterk dan beton of metaal, slijtvaster is. Een kleine beschadiging gaat immers minder opvallen door de houtstructuur en indien nodig kan je wat opvullen en opnieuw lakken. Als natuurproduct ‘werkt’ hout wel een beetje, maar langs de andere kant is het een goede akoestische isolator voor voetstappen. Qua materiaal is het iets duurder, maar dit wordt gecompenseerd door het feit dat hout zo gemakkelijk te bewerken is. Zo blijven zelfs ingewikkeldere constructies betaalbaar: een trap met een kwartdraai bijvoorbeeld, kost tussen de 2000 en 4000 euro, afhankelijk van de houtsoort. Goedkopere houtsoorten zijn bijvoorbeeld dennenhout en vuren. Duurder zijn eik, hardhout en beuk. Voor een vergelijkbare trap in beton of metaal zit je al snel aan 4000 à 5000 euro.

Houten trappen hoef je eigenlijk niet te bekleden, net zomin als metalen trappen. Waar hout een klassieker is, passend binnen elke bouwstijl, is metaal een recentere trend binnenshuis. Metaal is een sterk materiaal dat vooral gebruikt wordt voor open trappen. Een voordeel is immers dat metaal geen zware constructies vraagt wanneer je grotere ruimtes moet overspannen,. Bovendien is het heel onderhoudsvriendelijk en slijtvast. Veelvuldig belopen oppervlakken gaan hun matheid wel wat verliezen, maar dit is een deel van hun charme. Goedkopere metaalsoorten worden vaak  gelakt of vernist. Hier ga je natuurlijk wel gebruikssporen zien, zodat je dit procedé, afhankelijk van het gebruik, moet herhalen. Voorbeelden van metaalsoorten zijn het duurdere inox met daartegenover het goedkopere gegalvaniseerd ijzer, dat eerder industrieel aandoet. Daartussen zitten aluminium, dat redelijk krasgevoelig is, en staal dat onderhevig kan zijn aan roest. Qua constructie zijn metalen trappen met geplooide treden het voordeligste in prijs. Deze worden gemaakt aan de hand van één grote metaalplaat die geplooid wordt en vervolgens gelast aan één of twee trapbomen die het gewicht dragen. Hier schommelt de prijs tussen de 1000 en 2.500 euro voor één verdieping. Een metalen trap waarbij elke aantrede en optrede afzonderlijk aan elkaar gelast worden, is duurder. Hier zit je tussen 2.500 en 5000 euro. Deze prijzen liggen in dezelfde lijn als een kwalitatief exemplaar in hout of beton.

Open versus gesloten. Recht versus sierlijk. Louter functionaliteit versus trendy design. Warm versus industrieel. Met een trap kan je alle kanten uit!