Leuningen, balustrades en borstweringen

Gepubliceerd op 11 December 2014
Klikvinyl
Klikvinyl
Binnendeur op overloop
Binnendeur op overloop
Overloop
Overloop

Mooie trappen moeten veilig zijn voor al wie ze gebruiken en daarom zijn leuningen, balustrades en borstweringen onontbeerlijk. Naast veiligheid hebben ze natuurlijk ook nog een estetisch aspect!
 

Een  leuning moet minimum 85 cm hoog zijn, op de overloop mag dat zelfs iets hoger. De leuning moet goed glad zijn om geen hinder te ondervinden wanneer de hand er overheen strijkt. De spijlen moeten zo kort mogelijk bij elkaar staan zodat kinderen hun hoofd er niet tussen kunnen steken. De maximale tussenafstand bedraagt 14 cm. Een leuning kan uit verschillende materialen worden gemaakt (hout, gelakt metaal, inox, pvc, …). In geval van een glazen leuning kiest u best voor veiligheidsglas (gelaagd glas), zo krijg je geen gevaarlijke situaties wanneer het glas om een of andere reden stuk springt.

Een borstwering is een gesloten vloerafscheiding, terwijl een balustrade een laag hek is aan de rand van, bijvoorbeeld, een trap om te verhinderen dat mensen naar beneden vallen. Aan de bovenkant zit vaak een balk die dienst doet als leuning. De ruimte onder de leuning kan helemaal afgesloten zijn (soms doorzichtig, met glas of plastic), maar er kan ook een rasterwerk zijn, verticale spijlen, of spijlen evenwijdig met de bovenrand (horizontaal, of bij een trap schuin). Soms is het geheel niet louter functioneel, maar tevens decoratief.